Wat is de beste hondenpuzzel? Dit is onze top 10!

Er zijn honderden verschillende hondenpuzzels op de markt, maar wat is eigenlijk de beste hondenpuzzel? En wat betekent ‘de beste’ eigenlijk? Wat de één een essentiële eigenschap vindt, is voor een ander helemaal niet belangrijk. De lijst voor 10 beste puppy puzzels zal er heel anders uitzien dan de lijst voor de 10 beste puzzels voor gevorderden.

Ik heb een Top 10 voor jullie samengesteld van de, in mijn ogen, beste hondenpuzzels voor beginnende tot gevorderde puzzelaars. Daarna bespreek ik de criteria die ik gebruikt heb, want jullie willen natuurlijk wel weten waaróm deze hondenpuzzels de beste zijn in mijn ogen. Tot slot bespreek ik mijn persoonlijke waardering van de puzzels aan de hand van deze criteria.

De puzzels op deze lijst zijn allemaal puzzels die wij zelf gedaan hebben en het meest enthousiast over zijn. Ben je benieuwd naar deze puzzels en waarom ze op deze lijst staan? Bekijk dan onze Top 10 hieronder!

Onze top 10 beste hondenpuzzels

Er zijn veel puzzels die we erg leuk vinden en om daaruit maar tien puzzels te kiezen viel niet mee! Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk is deze lijst eruit gekomen:

 1. Two Towers – My Intelligent Dogs
 2. Memory Trainer – Trixie
 3. Pyramide – My Intelligent Dogs
 4. Birthday Cake – My Intelligent Dogs
 5. Trouble – My Intelligent Dogs
 6. Poker Box combinatie – Trixie
 7. Dog Tornado – Nina Ottosson
 8. Turn Around – Trixie
 9. Dog Brick – Nina Ottosson
 10. Tulip – Trixie
Collectie hondenpuzzels

Beoordelingscriteria voor de beste hondenpuzzel

Wat vind ik persoonlijk belangrijk aan een hondenpuzzel?

Laten we ten eerste voorop stellen dat alle puzzels op deze lijst nog wel verkrijgbaar zijn op het moment van schrijven. Er zijn er een aantal, bijvoorbeeld de Dog Master van Gunner Spiele, die absoluut in dit rijtje horen, maar niet meer geproduceerd worden en zelfs heel moeilijk te vinden zijn tegenwoordig. Om zulke hondenpuzzels op deze lijst te plaatsen heeft, mijns inziens, geen meerwaarde voor jullie.

Laten we de beoordelingscriteria eerst bespreken. Mijn criteria zijn als volgt:

 • Veelzijdigheid
 • Stevigheid
 • Hygiëne
 • Unieke elementen

Veelzijdigheid

Hondenpuzzels worden gegradeerd naar moeilijkheid in 4 graden, waarbij graad 1 de gemakkelijkste is. Mijn honden puzzelen al jaren en vinden de meeste puzzels van moeilijkheidsgraad 1 niet zo interessant meer. Die technieken hebben ze al zo goed onder de knie dat ze er hun poot niet meer voor omdraaien. Ze hebben liever wat meer variatie in een puzzel, en ikzelf vind dat ook belangrijk. Ik vind het belangrijk dat er minimaal twee verschillende technieken te leren zijn in een puzzel. Eén van de criteria is daarom veelzijdigheid. Ik bedoel daar eigenlijk mee op hoeveel manieren een hondenpuzzel te gebruiken of op te bouwen is, zodat hij lange tijd interessant blijft veel zowel hond als begeleider.

Stevigheid

Een ander criterium is stevigheid. Ghost is een forse hond met een grote kop die lichte puzzels al snel van hun plek schuift. Daarbij is hij soms ook een beetje een Lompe Leo.

Kaya is een stuk kleiner en fijner gebouwd, maar zij heeft altijd enorm veel haast en verschuift dus ook in al haar enthousiasme al snel haar puzzels. Zwaardere, stevige puzzels hebben daarom mijn voorkeur.

Hygiëne

Hoe gemakkelijk een puzzel schoon te maken is vind ik zelf erg belangrijk. Ik noem dit criterium maar even hygiëne. Met het oog op bacteriën en andere ziektekiemen is het belangrijk dat ieder onderdeel van de puzzel goed schoongemaakt kan worden.

Unieke elementen

Veel puzzels maken gebruik van dezelfde elementen. Op veel puzzels bijvoorbeeld zitten schuifjes, pionnen of beide. Maar er zijn sommige puzzels die elementen hebben die je niet vaak tegenkomt, of zelfs helemaal uniek zijn. Ondanks dat veel van onze favoriete puzzels schuifjes en pionnen hebben, vinden we puzzels met zeldzame of unieke elementen ook erg leuk. Het is goed voor de afwisseling, de hond moet deze elementen op een andere manier oplossen.

Op deze lijst staan dan ook wat puzzels die weinig veelzijdig zijn, maar die wel deze zeldzame of unieke elementen hebben. Ghost en Kaya vinden deze erg leuk, want zij houden net zoveel van afwisseling als ik.

Dit zijn de belangrijkste 4 criteria. Op basis daarvan heb ik deze lijst samengesteld.

Moeilijke hondenpuzzel

Uitdaging

Kaya heeft een enorme werkdrift en kan heel goed puzzelen. Ze heeft veel afwisseling nodig zodat ze steeds weer uitgedaagd wordt. Veelzijdigheid is daarom een heel belangrijk criterium.

Beoordeling van de Top 10 beste hondenpuzzels

Hieronder wordt per puzzel besproken waarom die zijn plek in onze top 10 verdient.

#1 – Two Towers – My Intelligent Dogs

Alle puzzels van My Intelligent Dogs zien er mooi en uitnodigend uit, als je ze ziet kun je eigenlijk niet anders dan ze zelf even uitproberen. De Two Towers is misschien we de meest tot de verbeelding sprekende hondenpuzzel om te zien. Wat een fantastisch intelligentiespel is dit! Laten we snel kijken waarom.

Lees ook onze uitgebreide review over de Two Towers hier.

Veelzijdigheid

Dit is een hondenpuzzel met moeilijkheidsgraad 4, maar je kan er heel gemakkelijk een graad/niveau 1 puzzel van maken door maar één van de verschillende elementen te gebruiken. Als je bijvoorbeeld alleen de hoedjes gebruikt en de pionnen, lades en het dekseltje achterwege laat, heb je een puzzel van niveau 1. Voeg je er daarna het dekseltje aan toe, dan maak je het iets moeilijker (hij zit namelijk onder de brug tussen de torens, en niet bovenop) en heb je een niveau 2 puzzel.

Op die manier bouw je deze puzzel gemakkelijk uit tot niveau 4, en kun je dus heel veel variëren en blijft de Two Towers heel uitdagend en leuk.

Stevigheid

De Two Towers is vrij groot en hoog, zodat ook grote honden overal goed bij kunnen. Daarbij is hij van zeer goede kwaliteit hout en dus stevig en zwaar, met allerlei puzzelelementen rondom.

Hygiëne

Alle elementen van de puzzel zijn los. Je kan de lades, pionnen, hoedjes en het dekseltje daardoor gemakkelijk schoonmaken. Ook de verstopgaten in de puzzel zelf zijn gemakkelijk schoon te maken.

Wij vinden de Two Towers de beste hondenpuzzel die er is

Unieke elementen

Hoewel de elementen an sich (hoedjes, pionnen, deksel en lades) vaak voorkomen bij hondenpuzzels, moeten bij deze de pionnen door sleuven met verschillende patronen geduwd worden en dus niet alleen in een rechte lijn. Daarnaast is dit de enige puzzel die ik ken waarbij het dekseltje niet bovenop zit.

De Two Towers van My Intelligent Dogs scoort dus hoge ogen in alle criteria en staat daarmee aan de top van onze lijst.

Ghost laat in dit filmpje zien hoe hij de Two Towers doet.

#2 – Memory Trainer – Trixie

Misschien hoort hij eigenlijk op een gedeelde eerste plek, want mede door het actie element (je kan de hond van lange afstand tussen de drukknop en de dispenser laten lopen) is hij erg spectaculair. Maar op andere onderdelen scoort hij net iets lager dan de Two Towers, waardoor hij op de tweede plaats belandt.

Bekijk onze uitgebreide review van de Memory Trainer hier, en een filmpje hier.

Veelzijdigheid

Eigenlijk is er maar één techniek nodig voor deze puzzel, en dat is dat de hond met zijn snuit of poot op de drukknop drukt en dan zijn beloning uit de dispenser haalt. Maar omdat de drukknop losgekoppeld kan worden en een bereik van zo’n 40 meter heeft, kun je er toch letterlijk eindeloos mee variëren. Je kan je hond een bepaald parcours laten lopen, er hindernissen en bochten tussen plaatsen, of de knop op hoogte vastmaken.

Vooral Kaya, met haar eindeloze energie en enthousiasme, vindt de Memory Trainer fantastisch. Ze zeilt over hindernissen en vliegt door bochten van knop naar dispenser.

Je kan ook de knop zelf bedienen om de hond op afstand te kunnen belonen. Op die manier heeft Kaya geleerd van me af te lopen tijdens agility training. Je kan zelfs een aparte knop erbij kopen die speciaal voor beloning op afstand bedoeld is.

Stevigheid

Zowel de knop als de dispenser zijn gemaakt van kunststof en dus licht. De knop kan echter met een pin of zuignap vastgemaakt worden in/aan de grond of tegelwand, en de dispenser heeft een lade op de grond waar de voertjes in vallen. De hond hoeft dus met de dispenser zelf niets te doen, waardoor verschuiven of omvallen niet echt een probleem zijn.

Hygiëne

Alle onderdelen kunnen losgehaald en gereinigd worden. Alleen de lade kan niet uit de dispenser gehaald worden, wat ik wel een minpuntje vind. Om die achterin goed schoon te krijgen is wat lastig, maar niet echt een groot probleem.

Unieke elementen

De Memory Trainer heef als enige een aparte drukknop met een groot bereik, waardoor dit de enige is waarmee je de hond veel lichaamsbeweging kan geven en op afstand kan belonen.

Een spectaculaire puzzel dus! Kijk wel uit dat de beloning gelijk staat aan de prestatie van de hond, anders verliest hij zijn motivatie. Ook heel belangrijk is dat je let op de gezondheid van je hond. Laat je hond niet rennen en springen zonder zijn spieren goed op te warmen, en zonder hem te overbelasten. Puzzelen moet leuk blijven voor begeleider en hond.

#3 – Pyramide – My Intelligent Dogs

Weer zo’n mooie hondenpuzzel van My Intelligent Dogs die vol zit met leuke elementen aan alle kanten. Alleen al om te zien is hij geweldig.

Veelzijdigheid

Net als onze nummer 1, de Two Towers, is ook dit een puzzel met moeilijkheidsgraad 4 maar goed op te bouwen vanaf niveau 1. Hij wordt eigenlijk nooit saai!

De puzzel heeft horizontale elementen, maar ook schuine en verticale elementen, wat het voor de hond echt een hersenkraker kan maken. Er kan veel gevarieerd worden door niet alle of telkens andere elementen te gebruiken.

Stevigheid

De Pyramide is fors en gaat ook de hoogte in, maar honden van alle maten kunnen overal goed bij. Hij is zwaar en stevig genoeg om niet zomaar omgegooid te worden door zogenaamde ‘Lompe Leo’s’. My Intelligent Dogs staat bekend om zijn hoge kwaliteit en dat blijkt wel weer met de Pyramide.

Hygiëne

De lades, rollen, pionnen en hoedjes zijn allemaal los te halen van de puzzel, waardoor alle onderdelen goed schoongemaakt kunnen worden. De puzzel zelf met zijn verstopplekken is ook goed te reinigen met een vochtige doek.

Unieke elementen

Bij deze hondenpuzzel zijn het vooral de verticale hoedjes en pionnen en de schuin liggende rollen die je niet vaak ziet bij andere puzzels. De Pyramide scoort dan ook heel hoog in dit opzicht.

#4 – Birthday Cake – My Intelligent Dogs

My Intelligent Dogs staat met een aantal puzzels heel hoog in onze lijst, en dat is niet voor niets. Naast de uitstekende kwaliteit materiaal en de ruim opgezette elementen, wat hun puzzels vaak goed te doen maakt voor ieder formaat hond, hebben ze altijd iets wat ze onderscheidt. Geen enkele puzzel heeft precies dezelfde elementen en technieken dan een andere. De opzet is bij iedere puzzel anders. Zo ook bij de Birthday Cake.

Op YouTube staat een mooi filmpje van Ghost die de Birthday Cake doet. Klik hier om hem te bekijken!

Veelzijdigheid

Net als de andere hondenpuzzels van My Intelligent Dogs op onze lijst, is ook deze gemakkelijk op te bouwen van moeilijkheidsniveau 1 tot 4. Er kan volop gevarieerd worden met de elementen.

Stevigheid

De Birthday Cake is een ronde, vrij platte puzzel, waardoor hij niet omvalt. Net als alle andere hondenpuzzels van dit merk, is ook deze van een goede kwaliteit hout gemaakt en is daardoor stevig en zwaar.

Hygiëne

De hoedjes en lades kunnen allemaal los van de puzzel zelf gemakkelijk schoongemaakt worden. De draaischijf zit wel vast, dus als de onderkant daarvan vies wordt, is die niet makkelijk schoon te maken. De verstopgaten eronder wel.

Unieke elementen

Iets nieuws biedt de Birthday Cake niet. Alle elementen kun je ook terugvinden bij andere hondenpuzzels. Het is zijn vorm die maakt dat hij geschikt is voor iedere hond. Beginners, gevorderden, kleine en grote honden kunnen zich allemaal vermaken met deze puzzel.

#5 – Trouble en Swiss Qube – My Intelligent Dogs

De Trouble en de Swiss Qube van My Intelligent Dogs lijken qua vormgeving, technieken en mogelijkheden erg op elkaar, daarom krijgen ze een gedeelde vijfde plek.

Veelzijdigheid

Deze twee puzzels zijn minder ruim opgezet dan andere puzzels van dit merk, doordat het grootste deel van de puzzel zich aan de binnenkant van een kubus met open bovenkant bevindt. Voor honden met een brede of platte snuit zijn deze puzzels daardoor minder geschikt, maar voor alle andere honden zijn ze uitstekend. Ze zijn weer heel goed op te bouwen van makkelijk naar moeilijk en er kan veel gevarieerd worden.

Stevigheid

Deze puzzels zijn wat kleiner van stuk dan we gewend zijn van dit merk, natuurlijk voornamelijk doordat de verschillende elementen zich boven elkaar bevinden in de kubus. Ze zijn dus iets lichter dan bijvoorbeeld de Pyramide, maar van dezelfde goede kwaliteit en dus erg stevig.

Hygiëne

Alle losse elementen kunnen goed schoongemaakt worden. Alleen de kubussen zelf zitten vast aan de grondplaat, waardoor goed reinigen in de hoekjes iets bemoeilijkt wordt.

Unieke elementen

Beide puzzels hebben zowel naast als in hun kubus verschillende puzzelelementen. Het unieke aan deze puzzels is dat de elementen niet alleen boven elkaar geplaatst zijn, maar dat de hond ze op een bepaalde volgorde moet oplossen om verder te komen. Een schuif in de kubus kan per verwijderd worden als de pionnen aan de buitenkant allemaal zijn weggehaald.

#6 – Poker Box combinatie – Trixie

Ik bedoel met de Poker Box combinatie de Poker Box 1, de Poker Box 2 en de Poker Box Vario 2 van Trixie (je hebt ook de Poker Box Vario 1, maar de twee elementen daarop zitten, zitten ook op de Poker Box 2, dus die laat ik buiten beschouwing).

Veelzijdigheid

De Poker Box 1 en 2 puzzels bestaan beiden uit een grondplaat waarop je vier puzzelelementen in willekeurige rangschikking kan zetten. De Poker Box 1 en 2 hebben beide vier verschillende elementen, en de Vario 2 heeft er ook nog twee. Daarmee heb je in totaal 10 verschillende puzzelelementen die je allemaal op allerlei verschillende manieren op een grondplaat kan zetten. Het aantal combinaties wat je op deze manier kan maken is enorm.

De elementen op zich zijn geen van allen moeilijk, waardoor deze puzzels geschikt zijn voor beginners. Omdat je de puzzel op enorm veel manieren kan rangschikken, en dus voor de hond steeds weer anders is, is hij ook geschikt voor de gevorderde puzzelaar.

Stevigheid

De grondplaat is vierkant en redelijk groot, maar alle Poker Box puzzels zijn van kunststof. Ze zijn dus erg licht en de puzzel schuift gemakkelijk over de ondergrond. De elementen zelf zijn wel van goede kwaliteit en gaan niet gemakkelijk kapot.

Hygiëne

De meeste elementen zijn heel goed schoon te maken omdat je de lades, deksels en schuifjes eruit kan halen. Er zijn ook wat elementen, voornamelijk die van de Vario 2, die iets lastiger helemaal schoon te maken zijn. Gelukkig zijn alle onderdelen wel vaatwasserbestendig.

Unieke elementen

Wat deze hondenpuzzel onderscheidt van de rest is dat alle elementen onderling uitwisselbaar zijn. Je kan dus elementen van alle Poker Box puzzels in willekeurige rangorde combineren op dezelfde grondplaat.

Ik heb ook een review van de Trixie Poker Box 1 en 2 geschreven.

#7 – Dog Tornado – Nina Ottosson

Zelf heb ik de oudere, blauwe versie van deze puzzel, maar de nieuwe (blauw met geel) is bijna hetzelfde. De kunststof kluifjes in de nieuwe versie zijn anders van vorm en iets lastiger te pakken voor honden, maar er zit een gaatje in het midden waardoor je een touwtje kan trekken zodat ze makkelijker op te pakken zijn.

Veelzijdigheid

De Dog Tornado is eigenlijk voor gevorderde puzzelaars, omdat het concept van de draaiende schijven nog niet te bevatten is voor de meeste beginners. Je kan hem wel opbouwen van gemakkelijk naar moeilijk (zoals je dat eigenlijk altijd moet doen met een nieuwe puzzel), maar als je een beginnende puzzelaar bent, beveel ik aan om eerst meer ervaring op te doen met andere puzzels.

Is je hond echter een gevorderde puzzelaar, dan is dit een uitdagende en veelzijdige puzzel. Je kan ervoor kiezen de draaiende schijven te blokkeren door middel van de kluifjes.

Stevigheid

Deze hondenpuzzel is gemaakt van kunststof en is behoorlijk compact. Hij is daardoor licht en schuift vrij gemakkelijk. Een ongeduldige of onstuimige hond kiepert hem ook vrij eenvoudig om. Als de hond beheerst kan puzzelen is deze erg leuk.

Hygiëne

De kluifjes zijn los en kun je goed schoonmaken. De draaischijven van de Tornado zelf zitten aan elkaar vast, waardoor het wat lastiger is om die goed schoon te maken. De verstopgaten zelf kun je prima reinigen, maar als er kruimels of andere restjes tussen de schijven raakt, is dat wat lastiger.

Unieke elementen

Er zijn wel meer puzzels met draaiende schijven, maar dit is één van de weinige die meerdere draaischijven boven elkaar heeft, waardoor je veel kan variëren en deze hondenpuzzel lang interessant blijft.

#8 – Turn Around – Trixie

Veelzijdigheid

Eigenlijk is er maar één techniek gemoeid met deze leuke hondenpuzzel. De hond moet, door zijn poten of snuit te gebruiken, de buisjes ondersteboven duwen zodat de voertjes eruit vallen. Maar je kan variëren in het aantal buisjes dat je gebruikt, en ook nog uit twee verschillende doppen waaruit de voertjes vallen. In de één zit een groter gat, in de ander drie kleinere, waardoor er minder tegelijk uit zal vallen. Variëren kan dus wel, maar de mogelijkheden zijn beperkt.

Stevigheid

Stevig is niet een term die ik zou gebruiken om deze puzzel te gebruiken. Hij is van kunststof en erg licht.

Hygiëne

De Turn Around kun je volledig uit elkaar halen en schoonmaken. Op dit criterium scoort deze hondenpuzzel dus hoge ogen.

Unieke elementen

Ghost en Kaya vinden de Turn Around erg leuk, ondanks dat hij niet erg veelzijdig is. Dat komt omdat ze de techniek van het ondersteboven duwen van de buisjes in geen enkele andere puzzel tegengekomen zijn.

#9 – Dog Brick – Nina Ottosson

Van de Dog Brick zijn meerdere versies, maar de oudere zijn tegenwoordig moeilijk te vinden dus ik bespreek hier de nieuwste, die te zien is op de foto.

Veelzijdigheid

Met de Dog Brick kun je enorm veel variëren. Er zijn verstopplekjes zowel in als onder de schuifjes, en ook ertussen. Je kan ervoor kiezen om de botjes te gebruiken, of niet. Je kan het de hond erg makkelijk of behoorlijk moeilijk maken, waardoor hij lang bruikbaar is als ‘leerpuzzel’ en eigenlijk altijd een nieuwe uitdaging kan bieden.

Stevigheid

De Dog Brick is van kunststof, vrij klein van stuk en dus licht. Toch is hij stevig en doordat hij behoorlijk plat is, wordt hij niet snel omgegooid (maar wel verschoven).

Hygiëne

De kluifjes zijn los en kunnen goed schoongemaakt worden. De klepjes op de schuifjes kunnen open en die verstopplekken zijn dus ook goed te bereiken, maar de schuifjes zitten vast aan de grondplaat waardoor de ruimtes onder de schuifjes wat moeilijker te reinigen zijn als er voedselresten naast de verstopplekken terechtkomen.

Unieke elementen

Deze puzzel heeft klepjes bovenop de schuifjes, waardoor er zowel in de hoogte als verdeeld over het oppervlak gebruik gemaakt wordt van de ruimte. Een enkel element biedt op die manier twee verschillende verstopplekken.

#10 – Tulip – Trixie

Update 2024: helaas is deze hondenpuzzel ondertussen niet meer te verkrijgen!

Ik heb in het verleden een webshop met hondenspeelgoed gehad, en dit was daarin de bestverkochte hondenpuzzel. Niet zonder reden! Hij is simpel, maar ontzettend leuk.

Hij is echter minder geschikt voor nerveuze honden, omdat de ‘bloem’ op een veer staat die willekeurig beweegt als de hond hem aanraakt. Daarnaast kan hij door de beweging ook voertjes in het rond schieten, waar sommige honden van kunnen schrikken.

Veelzijdigheid

De Tulip is een hele simpele puzzel met een enkel element: de hond moet de ‘bloem’ bewegen met zijn snuit of poot zodat de voertjes eruit vallen. Erg veelzijdig is hij daarom niet.

Ondanks dat, wil ik hem toch opnemen in deze lijst. Ghost en vooral Kaya zijn helemaal gek op deze puzzel en ook bij mensen zorgt voor veel vertier.

Stevigheid

Dit is een zeer lichte, kleine kunststof puzzel en de ‘bloem’ staat op een steel die niet vreselijk stevig vaststaat. Het helpt als je de voeten van de Tulip verzwaard door er iets op te leggen. Hij verschuift anders heel gemakkelijk.

Hond met Trixie Dog Activity Tulip
Kaya met de Tulip

Hygiëne

Alle onderdelen kunnen uit elkaar gehaald worden, waardoor hij heel goed te reinigen is. Dit is één van de gemakkelijkste puzzels om te reinigen.

Unieke elementen

De Tulip is absoluut uniek! Hij hoort dan ook zeker thuis in deze top 10 van de beste hondenpuzzels. De hond moet de ‘bloem’ aanduwen om de voertjes eruit te krijgen. Doordat de Tulip terugveert schieten de voertjes alle kanten op. Ghost en Kaya vinden dat fantastisch en hebben door dat, hoe verder je de veer in de steel buigt, hoe harder de voertjes wegschieten. Ook voor begeleiders en toeschouwers is de Tulip een echt feestje!

Jouw favorieten

Dit is onze Top 10 van de beste hondenpuzzels, maar welke hondenpuzzel vind jij de beste? Horen hier andere hondenpuzzels te staan in jouw ogen? Laat ons weten welke jij de beste vindt!

Birthday Cake kopen

Oproep! Foto’s gezocht!

Wil jij jouw eigen hond op deze website zien?

Stuur me dan een foto van jouw hond die zijn favoriete hondenpuzzel doet. Deze komt in dit artikel!

Je kan je foto’s mailen naar Kelyastorm {at} gmail.com o. v. v. Foto oproep Top 10

Nieuwe hondenpuzzel nodig? Bekijk het assortiment van Bol!

Dit vind je misschien ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *