Hondenpuzzels voor puppy’s: welke zijn geschikt en waarom?

Gefeliciteerd, je hebt een puppy in huis! Waarschijnlijk kan je niet wachten om van alles met je nieuwe beste vriendje te gaan doen en samen allerlei avonturen te gaan beleven. Je hebt weleens iemand zien puzzelen met zijn of haar hond, of hebt het misschien zelf al eens gedaan. Of nog niet en moet je nog overtuigd raken van het nut ervan, lees dan even dit artikel over waarom puzzelen met je hond een goed idee is. Hoe dan ook: je vraagt je af of jij kan gaan puzzelen met je pup en bent hier om te weten te komen welke hondenpuzzels het meest geschikt zijn voor puppy’s. Dan ben je op de juiste plek!

In dit artikel bespreek ik waar je op moet letten als je wil gaan puzzelen met puppy’s, en lees je welke puzzels geschikt zijn voor zowel puppy’s als volwassen beginnende puzzelaars. Voor het gemak scharen we beide groepen honden onder de noemer “puppy”. Tot slot geef ik nog wat algemene aandachtspuntjes.

Begin simpel

Er zijn honderden hondenpuzzels op de markt. Sommige zijn makkelijk, anderen moeilijk, en van alles er tussenin. Bij sommige is maar één techniek nodig om de puzzel op te lossen, en bij anderen wel vier, vijf of nog veel meer. De keuze is reuze en de variatie is enorm!

Over het algemeen worden de puzzels onderverdeeld in vier moeilijkheidsgraden: niveaus 1 t/m 4 waarbij niveau 1 de makkelijkste is en 4 de moeilijkste.

Wanneer je begint met puzzelen, begin je altijd met niveau 1. Hondenpuzzels van niveau 1 zijn vaak geschikt voor puppy’s.

Puppy puzzelen
Een puppy leert iedere dag heel veel

Wanneer begin je met puzzelen?

Een puppy is helemaal nieuw in deze wereld en beleeft alles voor het eerst. Hij krijgt dus de hele dag door al erg veel indrukken en prikkels om te verwerken.

Vooral in zijn eerste maanden is het wennen aan zijn nieuwe omgeving erg belangrijk om op te groeien tot een ontspannen en evenwichtige hond. Ook om een goede band met hem op te bouwen is rustig wennen ontzettend belangrijk. Hij moet wennen aan zijn nieuwe huis, zijn gezin, hun gewoontes en zijn eigen ritme aanpassen aan dat van zijn gezin. Alles wat hij ziet, hoort, voelt en ruikt is belangrijke informatie voor hem, van elke prikkel leert hij iets.

Al dat leren vergt heel veel energie, waardoor een puppy ook heel veel rust nodig heeft. Daarom is het in de eerste paar maanden best veel gevraagd om, naast alle andere dingen die hij dan moet leren, ook nog te gaan puzzelen. Het is beter om te wachten tot ze zich veilig en comfortabel voelen in hun nieuwe gezin en omgeving, en dan pas geleidelijk aan te beginnen met puzzelen.

Als leidraad zou ik de minimale leeftijd van 4 maanden aanhouden.

De eerste keer puzzelen

Wanneer je puppy klaar is voor zijn eerste hondenpuzzel begin je altijd zo makkelijk mogelijk. Gebruik een simpele puzzel en hou ook rekening met het formaat van de hond. Een houten hondenpuzzel zal zwaardere elementen hebben dan een puzzel van kunststof, waardoor die misschien niet geschikt zal zijn voor een puppy van een heel klein ras. Lichte elementen die makkelijk in beweging te krijgen zijn, hebben dan de voorkeur. Kunststof of geperst hout zijn dan de beste opties.

Heb je echter een puppy van een middelgroot of groot ras, zoals een Deense dog of een Duitse herder, dan kun je ook prima een houten puzzel gebruiken.

Zoals ik al eerder aangaf maak je het je hondje aan het begin altijd zo makkelijk mogelijk. Het is niet voor niets dat ik dit herhaal, want het is maar al te verleidelijk om al verder te willen als je puppy het goed doet. Maar neem maar van mij aan: een langzame (zelfs trage) opbouw loont. De hond leert dan namelijk ieder stukje van de puzzel te beheersen. In de toekomst zal hij weten wat hij moet doen als hij eenzelfde element tegenkomt in een andere puzzel, en kan hij deze beheerst en zonder frustratie oplossen. Herhaling maakt een meester.

Puzzel voor puppy
Kaya als jonge hond met ons eigen snuffelkleed. Ze was er zo gek op dat ze er zelfs op wilde slapen!

De beste hondenpuzzels voor puppy’s

Er bestaat geen ‘beste’ hondenpuzzel voor puppy’s. Er bestaan alleen geschikte en minder geschikte puzzels. We hebben al gezien dat we moeten letten op het formaat van de pup, en dat we met een zo makkelijk mogelijke puzzel moeten beginnen. Dat betekent hondenpuzzels van niveau 1 (ook wel moeilijkheidsgraad 1). Ook een paar intelligentiespellen van niveau 2 zijn goede puzzels om mee te beginnen.

Laten we eens een greep nemen uit de doos van geschikte hondenpuzzels.

Trixie

Trixie heeft onder de productlijn Dog Activity een aantal erg leuke hondenpuzzels op de markt gebracht. Allemaal zijn ze van kunststof. Een aantal hiervan zijn met name geschikt voor puppy’s en beginnende puzzelaars.

Solitaire

Deze hondenpuzzel bestaat in 2 formaten, waarbij de ene wat groter en ruimer opgezet is dan de andere. De kleine is uiteraard een goed formaat voor kleinere en rassen, en voor de grote rassen is het grote formaat handiger.

De Solitaire is bij uitstek geschikt voor puzzelen met puppy’s. Er staan 7 pionnen op een platvorm, en onder die pionnen zit ruimte om voertjes te verstoppen. Veel simpeler dan dit worden ze niet.

Slide & Funboard

Deze hondenpuzzel voor puppy’s en beginnende honden is net een tikkie uitdagender omdat er wat meer verschillende elementen in zitten. Er zitten pionnen en schuifjes in, en de hond moet zelfs leren eerst de pionnen weg te halen voordat hij de schuifjes kan openen. Toch is deze nog steeds van niveau 1.

Begin met alleen de pionnen. Wanneer de pup die goed kent, kun je beginnen met het aanleren van de schuifjes. Pas als laatste combineer je de twee elementen.

Voor beginners is deze hartstikke leuk!

Snuffelmat

Veel fabrikanten maken snuffelmatten, en ook veel creatievelingen maken deze matten zelf thuis. Er kan van alles opzitten, van franjes tot tunneltjes en kleine zakjes. Ze zijn ontzettend populair, en met recht. Ze zijn hartstikke leuk!

De snuffelmat van Trixie is vrij sober met alleen franjes, maar voor puppy’s is dat ideaal. Ze kunnen heerlijk druk zijn met het vinden van alle voertjes die daartussen verstopt zitten. Je kan zelfs hun hele maaltijd erin verstoppen en daarna kunnen ze lekker gaan slapen.

Flip Bone

Ook deze hondenpuzzel heeft, net als de Slide & Funboard, twee verschillende elementen. Beiden zijn eenvoudig aan te leren en de puzzel is ruim opgezet. Dit is een uitstekend intelligentiespel voor puppy’s.

Nina Ottosson

De hondenpuzzels van Nina Ottosson zijn vaak net iets moeilijker. Er zijn er maar enkele die ik zou aanbevelen voor een puppy of beginnende hond, en dat zijn de Dog Smart en de oude versie van de Dog Brick. De andere puzzels van dit merk zijn wat moeilijker en beter geschikt voor honden met wat meer puzzelervaring.

Dog Smart

Deze puzzel lijkt erg op de Solitaire van Trixie, maar heeft meer pionnen en is zowel in kunststof en in hout (composiet) te verkrijgen. Wat in de houten vorm pionnen zijn, zijn in de kunststof vorm kunststof kluifjes geworden.

Veel honden gebruiken hun poten om de pionnen eruit te halen, want oppakken met de bek is lastig. Gelukkig zitten er wel gaatjes in de bovenkant, zodat je er een touwtje doorheen kan halen. Op die manier wordt het voor de hond makkelijker om de kluifjes met de bek op te pakken. Een voorbeeld hiervan zie je op de foto van Ghost met de Dog Brick.

Dog Brick (oude kunststof versie, of houten versie)

Ze zijn lastig te vinden, die oude versies van deze hondenpuzzel, maar ik benoem hem toch omdat het mijn eerste puzzel was, en die heel goed beviel als leerpuzzel. We doen hem nog steeds af en toe, gewoon voor de afwisseling.

Er zitten schuifjes op de puzzel die gemakkelijk te verschuiven zijn, en waaronder voertjes verstopt kunnen worden. De moeilijkheid kan, als de pup eraan toe is, iets opgeschroefd worden door de schuifjes te blokkeren met pionnen (of, bij de kunststof versie, kluifjes). Onder die pionnen kun je ook weer voertjes verstoppen.

Dit is een wat grotere puzzel, maar ook voor kleine hondjes goed te doen omdat hij laag en vlak is. Ze kunnen overal goed bij.

Hondenpuzzel grote hond kopen
Ghost met de oude kunststof versie van de Dog Brick

Andere hondenpuzzels voor puppy’s

De onderstaande hondenpuzzels zijn ook geschikt voor puppy’s vanwege hun lage moeilijkheidsgraad en materiaal:

Nog meer hondenpuzzels voor puppy’s

Dit is maar een greep uit de vele mogelijkheden als je wil gaan puzzelen met je pup. Er zijn nog heel veel meer puzzels, en een deel daarvan zal ook heel geschikt zijn voor puppy’s en beginnende honden. Ik kan ze hier niet allemaal behandelen, maar ik hoop dat je nu weet waar je rekening mee moet houden.

Hopelijk heb je houvast aan het rijtje hondenpuzzels voor puppy’s die ik opgenoemd heb in dit artikel, maar bijt je er niet op vast. Ook hondenpuzzels van hogere moeilijkheidsgraden kunnen geschikt zijn, zolang ze maar in een heel rustig tempo aangeleerd en opgebouwd worden. Dat houdt in: één techniek tegelijkertijd aanleren en pas een tweede gaan doen als de hond de eerste techniek beheerst.

Tips en aandachtspunten

Tot slot heb ik nog wat algemene tips voor het puzzelen met alle honden, dus niet alleen voor puppy’s! Beknopt zijn dit:

  • Samen puzzelen
  • Leer de hond een begin- en eindsignaal aan
  • Begin simpel en bouw rustig op

Puzzelen doe je ALTIJD samen

Natuurlijk is dat met oog op de veiligheid (honden kunnen erop gaan kauwen of slopen en dan moet er wel ingegrepen worden om verwondingen of verstikking te voorkomen), maar ook voor de onderlinge band. Je helpt je hond de puzzel begrijpen en bent er om hem te begeleiden.

Begin- en eindsignaal

Ook is het handig om een begin- en eindsignaal aan te leren. Honden houden van duidelijkheid. Bovendien is het niet zo handig als hij de puzzel al plundert terwijl jij hem nog aan het vullen bent. Kies een signaal of woord, bijvoorbeeld “puzzel”, wat aangeeft dat hij mag beginnen, en laat de hond wachten tot jij dat signaal geeft.

Een eindsignaal dat aangeeft dat de puzzelsessie voorbij is, kan ook geen kwaad. Er zijn genoeg honden die (on)geduldig staan te wachten tot jij de puzzel weer vult, terwijl jij hem al opgeruimd hebt. Sneu voor je hond, en het kan ook de associatie van verwarring of teleurstelling met zich meedragen, waardoor hij puzzelen niet meer zo leuk vindt. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Zelf gebruik ik het woord “klaar”. Ghost en Kaya weten dan precies dat het klaar is en ik ga opruimen, en zij gaan lekker ontspannen op hun plek liggen.

Hondenpuzzel voor pup

Begin simpel en bouw de moeilijkheid rustig op

Ik heb het al eerder benoemd, ook in dit artikel, maar dat komt omdat dit misschien wel het allerbelangrijkste advies is wat ik je kan geven. Ik weet dat de puzzels simpel zijn, en ik geloof ook echt wel dat je pup heel slim is. Maar vergeet niet dat puzzelen leuk moet blijven voor jullie allebei, dat het het zelfvertrouwen van je pup moet vergroten en ook jullie onderlinge band versterkt.

Dat bereik je echter alleen maar door het rustig aan te doen. Zorg ervoor dat je hond een techniek onder de knie heeft, het zelfvertrouwen heeft om een stapje verder te gaan en op jou kan vertrouwen als het niet lukt, voordat je een puzzel moeilijker maakt. De hond bepaalt het tempo.

Boeken die je waarschijnlijk ook heel leuk vindt

Wil je graag meer weten over hoe jij je hond van puppy tot senior zowel fysiek als mentaal kan blijven stimuleren? De boekenreeks “Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans” leert je alles wat je moet en wil weten. Alles wordt duidelijk uitgelegd met behulp van foto’s en duidelijke beschrijvingen.

Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans 1 – De beste start voor je pup
Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans 2 – Je puber goed op pad
Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans 3 – Je senior vervolgt zijn weg
Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans 4 – De hond als atleet

Conclusie

De belangrijkste kenmerken van hondenpuzzels die geschikt zijn voor puppy’s en beginnende puzzelaars zijn dat ze simpel van opzet zijn en genoeg ruimte hebben tussen de verschillende onderdelen. Puppy’s moeten al zoveel leren, dat een moeilijke hondenpuzzel geen prioriteit is. Hou het simpel, gun je pup de tijd om zich de technieken meester te maken. Dan pas ga je door naar een nieuw element of moeilijkere puzzel.

Gelukkig zijn er veel verschillende intelligentiespellen die je kan gebruiken om je puppy te leren puzzelen. Er zijn er een aantal voorbij gekomen in dit artikel, maar zelf kun je vast nog wel meer geschikte hondenpuzzels vinden. Ik ben benieuwd welke jij gevonden hebt. Laat je het weten in de reacties?

Vond je dit een leuk artikel, en ben je benieuwd naar meer informatie over hondenpuzzels? Kijk dan hier eens voor alle artikelen in die categorie. Er is een artikel over puzzelen met grote honden, een Top 10 beste hondenpuzzels en meer! Je vindt er ook reviews van populaire intelligentiespellen.

Ik wens je heel veel puzzelplezier met je puppy!

Misschien vind je dit ook interessant:

N.B.: Bron foto header: Afbeelding van rawpixel.com op Freepik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *