Op zoek naar een moeilijke hondenpuzzel? Dit zijn de 7 beste!

Wanneer je al een tijdje met je hond gepuzzeld hebt zijn jullie misschien toe aan een moeilijke hondenpuzzel. De technieken van de meer simpele puzzels hebben jullie onder de knie, en het wordt tijd deze technieken te combineren. Puzzelen wordt zo een stuk uitdagender en de hondenpuzzels vaak ook veelzijdiger.

Hoe kies je een moeilijke hondenpuzzel, en waar moet je op letten? Dat leg ik je in dit artikel uit.

De verschillende niveaus of moeilijkheidsgraden

De moeilijkheidsgraad van een hondenpuzzel wordt aangeduid in niveaus of levels. Sommige merken hanteren een systeem van drie niveau’s, andere gebruiken er vier. Puzzels van niveau, of level, 1 zijn daarbij de makkelijkste, en de moeilijkste zijn van niveau 3 of 4.

Vergelijk onderstaande intelligentiespellen maar eens. Welke heeft niveau 1, en welke niveau 4?

Simpele hondenpuzzel
Moeilijk intelligentiespel hond

Level 1 hondenpuzzels

Hondenpuzzels van niveau 1 hebben vaak maar één type element, bijvoorbeeld schuifjes of pionnetjes, zoals de bruine puzzel hierboven. Hierdoor wordt de hond niet direct overspoeld met allerlei verschillende elementen en technieken maar kan hij zich eerst die ene techniek meester maken.

Voorbeelden van zulke puzzels zijn de Smart en de Brain Train 2 in 1. Wanneer je begint met puzzelen is dit niveau aan te bevelen. Lees ook dit artikel over hondenpuzzels voor puppy’s en beginners voor meer informatie daarover.

Level 2 hondenpuzzels

Hondenpuzzels van niveau 2 zijn al wat moeilijker. Ze combineren twee of drie technieken, waardoor de hond daartussen moet schakelen. Hij leert dat hij meerdere technieken moet toepassen om alle voertjes te pakken te krijgen.

De Dog Brick en de Chess zijn leuke hondenpuzzels van niveau 2.

Level 3 en 4 hondenpuzzels

Niveau 3 spellen zijn weer een stapje moeilijker. Niveau 4 is de hoogste moeilijkheidsgraad, maar sommige merken gebruiken maar drie moeilijkheidsgraden. In zulke gevallen is niveau 3 dus het hoogste.

Deze moeilijke hondenpuzzels maken meestal gebruik van drie of meer technieken, waarbij soms ook op het verticale vlak nog puzzelelementen zitten, bijvoorbeeld bij de Turtle. Dit zorgt voor een nieuwe invalshoek bij de hond.

Ook moet hij vaak meerdere handelingen uitvoeren om bij een beloning te komen, bijvoorbeeld een vergrendeling weghalen voordat hij een schuif kan bewegen. Dit zie je bijvoorbeeld bij de Trouble.

In de allermoeilijkste gevallen moet de hond een serie handelingen uitvoeren of een hoedje door een heel parcours manoeuvreren voordat hij zijn voertje kan bemachtigen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Agent 008.

In dit artikel wordt een hondenpuzzel alleen besproken als hij moeilijk genoeg is om als niveau 3 of 4 te classificeren. Je bent dit artikel ten slotte aan het lezen omdat je een moeilijke hondenpuzzel zoekt!

Waar op letten bij een moeilijke hondenpuzzel

Puzzelen met je hond is hartstikke leuk, en één van de tofste manieren om samen bezig te zijn. Wij als begeleiders staan telkens weer versteld van de intelligentie van de hond wanneer die weer een stukje van de hondenpuzzel, of die nou makkelijk of moeilijk is, weet op te lossen. Het is verslavend!

Hond moeilijke puzzel
Ghost doet een moeilijke puzzel.

Wat niet te doen

De lat te hoog leggen

En in ons eigen enthousiasme ligt ook onze grootste valkuil. Vaak willen we de puzzels al heel snel moeilijker maken, want “deze is veel te makkelijk voor hem”, of “hij kan deze level 2 puzzel al”. We hebben hoge verwachtingen van onze trouwste vrienden, maar vooral willen we zelf graag zien of hij al een moeilijkere hondenpuzzel kan oplossen.

We vergeten weleens dat, wat voor ons heel logisch is, voor een hond een heel lastig concept kan zijn. Eerst een vergrendeling weghalen voordat een lade geopend kan worden is voor een hond heel moeilijk te begrijpen, terwijl wij er misschien niet eens over na hoeven te denken.

Te vroeg doorgaan naar een hoger niveau hondenpuzzel resulteert dan ook vaak in frustratie en een verlies van motivatie van de hond. Het plezier gaat eraf. De hond boekt te weinig successen om puzzelen nog belonend te vinden.

Wat wel te doen

“Slow and steady wins te race”

Oftewel rustig aan doen. Soms zelfs overdreven rustig. Bouw de basistechnieken van de makkelijke puzzels van niveau 1 en 2 langzaam op en hou het leuk voor jullie allebei. Wacht met moeilijkere puzzels tot de hond 100% van de tijd precies weet welke technieken hij toe moet passen op welke puzzel. Zo creëer je niet alleen een solide basis, maar ook zelfvertrouwen in de hond. Hij zal dan bij een moeilijkere hondenpuzzel minder snel gefrustreerd raken of opgeven.

Wanneer je ervan overtuigd bent dat jullie beiden toe zijn aan moeilijke puzzels, zijn er een paar dingen om op te letten.

  1. Maat: de puzzel moet groot genoeg zijn zodat de hond overal goed bij kan
  2. Gewicht: voor moeilijke puzzels zijn meerdere technieken nodig, de hond zal er dus verschillende handelingen op loslaten. Het is belangrijk dat het intelligentiespel stevig en zwaar genoeg is om dat aan te kunnen
  3. Benodigde technieken: een echt moeilijke hondenpuzzel vraagt verschillende technieken van de hond. Zo’n puzzel blijft ook het langst uitdagend, dus krijg je het meeste waar voor je geld!
  4. Moeilijkheidsgraad: kies een hondenpuzzel van niveau 3 of, als je een echte hersenkraker wil, niveau 4.

Dit in gedachten houdende kun je je in een dierenspeciaalzaak of online webshop gaan oriënteren op een moeilijke hondenpuzzel die geschikt is voor jouw hond. Om je op weg te helpen heb ik alvast 7 van de beste in willekeurige volgorde voor je op een rijtje gezet.

Top 7 beste moeilijke hondenpuzzels

Dit zijn de beste hondenpuzzels die echt moeilijk zijn. Ken jij een andere pittige hondenpuzzel die in dit rijtje thuishoort? Deel het met ons!

1: Agent 008 van My Intelligent Dogs

Dit is een uitermate moeilijke hondenpuzzel. Dit komt voornamelijk omdat, als een hoedje in het midden van de puzzel staat, de hond hem een heel eind en in verschillende richtingen moet bewegen om hem uit de puzzel te kunnen wippen en de voertjes eronder te kunnen pakken. Daarbij moet hij ook nog eens een schuif op het juiste moment verzetten, anders lukt het niet.

Het vergt dus heel wat inzicht en oefening voordat de hond deze hondenpuzzel helemaal begrijpt. Een echte aanrader voor de gevorderde puzzelaar!

2: Athena van Flamingo

Vanwege het zachte materiaal dat snel kapot gaat is deze hondenpuzzel van Flamingo alleen geschikt voor honden die er voorzichtig mee omgaan. De Athena is echter wel ontzettend moeilijk. Dus als je een hond hebt die heel rustig en zachtjes met het materiaal omgaat en je wil zijn hersenen laten kraken, dan is dit het intelligentiespel voor jou!

De oranje circels in de inkepingen in de draaischijf schuiven is één ding, maar er zijn minder inkepingen dan circels. De hond zal er dus ook weer wat terug moeten schuiven naar een leeggesnoepte plek om de rest van het lekkers te kunnen bemachtigen.

Voor ons lijkt dat logisch, maar voor een hond is het dat allesbehalve!

3: Two Towers van My Intelligent Dogs

Dit is één van mijn favoriete hondenpuzzels, hij is enorm veelzijdig. Letterlijk en figuurlijk. Aan alle kanten van de puzzel valt wel iets te ontdekken, en de hond moet er omheen lopen om alle voertjes te kunnen vinden.

Ghost demonstreert deze prachtige puzzel van My Intelligent Dogs in deze video. Ook is er een uitgebreide review te vinden op onze website.

4: Multipuzzle van Nina Ottosson

De Multipuzzle bestaat in feite uit twee verschillende hondenpuzzels, en beiden zijn moeilijk.

Zoals we hierboven bij de Athena al zagen, is het voor een hond heel moeilijk om te leren dat hij het oranje schuifje, nadat hij het voertje eronder al heeft opgegeten, eerst weer terug op zijn oorspronkelijke plek moet duwen voordat hij de volgende kan pakken.

Het tweede deel van de Multipuzzle bestaat uit schuifjes. Wanneer onder ieder schuifje lekkers verstopt ligt is het al best lastig voor de hond, laat staan wanneer je maar enkele gebruikt.

5: Sudoku Medium Genie van My Intelligent Dogs

Ben jij goed in Sudoku? Voor je hond is dit intelligentiespel net zo uitdagend als een moeilijke sudoku puzzel voor jou is.

Door de gaatjes in de schuifjes kan hij namelijk precies ruiken waar een voertje onder zit, maar om de schuifjes in de juiste volgorde weg te schuiven is heel erg moeilijk voor hem. Want waarom zou hij aan de rechterkant moeten beginnen met schuifjes verschuiven, terwijl hij duidelijk de beloning aan de andere kant ruikt. Leer hem dat maar eens aan, dat is mijn uitdaging aan jou. Ik weet bijna zeker dat het aanleren van deze puzzel ook jouw hersenen zal kraken!

6: Pyramide van My Intelligent Dogs

Eén blik op de foto zegt genoeg. De Pyramide is uitdagend en interessant. Op ieder vlak valt iets te ontdekken voor je hond, en niets daarvan is gemakkelijk.

Op ieder vlak, horizontaal, verticaal en diagonaal en helemaal rondom, zijn meerdere puzzelelementen te vinden. Het zal dus een tijdje duren voordat je hond alles onder de knie heeft.

De Pyramide is, letterlijk en figuurlijk, ontzettend veelzijdig en er zijn tal van variaties mogelijk om je hond te kunnen blijven uitdagen. Denk bijvoorbeeld aan alle elementen gebruiken maar alleen her en der een beloning verstoppen. Dit intelligentiespel is een onuitputtelijke bron van plezier en uitdaging voor je hond en jouzelf!

7: Trouble van My Intelligent Dogs

Deze compact ogende hondenpuzzel (hij is groter dan hij lijkt) is een stuk ingewikkelder dan je op het eerste oog zou denken. Dat komt omdat een aantal elementen zich onder het deksel, aan de binnenkant van de puzzel bevindt. Schuiven bedekken voertjes binnen in de box van de puzzel. Die schuifjes worden op hun beurt weer geblokkeerd door pionnen erbuiten.

Veel elementen vragen dus twee handelingen van de hond voordat hij een beloning te pakken heeft, en ieder element in de Trouble is anders. De hond moet heel systematisch kunnen werken om deze moeilijke hondenpuzzel op te lossen.

Een moeilijke hondenpuzzel uitgelicht: de Two Towers

De Two Towers van My Intelligent Dogs staat op nummer 3 in deze lijst, en in onze Top 10 van beste hondenpuzzels staat hij zelfs helemaal bovenaan! Ook wanneer mensen bij een webshop langs de hondenpuzzels scrollen, wordt er vaak op geklikt. Hij spreekt erg tot de verbeelding met zijn fraaie ontwerp en verschillende elementen.

Puzzels van My Intelligent Dogs zijn echter een stuk duurder dan vele andere puzzels die ze daar tegenkomen, en soms schrikken ze daarvan.

Wil je echter een moeilijke hondenpuzzel van uitstekende kwaliteit die wel tegen een stootje kan en waar je zo veel mee kan variëren dat hij nooit verveelt? Dan zit je bij dit merk echt wel goed!

In dit artikel nemen we de Two Towers uitgebreid onder de loep.

Zelf heb ik Mechelse herders, en die staan bepaald niet bekend om hun rust en geduld. Ze hebben altijd haast, en dan is een zware, stabiele puzzel veel fijner dan eentje van lichtgewicht kunststof. Die blijven vaak niet op hun plaats.

Bekijk het filmpje van Ghost met de Two Towers maar eens, dan zie je vast wat ik bedoel.

Eigen ervaringen

Ook ik wilde op een gegeven moment graag met Ghost en Kaya doorgaan naar een moeilijke hondenpuzzel. De eerste die wij deden was de Trouble, maar al snel volgden andere.

Ik heb de meeste puzzels in deze lijst zelf met mijn honden gedaan en heb mezelf regelmatig aan mijn hoofd moeten krabben. Hoe leer ik een hond deze techniek, of dit kneepje? Het viel soms niet mee. De Athena heb ik zelfs helemaal opgegeven, het lukte me gewoon niet om Ghost en Kaya die aan te leren en hij zorgde bij ons allemaal voor frustratie. Het doel van puzzelen is ten slotte om samen plezier te hebben.

Conclusie

Dit is een greep uit de doos met moeilijke hondenpuzzels. Met één van deze heb je gegarandeerd denkvoer voor je hond te pakken, en waarschijnlijk ook voor jezelf. Iedere hond is anders, en de één zal bepaalde technieken sneller doorhebben dan de ander. Voor weer andere zijn sommige technieken wellicht erg spannend of zelfs eng, bijvoorbeeld de rollen in de schuine wanden van de Pyramide die natuurlijk vanzelf naar beneden rollen als er eentje tussenuit wordt gehaald

Een duidelijk stappenplan aanhouden met het aanleren is heel belangrijk, en het is aan jou om je hond hier goed in te begeleiden. Vraag jezelf af hoe je hem jouw gekozen intelligentiespel het beste kan aanleren? Waar is jouw hond goed in, en kan hij goed schakelen tussen verschillende puzzeltechnieken?

Heb jij een foto of filmpje van jouw hond met een moeilijke hondenpuzzel, en wil je die met ons delen? Stuur hem op of laat een berichtje achter!

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *