My Intelligent Dogs Two Towers: is de prijs te hoog? Een review

Toen ik hem zag was ik op slag verliefd. Wat was hij aantrekkelijk! Niet alleen van de voorkant, maar ook van de achterkant…

Ik heb het niet over mijn vriend (hoewel die ook heel aantrekkelijk is), maar over een hondenpuzzel van mijn favoriete merk. Als je mijn blog vaker leest, weet je vast al welke dat is. De hondenpuzzel waar dit artikel over gaat is heel populair, en niet alleen om zijn uiterlijk. In deze review over de Two Towers van My Intelligent Dogs ga ik je precies vertellen waarom. Ik vertel je hoe hij werkt, kijk kritisch naar zijn sterke en zwakke punten en deel mijn persoonlijke ervaringen met dit intelligentiespel. Ook bekijken we een filmpje van Ghost en foto’s terwijl hij de Two Towers plundert.

Hoe werkt de Two Towers

Laten we eerst eens kijken waarom deze puzzel van My Intelligent Dogs zo tot de verbeelding spreekt.

De naam doet in eerste instantie natuurlijk denken aan het tweede deel van de populaire The Lord of the Rings films en boeken, die dezelfde titel hebben. Gelukkig zijn de “towers” van deze prachtige puzzel wat toegankelijker dan die uit de film!

Als je naar de foto kijkt, zie je waarom deze hondenpuzzel de Two Towers heet. Hij heeft twee “torens” met een brug ertussen, een verborgen luik eronder en rondom zijn verschillende lades, pionnen en hoedjes te plaatsen.

De hoedjes worden in sleufjes geschoven en vervolgens geblokkeerd door pionnen. De hond moet de pionnen dus eerst weghalen om het geheim van de hoedjes op te kunnen lossen.

Het luik en de lades zijn losstaande elementen, behalve de onderste lades. Om die te openen moet de hond eerst de pionnen en vervolgens de hoedjes weghalen die de lades blokkeren. Dit vergt puzzelervaring!

De sleufjes bovenop de torens hebben alle vier een andere vorm, wat voor de hond een extra uitdaging is.

Praktische toepassingen

Werken met zijn neus werkt ontspannend voor een hond. Wanneer het slecht weer is, je weinig tijd hebt, of jij of je hond niet zo mobiel zijn, is puzzelen een goede manier om hem te laten ‘werken’. Het is geen alternatief voor wandelen, iedere hond moet uitgelaten worden en het is goed om regelmatig prikkels van buitenaf te krijgen. Maar zelfs een gezonde, actieve hond hoeft niet dagelijks twee uur te wandelen. Af en toe iets minder lichaamsbeweging is niet erg, vooral niet als je hem toch moe en tevreden kan krijgen door met hem te puzzelen.

Wil je weten waar puzzelen nog meer goed voor is? Lees dan even dit artikel.

Voor welke honden is deze hondenpuzzel?

De Two Towers heeft moeilijkheidsgraad 4, maar net als de meeste andere puzzels van My Intelligent Dogs kun je hem opbouwen van niveau 1 tot 4. Om er een niveau 1 intelligentiespel van te maken, gebruik je bijvoorbeeld alleen de pionnen, of alleen de lades. Door steeds meer elementen toe te voegen, bouw je de moeilijkheidsgraad op. Hij is dus geschikt voor zowel beginners als ervaren puzzelaars.

Ook is hij geschikt voor ieder formaat hond. Kleine honden kunnen overal goed bij, maar ook voor grote honden is er genoeg ruimte tussen de elementen. Alleen het luik is een uitdaging wanneer je hond een wat dikkere of platte snuit heeft. Je kan hem echter helpen door een extra touwtje aan het luik te knopen zodat hij die kan pakken.

Heb jij een grote hond, of een hond met een brede snuit? In dit artikel vind je nog meer puzzels die geschikt zijn voor jouw hond.

Beoordeling van de My Intelligent Dogs Two Towers voor de review

Voor deze review van de My Intelligent Dogs Two Towers gebruik ik deze beoordelingscriteria:

 • Veelzijdigheid
 • Stevigheid
 • Hygiëne
 • Unieke elementen

Veelzijdigheid

Zoals eigenlijk alle hondenpuzzels van My Intelligent Dogs is de Two Towers ontzettend veelzijdig. Er valt heel veel te variëren in het aantal elementen (dat zijn de lades, hoedjes en pionnen) die gebruikt worden, en waar ze geplaatst worden. Je kan bijvoorbeeld in alle elementen voertjes verstoppen, maar ook alleen in de lades, onder de pionnen of onder de hoedjes. Er zijn heel veel mogelijkheden.

Hij heeft moeilijkheidsgraad 4, maar is heel goed op te bouwen in moeilijkheid. Het is daardoor zelfs mogelijk om de Two Towers als beginnerspuzzel te gebruiken, maar hij vereist wel wat handigheid wanneer je de elementen dichtbij of op de grondplaat wil gebruiken. Daar blokkeren bepaalde elementen andere, en moet op zowel verticaal als horizontaal vlak gepuzzeld worden.

Wat ook erg fijn is, is dat je extra hoedjes en pionnen kan bestellen om extra verstopplekken te creëren (of als je er wat kwijt bent). Ook op die manier kan je dit spel moeilijker en afwisselender maken voor je hond.

My Intelligent Dogs Two Towers kopen

Maak jij je hond ook blij met dit intelligentiespel?

Bestel hem bij Bol.com

Stevigheid

De Two Towers is gemaakt van solide hout op een zware houten grondplaat. De pionnen, hoedjes en het luikje zijn ook van hout, en de lades zijn van dat mooie oranje kunststof dat zo kenmerkend is voor My Intelligent Dogs. Zelfs als er geen logo op zou staan, is direct duidelijk dat het om een hondenpuzzel van dit merk gaat. 

De puzzel is zwaar en stevig. Hij zit goed in elkaar en ook alle losse onderdelen passen goed in de puzzel. Er is nergens teveel of te weinig ruimte. Ook zijn er geen vreemde randjes of delen die niet goed op of in elkaar passen. Je hebt hier duidelijk een kwaliteitsproduct in handen.

Omdat de puzzel vrij zwaar is, blijft hij ook redelijk goed op zijn plek staan. Hij kan wel wat schuiven, omdat de honden soms de lades niet recht opentrekken of iets te hard tegen een pion of hoedje duwen. Omvallen doet hij gelukkig niet.

Hygiëne

Het reinigen is goed te doen. Alle elementen kunnen uit de puzzel gehaald en volledig schoongemaakt worden. Ook kun je goed bij alle verstopplekken. Kijk echter wel uit dat je niet teveel water gebruikt en alle onderdelen goed laat opdrogen. Bijna alles is van hout en kan dus “werken” onder invloed van vocht.

Ook zou ik uitsluitend droog voer gebruiken bij houten puzzels zoals deze. Er zit wel een beschermlaagje op het hout, maar alles wat erin trekt krijg je er nooit meer uit.

Unieke elementen

De meeste puzzels die een dekseltje hebben (hetzelfde element als wat bij de Two Towers het luikje is), hebben deze bovenop zitten. De Two Towers van My Intelligent Dogs is de enige die ik ken waarbij het dekseltje/luikje onderop zit.

De elementen op zich komen wel vaak voor bij andere puzzels. Dekseltjes, pionnen, hoedjes en lades zijn alom vertegenwoordigd, met name ook bij andere hondenpuzzels van dit merk. Echt unieke elementen heeft hij dan ook niet. De Two Towers moet het voornamelijk hebben van zijn opstelling. Doordat er twee torens zijn, lijkt het alsof er twee puzzels zijn, maar ze zijn verbonden met elkaar en niet identiek.

Voor- en nadelen

Laten we de belangrijkste voor- en nadelen van de Two Towers eens op een rijtje zetten.

 • Veel variatie mogelijkheden

 • Stevig

 • Losse onderdelen (erg handig in aanleerfase en voor schoonmaken)

 • Goede kwaliteit: alles werkt naar behoren

 • Geschikt voor ieder niveau puzzelaar

 • Lange levensduur

 • Extra hoedjes en pionnen los verkrijgbaar voor extra verstopplekken

 • Geschikt voor ieder formaat hond

 • Prijs

 • Kleine verstopruimtes

 • Hout kan werken als het vochtig is

 • Biedt weinig nieuws; alle elementen komen vaak voor bij andere puzzels

De meeste punten zijn al besproken, behalve de prijs en de duurzaamheid. de Two Towers is duur, net zoals de andere puzzels van My Intelligent Dogs. Maar daar is een reden voor! Het materiaal en de afwerking zijn van uitstekende kwaliteit. Daardoor gaan deze intelligentiespellen vele jaren mee en hoeven ze zelden of nooit vervangen te worden, in tegenstelling tot goedkopere hondenpuzzels van mindere kwaliteit.

Persoonlijke ervaringen

Er is een reden dat ik een review over de Two Towers van My Intelligent Dogs schrijf. Het is namelijk mijn favoriete hondenpuzzel! Bekijk onze Top 10 beste hondenpuzzels hier om andere favorieten te bekijken. Er is ook een uitgebreide review van de nummer 2 op deze lijst, de Memory Trainer van Trixie.

Kaya loopt tijdens het puzzelen vaak om een puzzel heen om overal goed bij te kunnen, maar Ghost wil het liefst alles vanuit één positie kunnen doen, zelfs als dat heel onhandig is. Niet dat hij lui is hoor, absoluut niet! Hij is dan gewoon zo geconcentreerd op de puzzel dat hij vergeet dat er ook nog een lichaam aan zijn kop vastzit.

De Two Towers heeft echter verstopplekken aan de voor- en achterkant, waardoor Ghost wel wat rond moet lopen. Dat herinnert hem eraan dat het soms makkelijker is om even anders te gaan staan of om de puzzel heen te lopen.

Op het filmpje hieronder is te zien hoe Ghost de Two Towers doet. Hier zie je ook dat hij vergeet dat omlopen soms beter is, en je ziet het hem bijna denken.

Ook is goed te zien dat dit een grote puzzel is van stevig materiaal. Hij blijft goed staan, ook als Ghost er wat ruwer mee omgaat.

Wat ook goed te zien is aan de pionnen en hoedjes wanneer Ghost ze van de puzzel afgehaald heeft, is dat ook deze van solide hout en dus erg stevig zijn. Dat brengt echter ook een nadeel met zich mee: omdat ze zo stevig gemaakt zijn is de ruimte eronder, waar de voertjes verstopt kunnen worden, maar klein. Met name onder de hoedjes kun je alleen maar vrij kleine voertjes verstoppen. Als deze maar lekker genoeg zijn zal dat de pret echter niet drukken!

Ghost met de Two Towers van My Intelligent Dogs, speciaal voor deze review

Conclusie

De voordelen wegen mijns inziens ruim op tegen de nadelen. Is de Two Towers van My Intelligent Dogs zijn aanschafprijs waard? Absoluut! Hij is letterlijk en figuurlijk veelzijdig en

Wat vind jij? Heb jij andere ervaringen, of wil je ons een filmpje van jouw hond met deze puzzel laten zien? Deel ze met ons!

De Two Towers van My Intelligent Dogs
De Two Towers van My Intelligent Dogs

Beoordeling door Kelya,

03 okt 2022
5

Ghost is een forse hond en kan weleens wat lomp omgaan met puzzels. Kaya is een stuk kleiner, maar zij heeft altijd veel haast bij alles wat ze doet. Daarom vinden wij zware puzzels van stevig materiaal prettig, want die verschuiven niet zo snel. Voor stevige puzzels van goed materiaal kunnen we gelukkig altijd rekenen op My Intelligent Dogs.

De Two Towers is stevig, veelzijdig en vooral ook heel leuk!

Happy Dogventures!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *