Hondenbench kopen? 5 Tips om je te helpen kiezen!

Je wil een hondenbench kopen, maar welke moet je kiezen? Er zijn er zoveel! Een zoektocht op Google levert bijna eindeloze resultaten op. Hoe kun je daar een goede keuze uit maken? Je ziet door de bomen het bos niet en je weet niet zo goed waar je het zoeken moet.

Geen paniek! Ik help je. Ik ga je precies vertellen waar je op moet letten bij het selecteren van de beste opties. Lees maar mee.

Waarom een hondenbench?

Iedere hond heeft een veilige plek nodig waar hij zich terug kan trekken en waar hij onvoorwaardelijk met rust gelaten wordt. Dat is zijn slaapplaats en veilige haven. Dat kan natuurlijk ook een mand zijn, maar sommige honden voelen zich fijner in een kleine, ingesloten ruimte. Voor deze honden kan een bench een mooie uitkomst zijn.

Ook voor puppy’s kan een bench een fijn hulpmiddel bij de opvoeding zijn. Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt zeker voor slechte gewoontes. Een puppy even in een bench doen wanneer je naar de winkel gaat voorkomt bijvoorbeeld dat hij meubels kan gaan slopen. Denk er echter wel om dat de bench niet een strafplek wordt waar hij in moet als hij alleen gelaten wordt, maar echt een veilige plek waar hij kan ontspannen en met rust gelaten wordt.

Als je van plan bent om veel te gaan reizen met je hond, is het sowieso een goed idee om hem te leren dat een bench een fijne plek is om te ontspannen. Niet alleen in een vliegtuig is het verplicht om je hond in een bench te vervoeren, maar ook in de auto of camper is een bench in sommige landen verplicht en overal een goede en veilige manier. Lees hier mijn artikel over hondenbenches voor in de auto voor meer informatie hierover.

Hondenbench of mand?

Veel mensen vinden het zielig om hun hond op te sluiten in een bench (hierover zometeen meer). Zij gebruiken liever een mand, mat of deken. Een heleboel honden vinden dit ook helemaal prima.

Toch is een bench voor veel honden juist heel fijn, en vooral voor puppy’s en honden die hun rust nog moeten vinden in huis is het een veilige plek. Je kan ze daar verplicht laten uitrusten, wat met alleen een mand of mat niet zo goed gaat. Het kan dus een handig hulpmiddel zijn voor onrustige honden.

Ook voor mensen met kinderen kan het een uitkomst zijn. Veel jonge kinderen zitten graag aan dieren, en dieren hebben daar niet altijd zin in. Een cavia of hamster kun je terugzetten in zijn hok, waardoor het kind er niet meer bij kan. Bij een hond is dat niet het geval.

Een hondenbench kan uitkomst bieden in dit geval. Wanneer de hond toevlucht zoekt in zijn bench, dient hij met rust gelaten te worden. Voor kinderen is dat duidelijker wanneer er een fysieke barrière is.

Is een hond in een bench zielig, of is het juist goed voor hem?

Ghost is mijn eerste eigen hond. Toen ik hem kreeg, dacht ik ook dat het zielig was om een puppy in een bench te doen. Ik had een mooie mat voor hem gekocht en een plek in de keuken voor hem ingericht.

Dat vond Ghost prima, tot wij uit het zicht verdwenen. Zodra wij gingen slapen of even naar de winkel gingen, wist hij niet wat hij met zichzelf aan moest en begon alles waar hij zijn tandjes in kon zetten kapot te maken.

Ik gaf hem extra kauwspeelgoed en zorgde dat alles buiten zijn bereik was als hij even alleen moest zijn. Veel gedoe en onrust dus, en het hielp allemaal niets. Nu hij niet meer bij de theedoeken en prullenbakken kon komen, begon hij aan stoelpoten en kastdeurtjes. Hij sloopte namelijk niet uit verveling of om aandacht te vragen, maar uit frustratie. Zo lang wij bij hem waren was hij veilig, maar wat moest hij zonder ons? Een mat ligt fijn, maar gaf hem geen veilig gevoel.

Auteur afbeelding: Trixie

Nu alle keukenstoelen en zelfs de oplader van mijn laptop kapot waren, wist ik ik toch een hondenbench moest kopen. Ik kocht een grote bench en gaf Ghost daarin zijn eten, zijn traktaties, zijn water en legde zijn slaapmat (de zoveelste al, want hij sloopte ze allemaal) erin. Het werd een fijne plek voor hem en al snel zocht hij de bench zelf op zodra hij behoefte had aan rust. Het deurtje hoefde niet eens meer dicht.

Ghost heeft er tien maanden in geslapen en was gek op die bench. De laatste maanden dat hij erin sliep, was het deurtje ook open wanneer hij alleen was. Hij voelde zich er veilig en was ontspannen zodra hij erin ging. Na tien maanden was hij er toch echt te groot voor en heb ik de bench weggehaald.

Voor Ghost, maar ook voor Kaya en talloze andere puppy’s, was de bench echt een uitkomst. Het was zijn veilige plek en geen vreselijk strafhok waar hij ingestopt werd als het ons uitkwam. Het was helemaal niet zielig. Integendeel; het zorgde juist voor rust en een gevoel van veiligheid voor hem. En zo hoort een bench ook te zijn.

Wanneer kun je je hond uit de bench laten?

Zowel Ghost als Kaya hebben tot een leeftijd van ruim tien maanden in hun bench geslapen. Bij Ghost kon het deurtje met 7 maanden al standaard open blijven, hij voelde zich daar zo ontspannen dat hij de bench zelf opzocht en had geen behoefte meer om dingen te slopen. Bij Kaya duurde dat wat langer, zij is van nature sneller gefrustreerd dan Ghost en had meer tijd nodig om de rust te behouden wanneer ze alleen was.

Per hond is dit anders. Bekijk in alle rust of jouw hond al met het deurtje open in de bench blijft slapen, ook als je even weg bent. Laat hem telkens iets langer alleen met het deurtje open. Verwacht echter niet teveel van hem, het is beter om hem wat langer in de bench te houden dan dat je hem te vroeg weghaalt en je hond zo de kans geeft slechte gewoontes aan te leren.

Wanneer doe je de bench weg?

Ik heb mijn bench nog steeds. Ik gebruik hem niet meer in huis op dit moment, maar mocht ik ooit een nieuwe hond of een logee krijgen, dan neem ik hem weer in gebruik.

Het is handig om een bench achter de hand te houden. Stel dat je hond, bijvoorbeeld na een operatie, rust moet houden. Een bench is dan ideaal!

Waar moet je op letten bij het kopen van een hondenbench?

Nu je weet waarom een hondenbench heel waardevol kan zijn, wil je natuurlijk ook weten waar je op moet letten bij de aanschaf. Hou rekening met de volgende vijf dingen:

  1. Afmetingen: hoe groot moet je bench zijn?
  2. Locatie: waar moet je de bench neerzetten?
  3. Materiaal: welk soort bench heb je nodig?
  4. Aantal: hoeveel hondenbenches heb je nodig?
  5. Waar: waar kun je een hondenbench kopen?

Hoe groot moet een hondenbench zijn?

Een hond moet rechtop kunnen staan en zich om kunnen draaien in een bench, maar hij moet er vooral ook comfortabel in kunnen liggen.

Om te bepalen welke maat hondenbench je moet kopen, moet je de afmetingen van je hond weten. Als je hond nog in de groei is, hou er dan rekening mee dat je een grotere maat bench aanschaft dan hij op dit moment nodig heeft.

Je meet eerst de ruglengte van je hond op. Dit doe je door een meetlint net achter de kop, waar de schedel ophoudt, te houden en langs de hele ruggengraat te leggen. Je meet tot de staartaanzet, dus waar de staart net begint. De maat die daaruit komt vermenigvuldig je met 25% (dus …..cm x 1,25). Dit is de minimale lengte van je bench.

Daarna meet je de schofthoogte van je hond. Zorg dat hij recht staat, met zijn voorpoten recht onder zijn lichaam. Trek je meetlint van het hoogste punt van zijn schouder (of schoft) langs zijn voorpoten naar de grond. De maat die hieruit komt is de minimale breedte van je bench.

De hoogte van de bench moet altijd hoger zijn dan de breedte. Je hond moet rechtop kunnen staan. Meet hiervoor de afstand tussen de bovenkant van zijn kop tot aan de grond wanneer hij ontspannen rechtop staat.

Wanneer is een bench te klein?

Je bench is te klein wanneer de hond niet rechtop kan staan, zich niet om kan draaien of niet languit kan liggen in de bench. Ga op zoek naar een grotere maat.

Waar moet ik de hondenbench plaatsen?

Een hondenbench zet je bij voorkeur neer op een rustige plek in de ruimte waar de hond moet gaan slapen. Hij staat dus niet op of naast het looppad, want daar wordt de hond vaak gestoord, maar op een plek waar niet steeds mensen langs lopen. Ook zet je hem uit de tocht.

In de aanleerfase blijf je zelf bij de bench zitten met je puppy erin en het deurtje open. Wanneer de hond ontspannen in zijn bench ligt (en niet eerder!) ga je steeds iets verder van de bench af zitten. Als dat geen optie is voor jou, kun je ook de bench eerst bij jouw zitplaats neerzetten en dan de bench steeds iets verder weg zetten, tot hij op de gewenste plek staat.

Als de wereld rondom de bench toch nog te groot is voor je hond, kun je een doek over de bench heen leggen en hem aan één kan open laten. De bench wordt dan een veilig holletje. Ook kun je de bench opdelen in twee kleinere stukken door er een tussenschot in te zetten. Dit kan ook helpen bij de zindelijkheidstraining.

Wanneer moet ik de hondenbench verplaatsen?

De hondenbench moet voor je hond een veilige plek zijn waar hij ongestoord zijn rust kan pakken. Staat de bench te dicht bij de plek waar de kinderen spelen of vaak mensen langs lopen en de hond kan daarom niet ongestoord slapen, verzet dan de bench naar een rustiger plek.

Ook als het tocht op de plek waar de bench staat moet hij op een andere plek neergezet worden. Net als wij, krijgen honden ook gezondheidsklachten van tocht.

Let er ook op dat de hondenbench niet te dicht bij een verwarmingselement staat, of juist op een koude plek.

Wat voor hondenbenches zijn er?

Er bestaan allerlei soorten benches. Je hebt reisbenches, huisbenches, metalen draadbenches, stoffen benches, en zelfs benches die vermomd zijn als meubilair. Die zijn soms prachtig om te zien, en doen daarnaast ook dienst als bijvoorbeeld dressoir of televisiemeubel. Maar welke past het beste bij jouw hond en jou? Laten we eens kijken waar je zoals uit kan kiezen, en wat de voor- en nadelen van deze soorten benches zijn. Zo kies jij de juiste hondenbench.

Bench voor binnen of in de auto of kampeermiddel?

Ten eerste is het zaak om te bepalen of je een bench zoekt voor in huis, voor in de auto (of camper, kampeerbus enz), of misschien zelfs beide? Er zitten wel degelijk verschillen tussen een hondenbench voor in huis, en eentje die puur gemaakt is voor het vervoeren van een hond.

Welke bench voor de auto is het beste?

Heb je een reisbench nodig? Daarover schrijf ik een apart artikel, omdat deze anders te uitgebreid en onsamenhangend wordt. Hou de website in de gaten voor dat artikel, dat komt dit jaar nog.

Nylon of Polyester bench

Prachtig zijn ze, die nylon en polyester benches. Je hebt ze in allerlei kleuren. Eigenlijk zijn het reisbenches, maar je kan ze ook in huis gebruiken. Toch zou ik niet aanbevelen om zo’n hondenbench te kopen. Tenzij je een hond hebt die het heerlijk vindt om zich terug te trekken in zijn bench en daar uitsluitend in gaat slapen, maar als je zo’n hond hebt, ben je waarschijnlijk dit artikel niet aan het lezen.

Een bench die als hulpmiddel wordt gebruikt bij het leren alleen zijn van een puppy of onzekere hond, moet stevig en veilig zijn. Zo’n hond zou best weleens kunnen proberen uit de bench te komen door te krabben, buiten en trekken aan alles waar hij houvast kan vinden. En dat is bij een bench van zacht materiaal behoorlijk wat.

Niet alleen bereik je met een bench als dit waarschijnlijk je trainingsdoel (een ontspannen hond die zich veilig voelt) niet, maar als je hond er stukjes uit weet te bijten kan dat ook nog eens gevaarlijk voor hem zijn. Niet aan beginnen dus, tenzij je heel zeker weet dat jouw hond gek is op slapen in een bench en absoluut geen sloopneigingen heeft.

Draad bench

Naast de stoffen benches, zijn er ook de metalen draadbenches. Die zijn vaak goed betaalbaar en lijken heel praktisch omdat ze inklapbaar zijn. De bodem is gemakkelijk schoon te maken, wat ideaal is als de bench ingezet wordt bij zindelijkheidstraining. Ook zitten er vaak twee deurtjes in, ééntje aan de lange kant en een andere aan de korte kant. Zo is hij veelzijdiger als het gaat om het vinden van een goede plek in de woonkamer.

Echter, veiligheid gaat voor alles en ook deze benches zou ik zelf niet aanbevelen. Kun je raden waarom?

Natuurlijk, er zijn draadbenches met spijlen die dikker en steviger zijn, en draden die dunner en minder stevig zijn. Vooral die laatste kunnen natuurlijk gevaarlijk zijn, denk maar eens aan een puppy die tijdens het bijten op zo’n stangetje die spijlen doorbuigt en zijn kop ertussen krijgt.

Ik ken iemand die een draadbench met stevige spijlen had gekocht, maar haar puppy was het toch gelukt de spijlen in de deur te verbuigen. De pup heeft geprobeerd eruit te komen, wat niet lukte, en heeft als gevold urenlang met haar middenrif vastgezeten tussen de kooi en de deur. Haar bloedcirculatie in het achterlichaam was zo zeer belemmerd dat het weken duurde voordat de pup weer normaal kon lopen.

Een draadbench: niet doen!

Kunststof bench

Er zijn ook tal van benches van hard kunststof, die maar aan één kant open kunnen en aan drie kanten voornamelijk gesloten. zijn. Dit zijn niet de mooiste benches om in je woonkamer te hebben staan, maar ze zijn wel het veiligst. De hond kan hier niet zijn pootjes of kop door de spijlen steken en hij kan eigenlijk nergens genoeg vat op krijgen om eraan te gaan kauwen.

Voor honden die graag in een soort holletje liggen zijn deze benches ook erg fijn. Ook kun je ze uit elkaar halen, waardoor ze heel goed te reinigen zijn.

Dit zijn veruit de beste benches, vooral als ze als hulpmiddel bij training ingezet worden.

Bench met kast

Wanneer je van plan bent een bench voor lange tijd in de woonkamer te zetten, kun je er zelfs voor kiezen om die te integreren in een meubelstuk.

Het ziet er natuurlijk prachtig uit, maar hou er bij de aanschaf van zo’n bench wel rekening mee dat hij op een voor de hond geschikte plek komt te staan. Dus op een rustige plek die niet te warm en niet te koud is. Ook moet je rekening houden met ventilatie. Dat is bij een bench als deze wat lastiger dan bij de hierboven besproken modellen.

Zelf zou ik niet voor een bench als deze kiezen, tenzij de bench aan de voorkast open is. Ik vind het namelijk wel fijn om een oogje op de hond te kunnen houden.

Hondenbench voor 1, 2 of meer honden

Wanneer je meerdere honden hebt, wil je vast weten of het verstandig is om voor alle honden een eigen bench te hebben, of ze een bench kunnen delen, en of er hondenbenches bestaan speciaal voor meerdere honden.

Met het oog op veiligheid is mijn advies om voor alle honden een aparte hondenbench te kopen. Stel, je bent naar de winkel en hebt je twee honden samen in een bench gedaan. Ze krijgen ruzie en een gevecht breekt uit. Ze kunnen niet weg en het gevecht escaleert, met alle gevolgen van dien. Dat wil niemand.

Wanneer je een bench zoekt voor twee honden, kom je daarom al snel uit bij een transportbench. Mooi zijn ze vaak niet, maar wel veilig. Bovendien heb je direct een goede, veilige manier om meerdere honden tegelijk in de auto te vervoeren.

Dus, heb je meerdere honden, zorg dan dat iedere hond een eigen bench heeft, of schaf er eentje aan die op te delen is in meerdere compartimenten.

Waar kun je een hondenbench kopen?

De meeste dierenwinkels hebben wel een klein assortiment aan hondenbenches in hun winkel staan. Daar kun je een goed idee krijgen van de verschillende maten en modellen.

Je kan je hondenbench natuurlijk ook kopen bij een webwinkel. Klik op de links hieronder om direct naar het assortiment hondenbenches van de betreffende webshops te gaan.

Ten slotte kun je ervoor kiezen om een tweedehands hondenbench te kopen. Je vindt ze regelmatig op Marktplaats, maar ook in ruilhoeken en kringloopwinkels. Misschien ken je zelfs wel iemand die zijn bench aan jou kwijt wil.

Hopelijk weet je alles wat je wilde weten over benches. Heb je toch nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!

Wil je graag informatie over andere onderwerpen, bekijk dan het blog eens. Daarin komen veel verschillende onderwerpen voorbij. Staat jouw onderwerp er niet bij? Neem contact op via het contactformulier of stel je vraag hieronder.

Happy Dogventures!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *