Top 10 hondenpuzzels 2024 – De beste en leukste van dit moment!

Ik heb al eens een artikel geschreven met een Top 10 van de beste hondenpuzzels, maar dat is al bijna twee jaar geleden. In de tussentijd zijn er ontzettend veel nieuwe hondenpuzzels op de markt gekomen en andere worden niet meer gemaakt. De hoogste tijd dus om die top 10 nog eens onder te loep te nemen en te vernieuwen.

Welkom bij de Top 10 beste hondenpuzzels van 2024!

Waar wordt de Top 10 beste hondenpuzzels van 2024 op gebaseerd?

Deze top 10 bevat hondenpuzzels die niet per se in 2024 zijn uitgebracht, maar op dit moment wel gemakkelijk te verkrijgen zijn. Het is dus een overzicht van de leukste en beste hondenpuzzels van dit moment.

Verder zijn veelzijdigheid, stevigheid en hygiëne belangrijk, dus die eigenschappen worden ook meegenomen in de beoordeling. Ook benoem ik van alle intelligentiespellen 3 voordelen en 3 nadelen.

Onze Top 10 hondenpuzzels

Dit zijn de puzzels die wij (Ghost, Kaya en ik) als beste ervaren. Daarbij zijn de bovengenoemde criteria gebruikt, maar heb ik ook gezorgd voor variatie van merken, materialen en puzzelelementen. Onze Top 10 beste hondenpuzzels 2024 ziet er zo uit:

#1: Pyramid – My Intelligent Dogs

Deze hondenpuzzel komt niet uit 2024, hij is zelfs al oud te noemen. Toch is hij niet weg te denken uit een top 10 van hondenpuzzels 2024. Wat een geweldige puzzel is dit!

Veelzijdigheid: Met deze puzzel kun je – letterlijk en figuurlijk – alle kanten op. Hij heeft horizontale, verticale en diagonale vlakken, en op allemaal valt iets leuks te ontdekken. Bovendien kun je de moeilijkheidsgraad variëren van 1 tot en met 4, waardoor hij geschikt is voor honden van ieder niveau.

Stevigheid: De Pyramid is ontworpen voor middelgrote en grote honden, en dat merk je. Hij is groot, zwaar en kan tegen een stootje. Dit houten intelligentiespel is super stevig!

Hygiene: Alle onderdelen kunnen losgehaald en schoongemaakt worden. Wees alleen wel voorzichtig met vochtig of nat voer in de houten verstopgaten. Het hout heeft een beschermlaagje, maar als er toch vocht in het hout dringt, kun je dat niet meer schoon krijgen.

Voor- en nadelen:

 • Geschikt voor iedere hond

 • Veel verschillende elementen, dus zal niet gauw vervelen

 • Groot, zwaar en stevig

 • Verstopplekken onder de hoedjes en pionnen zijn klein

 • Prijs

 • Vooral geschikt voor droog voer

#2: Two Towers – My Intelligent Dogs

Net als bij de Pyramid, zijn ook bij de Two Towers alle vlakken goed benut. De torens en brug zorgen ervoor dat er ook diepte in deze prachtige hondenpuzzel zit, en onder de brug zit zelfs nog een ‘geheim’ luik. Verder is hij voorzien van lades, pionnen en hoedjes. Iedere sleuf waar de hoedjes in geplaatst kunnen worden is anders van vorm, dus de hond zal steeds iets anders moeten doen om zijn beloningen te vinden.

Lees dit artikel voor een uitgebreide review van de Two Towers, en bekijk het filmpje hieronder voor een deskundige demonstratie van Ghost!

Veelzijdigheid: Eigenlijk kun je alle intelligentiespellen van My Intelligent Dogs heel goed opbouwen van moeilijkheidsgraad 1 tot en met 4. Dat is ook met de Two Towers het geval. Omdat er veel verschillende elementen en vlakken aan deze hondenpuzzel zitten, kun je erg veel variëren en verveelt de Two Towers eigenlijk nooit.

Stevigheid: De grondplaat is minder groot dan die van de Pyramide, maar die is evengoed een stuk groter dan de torens zelf, waardoor hij stevig staat. Ook dit spel is van massief hout en dus redelijk zwaar. Hij is daardoor geschikt voor honden van ieder formaat.

Hygiëne: Eigenlijk geldt voor de Two Towers hetzelfde als voor de Pyramid. Alle onderdelen kun je loshalen en schoonmaken, maar de meeste onderdelen zijn van hout gemaakt en dus gevoelig voor vocht. Er zit wel een beschermlaagje op, maar dat houdt niet alle vocht tegen. Pas dus op met natvoer.

Voor- en nadelen:

 • Geschikt voor iedere hond

 • Veel verschillende elementen, dus zal niet gauw vervelen

 • Groot, zwaar en stevig

 • Verstopplekken onder de hoedjes en pionnen zijn klein

 • Prijs

 • Vooral geschikt voor droog voer

#3: Memory Trainer – Trixie

Houdt jouw hond van actie? Dan is dit zeker weten DE beste hondenpuzzel van 2024 voor hem! Want met dit apparaat kun je je hond zowel geestelijk als lichamelijk uitdagen. Kaya demonstreert graag één van de manieren waarop wij de Memory Trainer gebruiken in dit filmpje.

Wist je dat je de Memory Trainer ook als trainingshulp kan gebruiken? Ben je benieuwd hoe? Lees dan deze recensie eens.

Veelzijdigheid: Op dit punt scoort dit spectaculaire intelligentiespel van Trixie hoge ogen. Dat komt niet alleen doordat je hem zowel binnen als buiten kan gebruiken, op de grond en op hoogte. Het komt zelfs niet doordat je hem voor verschillende doeleinden kan gebruiken, hoewel dat op zich natuurlijk al voor variatie genoeg kan zorgen. Waardoor deze hondenpuzzel op dit punt uitblinkt is omdat je de weg die de hond af moet leggen tussen de knop en de dispenser eindeloos kan variëren. The sky is the limit!

Stevigheid: Omdat de Memory Trainer van kunststof gemaakt is, is hij licht. Hij is wel stevig en ook de knop kan wel tegen een stootje, maar ze zijn niet hufterproof.

Hygiëne: Alle onderdelen zijn los te halen, behalve de lade in de dispenser. Van kan je dus niet alles reinigen, maar van de andere onderdelen wel.

Voor- en nadelen:

 • Je eigen creativiteit is de enige limiet aan de veelzijdigheid van deze geweldige hondenpuzzel

 • Te gebruiken als intelligentiespel, voerdispenser en trainingshulp

 • Zowel binnen- als buitenshuis te gebruiken

 • De benodigde batterijen worden niet meegeleverd

 • Prijs

 • Drukknop kan niet los besteld worden

#4: Flower Tower – Trixie

Ook de Flower Tower verdient een plekje in de top 10 beste hondenpuzzels van 2024. Zowel de 4 los van elkaar draaiende schijven als de grondplaat bevatten puzzelelementen, dus vervelen zal je hond zich zeker niet!

Veelzijdigheid: Er is veel variatie mogelijk met een puzzel als deze. Je kan een enkele schijf gebruiken, allemaal of slechts aan paar.

Deze hondenpuzzel is wat kleiner opgezet en lichter dan de houten intelligentiespellen van My Intelligent Dogs, waardoor hij wat minder geschikt is voor grote honden, of honden met een dikke snuit (kijk hier voor hondenpuzzels die juist wel geschikt zijn voor grote honden).

Omdat je met de pionnen niet alle draaischijven kan blokkeren vind ik deze puzzel ook niet geschikt voor puppy’s en beginnende puzzelaars (deze hondenpuzzels zijn daar juist wel geschikt voor), en juist wel voor de gevorderde.

Stevigheid: Deze hondenpuzzel is de lichtste die tot nu toe aan bod gekomen is. Ook is hij een stuk minder ruim van opzet, wat hem minder geschikt maakt voor grote honden. Ook voor honden die wat onbenullig met puzzels omgaan is hij minder geschikt.

De Flower Tower zelf en de losse onderdelen zijn echter wel stevig en kunnen een stootje hebben.

Hygiëne: Niet alle elementen komen los van de puzzel, waardoor je niet overal even goed bij kan om het schoon te maken. Alles wat tussen de schijven of schuifjes komt is een uitdaging wat hygiëne betreft. Wel zijn alle onderdelen vaatwasserbestendig.

Voor- en nadelen:

 • Prijs

 • Veel variatie mogelijk

 • Ook geschikt voor nat voer

 • Niet geschikt voor beginners

 • Niet geschikt voor lompe of grote honden of honden met een brede snuit

 • Niet alle onderdelen zijn los te halen om schoon te maken

#5: Dog Brick – Nina Ottosson

De oude versie van de Dog Brick was onze eerste hondenpuzzel. We gebruiken hem nog steeds voor de afwisseling, en ondanks dat mijn honden hem al ontelbare keren gedaan hebben is het soms net of ze hem opnieuw ontdekken.

Deze hondenpuzzel is vernieuwd en helaas ook een stuk kleiner geworden, waardoor hij voor honden met een brede snuit nu een stuk moeilijker is geworden.

Veelzijdigheid: Moeilijk is de Dog Brick niet, maar dat betekent niet dat hij saai is. Ghost bleef maar verwachten dat er in ieder verstopplekje iets lekkers zat, maar dat was niet altijd zo. Het is natuurlijk ook mogelijk om maar enkele plekken te gebruiken. Dan moet de hond niet alleen puzzelen, maar ook nog eens selectief zijn!

Stevigheid: Deze hondenpuzzel is gemaakt van kunststof en erg stevig. Hij is wel licht, waardoor hij gemakkelijk schuift. Maatregelen om dat tegen te gaan, zoals een ruwe ondergrond, zijn een must.

De klepjes kunnen van de doosjes afgeklikt worden, wat heel handig kan zijn bij het aanleren van de Dog Brick. Soms vallen ze er echter ook af als je dat niet wil. Gelukkig zijn deze ook los te koop, mocht je er wat kwijtraken.

De “botjes” zijn voor sommige honden wat lastig te pakken. Je kan er een koordje aan maken (touwtje door het gaatje steken en aan beide eindes een knoop leggen) zodat dat makkelijker wordt.

Deze leuke puzzel is geschikt voor de meeste honden, hoewel honden met een brede snuit beter een andere kunnen doen.

Hondenpuzzel grote hond kopen
Ghost met de oude versie van de Dog Brick

Hygiëne: De Dog Brick en al zijn onderdelen zijn vaatwasserbestendig. De doosjes zitten vast aan de grondplaat, waardoor je met de hand niet overal goed bij kan.

Voor- en nadelen:

 • Klepjes zijn los te koop

 • Veel verstopplekjes

 • Vaatwasserbestendig

 • Minder geschikt voor grote honden

 • “Botjes” zijn voor sommige honden lastig te pakken

 • Weinig uitdaging voor doorgewinterde puzzelaars, maar wel leuk als afwisseling

#6: Travel Dog – My Intelligent Dogs

Omdat de Travel Dog 2 spellen in 1 is en opgevouwen kan worden tot compacte koffer is hij uitermate geschikt om mee te nemen op vakantie. Maar je kan hem natuurlijk ook gewoon thuis doen! In de Travel Dog zitten de spellen “Dog Sudoku”, die ook los te koop is, en “18”. Met deze 2 in 1 puzzel haal je een heel arsenaal aan verschillende puzzelelementen in huis, waardoor het onmogelijk is voor je hond om zich te gaan vervelen.

Veelzijdigheid: Zoals eigenlijk alle intelligentiespellen van My Intelligent Dogs, is ook de Travel Dog gemakkelijk op te bouwen in moeilijkheidsgraad. Hij is vlak en ruim opgezet, zodat honden van alle formaten overal goed bij kunnen. Ook honden met een platte neus kunnen hier eindeloos mee spelen.

Stevigheid: Het is een hondenpuzzel van My Intelligent Dogs, dat zegt eigenlijk al genoeg. Dit merk levert alleen maar puzzels van hoge kwaliteit. Alles is met zorg ontworpen en de materialen (duurzaam hout!) zijn stevig en goed in elkaar gezet. Mijn eigen Ghost weegt ruim 40 kilo en is weleens per ongeluk op één ven de kunststof lades gaan staan, maar hond en lade bleven gelukkig ongedeerd.

Hygiëne: De lades, pionnen en hoedjes zijn losse onderdelen en kunnen daarom goed gereinigd worden, maar sommige plekken op de grondplaat zijn moeilijk te reinigen, bijvoorbeeld de onderkant van de schuifjes van de Sudoku. Mede daarom raad ik aan om alleen droog voer te gebruiken in deze uitdagende hondenpuzzel.

Voor- en nadelen:

 • Geschikt voor iedere hond

 • Veel verschillende elementen, dus zal niet gauw vervelen

 • Groot, zwaar en stevig

 • Verstopplekken onder de hoedjes en pionnen zijn klein

 • Prijs

 • Vooral geschikt voor droog voer

#7: Multipuzzle – Nina Ottosson

“Pittig” is de term die ik gebruikte toen ik de Multipuzzle voor het eerst zag, en dat is hij ook. Niet voor niets staat hij in de Top 7 van moeilijkste hondenpuzzels (bekijk de hele lijst hier). Pittig, maar heel leuk!

Veelzijdigheid: Deze puzzel is ruim opgezet en plat, zodat honden van alle formaten zich erop uit kunnen leven. De oranje hoedjes zijn wel wat klein en kunnen voor sommige honden wat lastig te verschuiven zijn.

De Multipuzzle is NIET voor beginners. Alle elementen zijn moeilijk, en het aanleren van technieken kun je beter op andere, meer eenvoudige intelligentiespellen doen. Wanneer je het toch op de Multipuzzle probeert, is de kans groot dat je een gefrustreerde hond krijgt, terwijl puzzelen juist leuk hoort te zijn.

Stevigheid: Kunststof hondenpuzzels, zoals deze, zijn vaak licht en verschuiven makkelijk. Dat geldt dubbel voor de Multipuzzle, want al zijn elementen zijn gemaakt voor de hond om te verschuiven. Het is dus een hele uitdaging om hem op zijn plek te houden.

Hygiëne: De onderdelen zitten vast aan de puzzel. Je kan dus zelf de onderkant van de schuifjes en hoedjes niet goed schoonmaken, maar gelukkig is de Multipuzzle wel vaatwasserbestendig.

Voor- en nadelen:

 • Blijft uitdagend, zelfs voor experts

 • Veel verstopplekjes

 • Geschikt voor ieder formaat hond

 • Niet geschikt voor beginners

 • Hoedjes zijn voor sommige honden moeilijk te verschuiven

 • Licht en verschuift makkelijk

#8: Snuffelmat – Snoots

Aaahh, de Snuffelmat! Ook deze mag niet ontbreken in een Top 10 leukste hondenpuzzels 2024. De Snuffelmat komt vele varianten; een snelle zoektocht op Bol levert een lange lijst verschillende snuffelmatten op. De elementen, maten en vormgeving zijn zo verschillend als de prijzen, maar ik vind deze van Snoots wel een hele leuke. Hij biedt veel verschillende elementen, die de hond uitdagen verschillende technieken te gebruiken. Ook is hij stevig en is gemaakt van een aantal verschillende materialen, in tegenstelling tot veel andere die alleen fleece gebruiken. De Snoots Snuffelmat biedt meer waar voor je geld dan veel andere snuffelmatten.

Veelzijdigheid: Snuffelmatten zijn bij uitstek geschikt voor beginners en nerveuze honden. De Snuffelmat van Snoots biedt veel verschillende elementen die variëren van heel gemakkelijk tot redelijk uitdagend. Wanneer je begint met puzzelen is dit een uitstekende keuze, maar ook voor gevorderden blijft de Snuffelmat leuk. Mijn eigen honden, die beiden zeer gevorderde puzzelaars zijn, vinden snuffelmatten nog steeds leuk om te doen.

Voor honden met een platte neus is deze specifieke hondenpuzzel misschien wat minder geschikt, omdat je hond zijn neus in sommige elementen moet steken om bij zijn beloning te komen. Een design als deze is dan meer geschikt.

Nerveuze honden zijn sowieso gebaat bij neuswerk. Als je daar meer over wil weten, lees dan dit artikel eens. Met deze Snuffelmat maken ze kennis met het werken met verschillende materialen, die wel allemaal zacht zijn en de hond niet bezeren als ze een plotselinge beweging maken. Om rust en zelfvertrouwen te creëren is een Snuffelmat een perfect begin.

Stevigheid: De gebruikte materialen zijn allemaal zacht, licht en toch stevig. Uiteraard moet je ervoor waken dat je hond niet gaat kauwen op of krabben of trekken aan de puzzel. Ook verschuift hij makkelijk omdat hij licht is. Iets zwaars op de hoeken leggen is wel nodig.

Hygiëne: Hij kan in de wasmachine en is wasbaar op 30 graden.

Voor- en nadelen:

 • Geschikt voor alle formaten en expertiselevels

 • Veel verstopplekjes

 • Wasbaar

 • Minder geschikt voor honden met een platte neus

 • Licht en heeft verzwaring van de hoeken nodig om op zin plek te blijven

 • Weinig uitdaging voor doorgewinterde puzzelaars, maar wel leuk als afwisseling

Puzzel voor puppy
Kaya als puppy met onze eigen snuffelmat

#9: Rainbow Set – Pawzler

De hondenpuzzels van Pawzler bestaan uit losse elementen die je op allerlei verschillende manieren aan elkaar kan maken. Zo kun je telkens weer een andere opzet verzinnen. Je kan dus ook meerdere sets bestellen om de puzzel uit te breiden en nog meer opzetten te kunnen maken. De mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos (tot je bankrekening leeg is, want goedkoop is hij niet)!

Veelzijdigheid: Omdat je eindeloos elementen kan toevoegen, is dit misschien wel de meest veelzijdige hondenpuzzel die er te krijgen is. Er worden regelmatig nieuwe elementen uitgebracht die los te verkrijgen zijn of in sets te bestellen zijn op de website van Pawzler.

Het ontwerp van een aantal elementen vind ik wel wat krap opgezet. Niet dat ze klein zijn, maar de lipjes die de hond moet duwen of dekseltjes die hij moet openen bieden maar heel weinig houvast. Daarom vind ik deze puzzel niet geschikt voor grote honden of honden met een brede snuit. Die kunnen er gewoon niet goed bij. Voor kleine hondjes is de Pawzler echter fantastisch!

In dit filmpje is te zien hoe de hond ook de moeilijk toegankelijke onderdelen van de Pawzler open krijgt door met zijn poten te werken. Toch raad in aan met name de oranje onderdelen altijd aan de buitenrand van de puzzel te plaatsen om frustratie te voorkomen.

Stevigheid: De elementen van Pawzler zijn licht maar stevig. Ze zijn niet hoog, waardoor de puzzel stabiel is en niet omkiept, maar hij kan wel verschuiven.

Hygiëne: De onderkant van de schuifjes en klepjes kun je zelf niet goed schoonmaken omdat ze vast zitten, maar je kan wel alle onderdelen in de vaatwasser zetten.

Voor- en nadelen:

 • Eindeloze variatie mogelijk!

 • Onderdelen zijn los te bestellen

 • Vaatwasserbestendig

 • Minder geschikt voor grote honden

 • Lades en klepjes die niet “naar buiten wijzen” zijn moeilijk of helemaal niet te openen. Houd daar rekening mee bij het vullen van de puzzel

 • Losse onderdelen zijn duur

#10: Riff – Beeztees

De Riff biedt een viertal heel verschillende technieken verpakt in een kleine, compacte hondenpuzzel. Er zijn pionnen, schuifjes in de vorm van doorzichtige bogen, drokknoppen en klepjes. Om een beginnende hond deze technieken aan te leren is de Riff een goede optie, want je kan met één enkele puzzel al die technieken aanleren en ook combineren.

Veelzijdigheid: Vooral voor beginnende puzzelaars is de Riff een leuke puzzel, want hij is heel geschikt om verschillende technieken op aan te leren zonder dat je er meerdere hondenpuzzels voor nodig hebt. Maar ook voor de gevorderde puzzelaar is het fijn om af en toe weer even back to basic te gaan.

Omdat hij licht is en klein van stuk, is hij echter niet geschikt voor grote honden of honden met een platte neus. Die kunnen niet overal bij.

Stevigheid: Het kunststof waar dit intelligentiespel van gemaakt is, is stevig. Toch zijn sommige elementen wat kwetsbaar. Voor honden die lomp met puzzels omgaan dus minder geschikt.

Hygiëne: Alle delen van de Riff kunnen goed schoongemaakt worden en zijn ook vaatwasserbestendig.

Voor- en nadelen:

 • Klepjes zijn los te koop

 • Veel verstopplekjes

 • Vaatwasserbestendig

 • Minder geschikt voor grote honden

 • “Botjes” zijn voor sommige honden lastig te pakken

 • Weinig uitdaging voor doorgewinterde puzzelaars, maar wel leuk als afwisseling

Conclusie

Dit was onze Top 10 beste hondenpuzzels van 2024. De prachtige en vooral leuke hondenpuzzels op deze lijst bieden jouw hond een heel arsenaal aan verschillende materialen, merken en technieken. Sommige puzzels zijn meer geschikt voor beginnende en gevorderde puzzelaars, andere alleen voor honden die klaar zijn voor een serieuze uitdaging. Bepaalde puzzels zijn niet geschikt voor honden met een platte snuit, en andere juist wel.

Kijk goed naar je hond voor je een hondenpuzzel aanschaft. Wat is zijn formaat? Heeft hij veel ruimte nodig tussen de afzonderlijke puzzelelementen? Heeft hij een zware puzzel nodig, of kan hij ook met lichte puzzels omgaan? Voor iedere hond kun je hier wel iets vinden dat hij geweldig zal vinden.

Welke hondenpuzzels zouden er volgens jou in deze top 10 moeten staan? Laat het ons weten in een reactie!

Vond je dit een leuk artikel? Kijk eens op het blog, er zitten er vast nog meer bij!

Beste intelligentiespel hond

Ook een hondenpuzzel proberen?

Bij Bol vind je honderden verschillende!

Van beginner tot expert, van Chihuahua tot Newfoundlander, er zitten hondenpuzzels bij voor jouw hond!

Vind ze hier

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *