Allereerst de allerbeste wensen voor 2023! Hopelijk zijn jullie harige vriendjes de tijd van al dat vuurwerk ook goed doorgekomen. Laten we er een fantastisch jaar van maken!
Hebben jullie goede voornemens? Ik wel. Ik ga dit jaar minimaal vijf meerdaagse wandeltochten doen met mijn honden. We wandelen allemaal heel graag en hebben nog nooit meerdaagse tochten gelopen. Tijd om daar verandering in te brengen!
Natuurlijk moet je je goed voorbereiden voor zoiets. Je moet een route bepalen waar honden toegestaan zijn, vervoer van of naar start- of eindpunt, waar ga je overnachten…. Ik ben momenteel druk bezig voorbereidingen te treffen en kom telkens dingen tegen waar ik nog niet aan gedacht had.
Laten we eens kijken waar we zoal rekening mee moeten houden wanneer we een meerdaagse wandeltocht met een hond gaan voorbereiden.
Inhoudsopgave
Kiezen van de wandeltocht
De route zelf
Bedenkt als allereerst waar je een route wil gaan lopen. Heb je een bepaald gebied of route in gedachten? Blijf je in Nederland of ga je de grens over?
Ook is het belangrijk om te bedenken hoe lang de afzonderlijke etappes moeten gaan worden. Houd hierbij niet alleen de afstand in je achterhoofd, maar ook het type terrein waarover de etappe loopt. Het terrein bepaalt grotendeels jullie tempo. Zwaarder terrein vraagt uiteraard ook om een betere conditie. Daarbij is niet alleen je eigen conditie belangrijk, maar zeker ook die van je hond! Veel honden hebben de neiging om hun eigen grenzen voorbij te gaan en door te lopen tot jij stopt, ook al zijn ze eigenlijk al urenlang bekaf.
Kaya, bijvoorbeeld, heeft maar twee standjes: aan en uit. Zodra we van ons eigen terrein af gaan staat ze aan. Ze is druk, alert, onderzoekt alles en maakt daardoor veel meer meters dan Ghost en mij. Dat kost enorm veel energie, maar ze houdt het de hele dag vol. Pas als we weer bij de auto zijn of thuiskomen gaat ze uit. Dan stort ze neer op haar slaapplaats en wordt pas merkbaar hoe vermoeid ze is. Ik moet haar goed begeleiden als ik een lange tocht ga maken, want ik vind het belangrijk dat mijn honden er ook plezier aan hebben en niet op hun tandvlees de laatste kilometers moeten volbrengen.
Denk je dat jij of je hond nog niet fit genoeg zijn om de wandeltocht te doen? Plan hem dan ver genoeg in de toekomst zodat je zeker bent dat je genoeg tijd hebt om te trainen.
Tijd van het jaar
Natuurlijk is de tijd van het jaar waarop je van plan bent te gaan lopen ook belangrijk. In de warmere maanden is het drukker op de paden en bij B&B’s, campings en dergelijke, maar je hebt vaak wel mooier weer dan in december of januari. Ook heb je veel meer daglicht uren.
Houd er echter wel rekening mee dat sommige paden, met name in natuurgebieden, in bepaalde periodes gesloten zijn in verband met bijvoorbeeld het broedseizoen.
Last, maar zeker not least, is het feit dat de temperatuur van invloed is op jouw hond en op jezelf. Als het erg warm is, ga dan vroeg in de ochtend en laat op de dag lopen zodat jullie niet oververhit raken. Op het heetst van de dag zoek je een koel plekje en rust je samen uit.
Overnachtingen
Bedenkt hoe en waar je wil overnachten. Liggen er in de buurt van jouw route geschikte overnachtingsmogelijkheden? Zijn daar nog plekken beschikbaar in de periode die jij hebt uitgekozen?
Je kan op een camping in een tent of trekkershut overnachten, maar voor wat meer comfort voor jullie vermoeide lijven kun je ook een B&B, hotel of chalet boeken. Waar je ook wil overnachten, bekijk goed of zulke plekken in de buurt van je route liggen, of anders gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken zijn. Het liefst boek je ze vooraf. Het laatste wat je wil is na een vermoeiende dag wandelen geen slaapplek kunnen vinden.
Voor campings waar honden zijn toegestaan kun je bijvoorbeeld kijken op de site van de ANWB of DogsIncluded.
Waar kan ik meerdaagse wandelroutes vinden?
Misschien heb je een bestaande lange-afstands-wandeling (LAW) of een streekpad in ons eigen Nederland uitgezocht. Die kan je allemaal vinden op de website van Wandelnet. Met behulp van een interactieve landkaart kun je een regio selecteren om te zien welke LAW’s, streekpaden en andere wandelroutes daar lopen.
Natuurlijk kun je ook zelf een route uitstippelen. Daarvoor kun je bijvoorbeeld Komoot gebruiken. Dat heeft als voordeel dat je wat rustiger paden kan kiezen (op de LAW’s kan het vrij druk zijn), maar een nadeel is dat je bij zulke apps vaak niet kan zien of bepaalde paden (een deel van het jaar) gesloten zijn, of verboden zijn voor honden.
Er zijn ook organisaties die complete wandelvakanties aanbieden waarbij je hond ook mee mag, bijvoorbeeld bij bepaalde reizen van SNP en alle reizen van DogWalkTrail.
Training
Wanneer je je route bepaald hebt en weet hoe lang en zwaar de verschillende etappes zijn, kun je beginnen met trainen. Beantwoord eerst voor jezelf deze vragen:
- Hoe fit zijn de deelnemers aan de wandeltocht? Bepaal dat ook voor de hond of honden die meegaan
- Hoeveel tijd hebben jullie voordat jullie vertrekken?
- Kun je in de beschikbare tijd fit genoeg worden voor de route die je hebt uitgezocht, of moet je een aanpassing maken? Dat kan zowel de startdatum of etappelengte zijn, of misschien is een heel andere route een beter idee?
Stel realistische doelen! Als je alleen op wilskracht de etappes moet volbrengen kun je je afvragen of je er nog wel plezier in hebt, en dat geldt absoluut ook voor je hond.
In het artikel over trainen voor tweedaagse wandeltochten kun je een trainingsschema vinden dat je aan jouw eigen situatie kan aanpassen.
Benodigdheden
Let in het bijzonder op deze dingen voor je vertrekt.
Overnachtingen
Wanneer je wil overnachten in een tent neem je uiteraard de kampeerspullen voor jezelf en je hond mee. Lees in dit artikel meer over de benodigdheden voor kamperen met je hond. Voor nu ga ik er voor het gemak even vanuit dat je overnacht in een berghut, chalet, B&B of iets dergelijks en zelf bepaalt wat je daarvoor nodig hebt.
Kleding en schoeisel
Je hebt natuurlijk geschikte kleding en schoenen nodig van goede kwaliteit en die geschikt zijn voor de wandeling die je wil gaan maken. Sportschoenen en een spijkerbroek zijn niet geschikt voor dit soort avonturen.
Misschien weet je niet zo goed wat je dan wel nodig hebt. Ik kan je dat hier niet vertellen, want ik weet niet wat voor wandeltocht jij wil gaan maken. Bij Bever, echter, weten ze precies wat jij nodig zal hebben voor jouw tocht, van schoenen en kleding tot rugzakken en maaltijden.
Heb je geen goed passende schoenen of, net als ik, voeten die niet in schoenen met een standaard pasvorm kunnen? Bij Bever kun je een 3D scan van je voeten laten maken. Daarop kan de winkelmedewerker precies zien wat de afmetingen en pasvorm van jouw voeten is, en welke schoenen daarvoor uitermate geschikt zijn. Ze hebben verstand van hun producten en buitensport dus je kan daar met al je vragen omtrent benodigdheden terecht.
Zelf heb ik ook een scan laten doen en daaruit kwam één schoen duidelijk naar voren: de Meindl Tramin Lady GTX wandelschoenen. Deze zijn speciaal ontworpen voor brede voeten en zijn van uitstekende kwaliteit. Ze staan nu in mijn schoenenrek (wanneer ik er niet mee aan het wandelen ben).
Eten en drinken
Drinkwater is onmisbaar! Neem daar ruim voldoende van mee. Denk daarbij ook aan een drinkbak of -fles voor je hond.
Ook voedzaam eten en tussendoortjes voor zowel jezelf als je hond zijn heel belangrijk om jullie energie op peil te houden. Notenrepen voor jezelf en hoogwaardig hondenvoer voor actieve honden zijn top!
Het is verstandig om, tijdens je voorbereidende training, alvast bij te houden hoeveel je drinkt en van welk eten je de meeste energie krijgt. Dat voorkomt dat je tijdens je wandeltocht veel te veel of juist te weinig meeneemt.
Routekaart
Zorg dat je iets hebt waarop je route altijd zichtbaar is. Je mobiel is handig, maar als je ergens bent waar geen bereik is, of er is een storing, kun je niets zien. Neem dus een topografische kaart van het gebied mee waarop je de route uitgetekend hebt, of zorg dat de route op je app ook offline beschikbaar is.
Als je afhankelijk bent van je mobiel is het ook verstandig om een powerbank bij je te hebben. Zo kun je hem ook onderweg opladen als dat nodig is. Better safe than sorry!
EHBO kit
Deze mag absoluut niet ontbreken! Neem voldoende spullen mee voor jezelf en ook je hond. Lees het artikel over een EHBO set voor honden om te zien wat daar zoal in moet zitten.
Happy Dogventures!