Puzzels voor grote honden: welke zijn geschikt en welke juist niet?

Heb jij een grote hond of een hond met een brede snuit, en wil je graag met hem puzzelen? Niet alle puzzels zijn geschikt voor deze honden. Sommige zijn gewoon te klein opgezet en kan de hond er met zijn snuit of poot niet goed bij komen. Dat leidt tot meer frustratie dan plezier, terwijl puzzelen met je hond juist zo leuk kan zijn!

Gelukkig zijn er ook veel hondenpuzzels die prima gebruikt kunnen worden voor deze honden.

In dit artikel lees je welke puzzels geschikt zijn voor grote honden. Ook honden met een brede snuit en onstuimige honden zijn gebaat bij de puzzels die hier besproken worden. Als je zo’n Grote Goedzak, Boris Breedneus of Lompe Leo in huis hebt, lees dan vooral even mee!

Grote honden betekent niet per sé grote puzzels

Of een hond wel of niet een bepaald formaat puzzel kan doen ligt vaak niet per definitie aan het formaat van die hond (maar soms wel). Grote honden kunnen vaak best kleine puzzels doen, zolang ze dat maar rustig en beheerst doen.

Intelligentiespel grote hond
Grote hond met een brede snuit

Maar dat geldt eigenlijk voor alle honden.

Of een hond nou groot of klein is: als hij onbenullig met een kleine, lichte puzzel omgaat schuift die weg of valt om. De hond krijgt op die manier misschien wel de voertjes die erin verstopt zitten te pakken, maar dat is niet de bedoeling van puzzelen. Bovendien kan het leiden tot frustratie. We willen natuurlijk dat puzzelen een leuke bezigheid blijft, dus een geschikte puzzel en het goed aanleren ervan zijn de eerste prioriteit.

Daarnaast is er een enorm fysiek verschil in bijvoorbeeld een Ierse wolfshond en een Newfoundlander. Honden van beide rassen zijn groot, maar de Ierse Wolfshond heeft een slanke snuit, terwijl de Newfoundlander een brede snuit heeft. De Ierse wolfshond zal daarom waarschijnlijk minder moeite hebben met kleine puzzels dan de Newfoundlander.

Onbenulligheid

Als een hond, ongeacht zijn formaat, onbenullig, ongeduldig of wild met een puzzel omgaat, komt dat vaak voort uit frustratie. Hij weet nog niet goed wat hij moet doen, of hij heeft er niet genoeg vertrouwen in dat zijn gekozen techniek werkt.

Het doel van puzzelen is allereerst dat het leuk is voor baas en hond. Daarnaast wil je dat hij er zelfvertrouwen van krijgt en ontspant. Het is ontzettend belangrijk om de hond de technieken die hij nodig heeft heel goed aan te leren. Gebeurt dat niet, dan kunnen deze doelen niet behaald worden en krijg je juist een omgekeerd effect. De hond wordt druk en gaat te wild met de puzzel om.

Als een hond de technieken voor een bepaalde puzzel goed onder de knie heeft, is het vaak niet zo belangrijk dat de puzzel klein of licht is, want dan gaat hij er eerder rustig en beheerst mee om.

Deze honden kunnen beter geen kleine puzzels doen

Dat gezegd hebbende, zijn er ook echt wel situaties waarin een grote hond bepaalde puzzels niet, of niet goed, kan doen.

Soms zitten de puzzelelementen gewoon te dicht op elkaar en kan hij er niet goed bij. Het kan ook zijn dat een hond weinig zelfbeheersing heeft als het om voertjes gaat. Hij gaat dan soms toch te ruig met een puzzel om, ondanks dat hij de technieken heel goed kent. Dan kan het een goed idee zijn om grotere of zwaardere puzzels te gebruiken.

Ook honden met een dikkere of brede snuit kunnen soms niet overal goed bijkomen, vooral als elementen wat dicht op elkaar zitten. Deze honden kunnen beter ook niet de kleine, lichte puzzels doen. Vaak gaan die schuiven ondanks goede beheersing, en dat zorgt alleen maar voor frustratie.

Voor het gemak gaan we er in de rest van het artikel vanuit dat met een grote hond, een hond met een brede snuit bedoeld wordt. Dat kan een grote Sint Bernard zijn, maar ook een veel kleinere bulldog. Hij kan door die brede snuit moeite hebben met kleine puzzels, of puzzels waarvoor hij zijn snuit ergens in moet steken.

Hondenpuzzel voor grote hond

Welke puzzels zijn wél geschikt voor grote honden?

Kleine, lichte puzzels zijn dus minder geschikt voor honden van wie de neus te dik is om overal goed bij te kunnen.

Ook honden die wel de technieken kennen maar zich gewoonweg niet kunnen beheersen met een puzzel (de eerder genoemde Lompe Leo’s), kunnen beter wat zwaardere puzzels gebruiken.

De hieronder besproken hondenpuzzels zijn tevens beter geschikt voor de onstuimige hond dan kleinere of lichtere puzzels, omdat deze minder snel meegeven of meer ruimte bieden voor ongecontroleerde bewegingen van de hond.

Merken

Ik behandel de puzzels die geschikt zijn voor grote honden per merk. De merken worden getoond op volgorde van mijn persoonlijke voorkeur. Van boven naar beneden vind ik ze de beste kwaliteit aan zowel materiaal als mogelijkheden tot variatie van de puzzels geven.

My Intelligent Dogs

Er zijn fabrikanten die alleen maar kunststof hondenpuzzels maken, maar gelukkig zijn er ook genoeg houten puzzels te vinden. My Intelligent Dogs bijvoorbeeld maakt hoogwaardige houten puzzels. Deze zijn zwaar, robuust en groot. Ze zijn ook nog eens van erg goede kwaliteit en makkelijk op te bouwen in moeilijkheidsgraad. Zowel eigenaar als hond raakt dus niet snel uitgekeken op een hondenpuzzel van My Intelligent Dogs.

Om deze redenen gebruik ik het liefst hondenpuzzels van My Intelligent Dogs. Ook mijn eigen honden werken er graag mee, want ze staan stevig op de ondergrond en bieden genoeg ruimte voor de honden om overal goed bij te kunnen.

De meeste puzzels van My Intelligent Dogs zijn geschikt voor grote honden, maar ik vind zelf vooral deze geschikt:

Klik op de links om de puzzels te bekijken bij Bol.

Nina Ottosson

Nina Ottosson maakt puzzels van kunststof en composiet. In het verleden produceerde dit merk echter ook houten spellen, waarvan een aantal ook geschikt waren voor grote honden. De meeste daarvan zijn recent opnieuw ontworpen en zijn nu wat minder geschikt voor grote honden vanwege lichtere materialen en een meer compacte opzet met kleinere onderdelen.

Gelukkig geldt dat niet voor allemaal. Zowel de oude als nieuwe versies van de Dog Smart zijn goede hondenpuzzels voor grote honden. Wel is de Dog Smart vooral geschikt voor beginnende puzzelaars.

Dan is er nog de Dog Brick. Oudere modellen van de Dog Brick zijn nog in geperst hout te vinden, maar dat wordt steeds lastiger. Deze hondenpuzzel is wel heel geschikt voor een grote hond, want hji is ruim opgezet en de hond kan overal goed bij.

Er is ook een oude kunststof versie van de Dog Brick die geschikt is voor grote honden, omdat die ruim opgezet is. Ook zijn de verstopplekken niet diep, waardoor ook honden met een dikke of stompe neus deze hondenpuzzel kunnen gebruiken. Op de foto is te zien hoe Ghost deze versie van de Dog Brick doet. Helaas is deze tegenwoordig lastig te vinden, maar ik vind hem toch het vermelden waard.

De hondenpuzzels van Nina Ottosson die ik het meest geschikt vind voor grote honden zijn deze:

  • Dog Brick (oude versie van pershout en oude kunststof versie zoals die op de afbeelding te zien is; want de nieuwe vind ik minder geschikt voor grote honden)
  • Dog Smart (vooral de composiet versie, maar ook die van kunststof is geschikt)
  • MultiPuzzle
  • Dog Twister

Klik op de links om de puzzels te bekijken bij Bol.

Hondenpuzzel grote hond
Ghost doet de Dog Brick van Nina Ottosson. Dit is de oude, kunststof versie en tegenwoordig moeilijk te vinden

Trixie

Trixie maakt veel hondenpuzzels, en allemaal zijn ze van kunststof. Maar ook Trixie heeft hondenpuzzels die geschikt zijn voor grote honden. Hondenpuzzels van Trixie zijn licht van gewicht, maar je kan er vaak veel mee variëren zodat de hond niet snel uitgekeken raakt op de puzzel.

Deze hondenpuzzels van Trixie zijn geschikt voor grote honden:

Klik op de links om de puzzels te bekijken bij Bol.

De Memory Trainer is één van onze favoriete puzzels. Vooral Kaya, die erg voer-gemotiveerd is, vindt het ontzettend leuk om steeds weer die knop in te drukken en de dispenser te zoeken, en op die manier zichzelf te belonen. Bestel dit fantastische intelligentiespel bij Bol!

Ook de Poker Box 1 is in huize Storm een erg populaire puzzel, omdat je de vier elementen onderling van plek kan wisselen en zodoende telkens een andere opstelling kan creëren.

Ook kunnen de elementen van de Poker Box 2 en de Poker Box Vario op dezelfde grondplaat gebruikt worden, waardoor een nog grotere variatie aan samenstellingen voor deze puzzel mogelijk is.

In dit filmpje demonstreert onze enige, eigen, echte Kaya één van onze favoriete puzzels: de Memory Trainer van Trixie. Kijk haar eens gaan!

Karlie Flamingo

Het merk heet tegenwoordig alleen nog Flamingo, maar in het verleden was het Karlie. De kwaliteit van de materialen vind ik minder goed dat dat van andere merken, want het pershout is zacht en raakt makkelijk beschadigd. Toch heeft ook dit merk wat puzzels die geschikt zijn voor grote honden, zoals:

Klik op de links om de puzzels te bekijken bij Bol en Zooplus.

De verstopgaten in deze puzzels zijn niet diep, waardoor alle honden snel en gemakkelijk bij de verstopte voertjes kunnen komen. Daarbij kun je bij de Brain Train 2 in 1 beide kanten van de grondplaat gebruiken als basis voor een puzzel.

Overige puzzels die geschikt zijn voor grote honden

Een paar andere puzzels die geschikt zijn voor grote honden zijn deze:

Er zijn vast nog andere merken en andere puzzels die ook uitermate geschikt zijn, maar ik vind de hondenpuzzels die ik in dit artikel besproken heb het meest geschikt voor grote honden. Ik heb deze puzzels geselecteerd op basis van persoonlijke ervaring, want ik puzzel vaak met mijn honden en we hebben al veel verschillende gedaan.

Hondenpuzzels voor puppy’s

Vraag je je nou af of er ook hondenpuzzels zijn die bij uitstek geschikt zijn voor puppy’s? Jazeker! Wil je weten welke? Lees dan dit artikel over hondenpuzzels voor puppy’s waarin ik er een aantal uitlicht.

Conclusie

Of een puzzel geschikt is voor een grote hond, wordt niet uitsluitend bepaald door zijn formaat. Hoe de hond ermee omgaat is ook een belangrijke factor. Een kleine, lichte puzzel kan ongeschikt zijn voor een kleine hond die er ruig mee omgaat. Ook een kleine of middelgrote hond met een brede snuit kan geen kleine intelligentiespellen doen, omdat de elementen daarvan te dicht op elkaar staan.

Hondenpuzzels die geschikt zijn voor grote honden, zijn daarentegen vaak ook geschikt voor kleinere honden.

De beste puzzels voor grote honden zijn van het merk My Intelligent Dogs. Deze zijn ruim opgezet, zwaar en van uitstekende kwaliteit. Daarnaast zijn ze gemakkelijk op te bouwen in moeilijkheidsgraad. Dit zijn erg veelzijdige hondenpuzzels.

Kijk hier voor meer leuke en leerzame artikelen over hondenpuzzels, en hou mijn blog in de gaten voor meer interessante artikelen. Weet jij bijvoorbeeld wat een geurbus is? Dat lees je hier!

Puzzel voor honden

Hondenpuzzels kopen of vergelijken?

Bekijk honderden verschillende hondenpuzzels op bol

Dit vind je misschien ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *