De Trixie Memory Trainer: dispenser en trainingstool! Een review

Kaya staat al te stuiteren als ik de doorzichtige bak uit de stelling haal waar haar favoriete hondenpuzzel in zit. De Memory Trainer uit de Dog Activity lijn van het Duitse merk Trixie is dan ook echt wel één van de leukste en meest veelzijdige hondenpuzzels die er zijn. Hij is niet alleen te gebruiken als intelligentiespel, maar ook als trainingshulp. Kaya traint graag, dus het is niet zo gek dat ze er zo enthousiast over is.

Maar waarom is deze hondenpuzzel zo leuk, en wat zijn de sterke en zwakke punten? Dat ga ik jullie vertellen in deze Trixie Dog Activity Memory Trainer review. We gaan kijken hoe hij werkt, wat je er allemaal mee kan doen en bespreken de voor- en nadelen.

Wat is de Memory Trainer van Trixie?

De Memory Trainer is een voerdispenser, hondenpuzzel en trainingstool in één. Klinkt goed, toch? Is het ook!

In tegenstelling tot andere hondenpuzzels, bestaat deze uit twee delen, namelijk de knop en de dispenser, die zich allebei op een andere plek begeven. De knop kan zelfs tot wel 40 meter verderop gezet worden!

Hoe werkt de Memory Trainer?

Wilde honden en hondachtigen krijgen hun eten niet op een presenteerblaadje aangeboden. Zij moeten ernaar op zoek en er hard voor werken. Onze huishonden daarentegen krijgen hun eten vaak hapklaar in een bakje en worden meerdere malen per dag gevoerd, zonder er ook maar iets voor te hoeven doen. Hoe gemakkelijk wil je het hebben?

Ik hoef jou vast niet te vertellen dat ze ontzettend slim zijn, daar heb je jezelf ongetwijfeld al vaak genoeg over verbaasd. In dit artikel lees je meer over het belang van puzzelen met je hond.

De Memory Trainer van Trixie kan in zowel de mentale als de fysieke behoefte voorzien. Het is namelijk een voerdispenser die door de hond zelf bediend kan worden.

De hond drukt op een knop en er klinkt een geluidje. Het geluidje betekent dat er een signaal naar de dispenser is verzonden en daaruit komen voertjes. De hond beloont zichzelf op die manier voor het drukken op de knop.

Onderdelen

De Trixie Memory Trainer bestaan uit een flink aantal onderdelen:

 • De dispenser
 • Voercontainer
 • Drukknop
 • Voerschepje
 • Zuignap
 • Grondpen
 • Deksel
 • Rubberen ring voor drukknop
 • USB kabel (afhankelijk van versie)

Wat er niet bij geleverd wordt, maar wat je wel nodig hebt, zijn batterijen. Veel batterijen. 3 x AAA en 4 x C batterijen, om precies te zijn. Tenzij je versie 2.0 of 3.0 hebt, dan heb je er een USB kabel bij waarmee je de dispenser in een stopcontact kan pluggen (maar de drukknop niet, daar heb je hoe dan ook batterijen voor nodig)

Memory Trainer intelligentiespel
Bron: Trixie

Hoe gebruik ik al die onderdelen?

Met het schepje kun je voertjes in de voercontainer doen. Daarin zit een verstelbare opening, zodat je kan bepalen hoeveel voertjes er per draaiing uitkomen.

De voercontainer klik je in de dispenser. Zet hem aan, doe het de deksel erop, en de dispenser is klaar voor gebruik.

Bepaal waar je de drukknop wil hebben.

 • Wil je die aan de dispenser, zet hem dan aan en klik hem aan de dispenser
 • Wil je hem in je hand houden? Zet hem dan aan en je bent klaar om te beginnen
 • Wil je hem buiten op het gazon? Doe de knop in de rubberen ring, klik de grondpen eraan, zet de knop aan en duw de grondpen in de grond
 • Wil je hem op neushoogte aan een kastdeur? Klik de zuignap eraan, zet de knop aan en plak hem met of zonder ring op de deur

Praktische toepassingen

Nadenken is vermoeiend. Lichaamsbeweging ook. Wanneer je hond de Memory Trainer gebruikt, moet hij nadenken en, afhankelijk van de afstand tussen dispenser en drukknop, ook heen en weer lopen. Hij wordt er dus moe van.

Het beste aan de Memory Trainer is dat de knop vastgemaakt kan worden aan de dispenser, maar ook op afstand werkt. Je kan de knop tot 40 meter van de dispenser zetten, waardoor de hond een flinke afstand af moet leggen tussen de knop en de dispenser. Hij krijgt daardoor dus lichaamsbeweging, maar moet ook nadenken over hoe hij van de knop naar de dispenser komt. Dat kan een rechte, vlakke lijn zijn, maar je kan ook wat obstakels en bochten gebruiken. Met een beetje fantasie kun je met deze hondenpuzzel letterlijk eindeloos variëren.

In het filmpje is te zien hoe Kaya zichzelf beloont door over wat hindernisjes van knop naar dispenser te rennen.

Kaya demonstreert de Trixie Memory Trainer speciaal voor deze review

Hoe gebruik je de Memory Trainer als trainingstool?

De Memory Trainer van Trixie is niet alleen een leuke hondenpuzzel, maar kan ook dienen als een waardevol hulpmiddel bij het trainen van je hond. Hoe? Ik ga je een paar voorbeelden geven.

Vooruit lopen

Voor sommige oefeningen, bijvoorbeeld in de hondensport genaamd africhting, is het nodig dat je hond recht vooruit rent, weg van zijn begeleider. Er zijn veel honden die dat spannend of vreemd vinden, en het moeilijk vinden om met overgave naar een voor hem onbekend punt te rennen zonder om te kijken.

Door je hond op een plek te kunnen belonen die niet bij jou in de buurt is, kun je zijn zelfvertrouwen vergroten. Wanneer je de afstand rustig opbouwt en de hond op tijd beloont, vergroot je systematisch de afstand waarop hij vol zelfvertrouwen van je afrent. Daarvoor kun je de Memory Trainer gebruiken. Je moet dan wel zelf de knop bedienen, want jij moet het moment van beloning goed kunnen timen. Bij alles wat je wil trainen is timing ongelooflijk belangrijk.

Kijken naar een obstakel

Bij andere sporten, zoals agility, is het de bedoeling dat de hond een parcours aflegt. Hij moet de begeleider vanuit zijn ooghoeken in de gaten houden, maar zich ook concentreren op de hindernissen of obstakels. Ook moet hij zelf nadenken over hoe hij die benadert en wanneer hij afzet voor een sprong. Hij moet zijn aandacht dus verdelen.

Er zijn honden voor wie dit ontzettend moeilijk is. Zij hebben een zeer hoge werkdrift en willen zo graag werken voor hun begeleider dat al hun aandacht op de begeleider gevestigd is. Kaya is zo’n hond.

Om een hond als dit te leren vooruit te kijken en er vertrouwen in te hebben dat ze geen aanwijzingen van de begeleider missen, kun je heel goed gebruik maken van de Trixie Memory Trainer.

Wederom hou je zelf de knop vast om het moment van beloning te kunnen timen. Je zet een hoogtesprongetje neer (dat is het veiligste obstakel dus daar begin je mee) met de dispenser een paar meter erachter, en geeft de hond het signaal om er overheen te springen.

In het begin beloon je zodra de hond wegkijkt van de begeleider, ongeacht of hij de sprong haalt of niet. Je laat hem steeds iets langer wegkijken voordat je beloont, en hij krijgt een hele grote beloning als hij daadwerkelijk naar de sprong kijkt.

Uiteindelijk beloon je alleen als hij foutloos over de sprong komt. Dan wanneer hij foutloos over 2 sprongen komt, daarna na een serie… Je begrijpt de bedoeling.

Blijf oefening

Als je de dispenser bij de hond neerzet en zelf de knop vasthoudt, kun je de Memory Trainer ook gebruiken om de ‘blijf’ oefening aan te leren. Zo kan je de hond belonen voor het rustig blijven liggen terwijl jij uit zicht bent.

Dit zijn enkele situaties waarin de Memory Trainer als trainingshulp kan worden toegepast. Gebruik jij hem voor andere oefeningen? Deel je tips in de reacties, dat vinden we leuk!

Voor welke honden is deze hondenpuzzel?

Op de doos staat dat de Memory Trainer moeilijkheidsgraad 3 heeft. Hij is echter zo gemakkelijk of zo moeilijk te maken als je wil, waardoor hij eigenlijk niveau 1 t/m 4 heeft.

Hij kan ook door alle honden gebruikt worden. Zowel beginners als gevorderden, kleine als grote honden kunnen dit spelletje spelen.

Wanneer je hond oud, ziek of niet zo mobiel is, zet je echter de drukknop en de dispenser vlak bij elkaar, zodat de hond geen bewegingen hoeft te maken die pijnlijk of te belastend voor hem zijn.

Beoordeling van de Trixie Memory Trainer voor de review

Voor de beoordeling van hondenpuzzels gebruik ik altijd de volgende criteria:

 • Veelzijdigheid
 • Stevigheid
 • Hygiëne
 • Unieke elementen

Voor dit intelligentiespel en trainingstool zijn dit onze bevindingen.

Veelzijdigheid

We hebben gezien dat er voertjes uit de dispenser komen als de knop ingedrukt wordt. De hoeveelheid voertjes die er per keer uitkomt is aan te passen door de opening van de container in de dispenser aan te passen. Dat is heel gemakkelijk. Je zit dus ook niet vast aan een bepaald formaat voertjes en kan er makkelijk mee variëren.

De drukknop zelf kan twee verschillende geluidjes maken die allebei hetzelfde effect hebben (het uitdelen van voertjes dus). Zelf heb ik twee honden, en gebruik ik geluidje 1 altijd voor Ghost en geluidje 2 altijd voor Kaya. Het is voor hen dan ook duidelijk wie de voertjes uit de dispenser mag halen. Als je maar één hond hebt kun je kiezen welk geluidje je wil gebruiken, of misschien heeft de hond zelf een voorkeur.

Een aantal (trainings)mogelijkheden die de Trixie Memory Trainer biedt zijn al eerder in deze review benoemd, zoals het belonen op afstand en de obstakels die je tussen de drukknop en de dispenser kan zetten. Omdat je de knop een bereik heeft van 40 meter kun je eindeloos veel variaties bedenken in de weg die de hond moet afleggen. Ook als trainingstool kun je tal van toepassingen verzinnen. Hij scoort dus maximaal op het criterium Veelzijdigheid!

Stevigheid

De Memory Trainer heeft wel een kleine aandrijfmotor en er zitten batterijen in, maar hij is grotendeels van hard plastic en licht van gewicht. De meeste kunststof puzzels zijn gemakkelijk te verschuiven doordat ze zo licht zijn. Daardoor zijn ze soms minder geschikt voor grote honden.

Deze echter wel. Het zwaartepunt zit onderin, waardoor de Memory Trainer niet gemakkelijk omvalt. Bovendien hoeft de hond niets met de dispenser te doen. Na het drukken op de knop vallen de voertjes in het laatje. De hond hoeft dus niet tegen de dispenser te duwen om zijn voertjes te bemachtigen dus laat hij deze waarschijnlijk gewoon staan. Wel verschuift hij steeds een klein stukje wanneer de hond eruit komt eten, omdat hij er meestal met een vaartje aan komt lopen.

De knop, die ook licht is, kan middels een grondpen of zuignap stevig vastgezet of -gehangen worden en blijft daardoor goed op zijn plek.

Hygiëne

Bijna alle onderdelen kunnen los van elkaar en daarom heel gemakkelijk schoongemaakt worden. De lade zit echter wel vast in de dispenser, waardoor je de achterkant ervan niet goed kan reinigen. De hond zit er wel met zijn snuit in en laat er bacteriën achter.

De voercontainer kun je wel uit de dispenser halen, maar er zit maar een vrij kleine opening in. Je kan niet goed met een doekje of sponsje naar binnen om daar te reinigen. Schudden met een zacht sopje erin kan wel, maar spoel hem heel goed af en laat hem goed opdrogen voordat je hem opnieuw gebruikt.

Unieke elementen

De eigenschap waardoor hij echt uitblinkt is al vaker genoemd in deze Trixie Memory Trainer review. Dat is natuurlijk zijn op afstand te bedienen drukknop waarmee de hond zelf de dispenser activeert! Dit maakt hem uniek en zeer breed inzetbaar, onder andere als trainingstool.

Je kan hem ook gebruiken om in de mentale en fysieke behoefte aan uitdaging van de hond te voorzien.

Voor- en nadelen

Zoals iedere hondenpuzzel, heeft ook de Memory Trainer verbeterpunten, al zijn dat er niet veel. Hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen.

 • Eindeloze variatiemogelijkheden

 • Hoeveelheid voertjes aan te passen

 • Bereik van 40 meter

 • Knop kan ook verticaal bevestigd worden

 • Geschikt voor alle honden

 • Bijna alle onderdelen los te maken voor reiniging

 • Twee verschillende geluidjes

 • Licht van gewicht, verschuift dus makkelijk

 • Prijs

 • Veel batterijen nodig

 • Lade niet uitneembaar, dus niet volledig te reinigen

 • USB kabel wordt zonder adapter geleverd

Persoonlijke ervaringen

Zowel Ghost en Kaya als ikzelf vinden de Memory Trainer geweldig. Hij staat niet voor niets zo hoog in onze Top 10! Als je nog meer fantastische puzzels zoekt, zou ik zeker onze top 10 even bekijken.

Ghost en Kaya zijn Mechelse herders. Ze zijn erg actief en houden ervan om zichzelf uit te sloven. Een spelletje als deze, met een obstakel of twee ertussen, vinden ze hartstikke leuk.

Ook leren ze supersnel. Om het voor mijn honden leuk en uitdagend te houden, verzin ik ook altijd een nieuw parcoursje. Dat kan kort of lang, makkelijk of moeilijk, binnen of buiten zijn. Zolang het maar steeds anders is, blijft het voor hen telkens een verrassing hoe we die leuke puzzel nu weer gaan doen.

Maar ook als hulpmiddel bij trainingen heb ik hem veel gebruikt, onder andere bij het aanleren van de paaltjes en hoogtesprongen bij agility.

Staan met die banaan!

De Memory Trainer als trainingshulp voor Kaya

Als Kaya aan het werk is houdt ze mij nauwlettend in de gaten om geen aanwijzingen te missen. Dit was een behoorlijke uitdaging bij de agility training. Doordat ze haar ogen op mij gericht had, zag ze de sprongen niet en rende er dwars doorheen.

Om dit op te lossen hebben we de Memory Trainer achter de hindernissen gezet en zelf de knop in de hand gehouden. Ze kreeg alleen een beloning wanneer ze zich op de sprongen concentreerde.

Hierdoor leerde ze dat ze niet constant naar mij hoefde te kijken en kreeg ze meer vertrouwen in zichzelf.

Koop de Memory Trainer hier voor de beste prijs!

Conclusie

Ondanks dat de Memory Trainer toch wel enkele nadelen heeft, vinden wij hem absoluut een belangrijke toevoeging in zowel onze hondenpuzzel verzameling als ons trainingstool arsenaal. Wij houden van veelzijdigheid en variatie. Mijn Mechelse herders zijn erg actief en werklustig en vinden het fantastisch om met ermee aan de slag te gaan. En ik? Ik vind het geweldig om ze ermee aan het werk te zien!

Wat vind jij van deze Trixie Memory Trainer review? Heb jij aanvullingen? Deel je ervaringen, foto’s en filmpjes met me, dat vind ik leuk!

Ook vind ik het leuk om te horen of en hoe je deze hondenpuzzel toepast in jullie training. Deel het in een reactie hieronder!

De Memory Trainer van Trixie
De Memory Trainer van Trixie

Beoordeling door Sabine,

5

Met de Trixie Memory Trainer kan ik spelen en trainen met mijn honden heel goed combineren. Ik kan de honden op de knop laten drukken, maar er ook voor kiezen dat zelf te doen en ze op afstand te belonen.

Mijn fanatieke border collies kunnen er veel energie in kwijt en vinden hem fantastisch!

Dit vind je misschien ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *