My Intelligent Dogs Birthday Cake: feestje of flop? Een review

“Is die voor jou?” vroeg ik aan Ghost terwijl ik naar de doos wees die ik zojuist op de grond had gezet. Die woorden wekken altijd de interesse van mijn honden. Enthousiast kwispelend besnuffelde hij de doos. Natuurlijk was die doos voor Ghost, want hij was jarig! 

In de doos zat de Birthday Cake, een hondenpuzzel van My Intelligent Dogs. Ondanks dat er nog geen voertjes in zitten, herkent Ghost bepaalde puzzelelementen en begint alvast te draaien aan de schijf en de lades open te maken. Deze puzzel belooft veel goeds, maar is niet goedkoop. Is hij ons zuurverdiende geld waard? Dit is onze review van de Birthday Cake van My Intelligent Dogs.

Ik vertel je hoe hij werkt en laat Ghost hem in de praktijk demonstreren. Natuurlijk kijken we zowel naar de na- als de voordelen.

MID Birthday Cake kopen

Ghost was, zoals altijd, erg dankbaar voor zijn cadeau. Uiteraard zijn we meteen begonnen met het aanleren van de puzzel. 

Als je naar deze hondenpuzzel kijkt, wil je ook eigenlijk niet anders dan hem direct uitproberen, want er zitten zoveel leuke verstopplekken in! 

Hoe werkt de Birthday Cake?

Dit intelligentiespel heeft een schuifje, ‘gewone’ pionnen, lades en extra lange pionnen die de lades blokkeren voor de gevorderde puzzelaars.

Ook het schuifje wordt geblokkeerd door een lange pion.

De pionnen moeten verwijderd worden, de lades open getrokken en het schuifje uit zijn sleuf geschoven worden om alle voertjes te kunnen bemachtigen.

Praktische toepassingen

Honden zijn heel intelligent. Zij hebben, net als wij, stimulatie van het denkvermogen nodig om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen. Verveling is niet alleen een aantasting van het welzijn van de hond, maar kan ook probleemgedrag veroorzaken. Slopen is daar een voorbeeld van, of voor het raam staan blaffen naar voorbijgangers.

Puzzelen stimuleert de hond om na te denken, nieuwe dingen te leren en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Hij raakt hierdoor vermoeid en er wordt voldaan in zijn behoefte aan mentale stimulering.

Daarnaast komen door het snuffelen dat de hond moet doen endorfinen en dopamine vrij, waardoor de hond zich prettig en ontspannen gaat voelen.

Redenen genoeg dus om te gaan puzzelen met je hond. Wil je er nog meer? Lees dan ook dit artikel eens.

Voor welke honden is deze hondenpuzzel?

Net als alle andere hondenpuzzels van My Intelligent Dogs, is ook de Birthday Cake geschikt voor honden van ieder niveau. Daarnaast is hij door zijn platte maar ruim opgezette vorm ook nog eens geschikt voor honden van iedere afmeting.

Wil je zien hoe Ghost de Birthday Cake oplost? Klik dan op play in onderstaand filmpje.

Ghost is heel blij met zijn verjaardagscadeau!

Beoordeling van de My Intelligent Dogs Birthday Cake voor de review

Aan de hand van vier criteria bespreek ik wat ik goed en minder goed vind aan deze hondenpuzzel. Dit zijn: veelzijdigheid, stevigheid, hygiëne en unieke elementen.

Veelzijdigheid

De Birthday Cake heeft moeilijkheidsgraad 4. Gelukkig is hij, net als alle andere puzzels van My Intelligent Dogs, gemakkelijk op te bouwen van niveau 1 tot 4. Daardoor is hij geschikt voor honden van ieder niveau, van beginner tot ervaren puzzelaar.

Ghost en ik begonnen op een gemakkelijk niveau door gewoon wat voertjes in de verstopgaten te doen zonder deze te bedekken. Ervaren puzzelaar die hij is, had Ghost ze binnen no-time gevonden. We deden deze puzzel nog een paar keer, en Kaya natuurlijk ook, en zetten hem toen weg tot de volgende dag.

Een rustige opbouw van iedere puzzel is van belang om frustratie bij de hond te voorkomen.

Je kan deze hondenpuzzel op meerdere manieren opbouwen. Ook alleen wat voertjes in openstaande lades bjivoorbeeld is ook heel simpel. Door de lades dicht te doen, of pionnen over de voertjes te zetten, wordt het al wat moeilijker. Doe je beide, dan wordt het alweer wat lastiger, en ga zo maar door.

Omdat sommige elementen andere blokkeren, kan de Birthday Cake extra moeilijk gemaakt worden door alleen voertjes te verstoppen op plekken waarvoor twee elementen opgelost moeten worden. Een voorbeeld is een voertje in een gat in de middelste laag van de Cake te doen en de schijf door te draaien zodat de voertjes niet zichtbaar zijn. Door de schijf te blokkeren met een lange pion, moet de hond eerst de pion weghalen en dan de schijf naar de juiste positie draaien om de voertjes te vinden.

B-Day Cake MID
Yes! Ik mag beginnen! Wat zit hieronder?
Goede hondenpuzzel
Zou er iets lekkers in de lade zitten?
Welk intelligentiespel hond
Aahhh jammer! Hij is alweer leeg!

Stevigheid

Doordat deze puzzel van solide hout is en zowel breed als laag is, staat hij buitengewoon stevig op de ondergrond. Dat maakt hem geschikt voor alle formaten hond. Kleine hondjes kunnen overal goed bij, en voor grote honden zal hij niet zo snel gaan schuiven.

Ook staan de verschillende elementen van de puzzel ver genoeg uit elkaar dat ook honden met een brede snuit overal goed bij kunnen (lees ook het artikel over puzzels voor grote honden om meer van zulke puzzels te ontdekken).

Niet alleen de puzzel zelf, maar ook de pionnen zijn van een goede kwaliteit echt hout gemaakt. Hondentanden en -nagels doen hieraan niet zoveel schade als aan geperst hout. Mocht je toch extra pionnen nodig hebben, dan kun je die hier los bestellen.

Hygiëne

Ik hou van puzzels waarvan je alle onderdelen los kan halen om ze goed schoon te maken. De lades en pionnen kun je loshalen en prima schoonmaken, alsmede de verstopgaten. Maar de draaischijf zit vast. Er zitten een paar verstopgaten onder, en als er viezigheid tussen het verstopgat en de schijf komt kun je daar niet zo gemakkelijk bij.

Wat je zou kunnen doen is de schijf losschroeven om hem goed schoon te maken. Zelf ben ik daar niet zo’n fan van, want een schroef kun je maar een paar keer opnieuw goed vastdraaien in hetzelfde gat.

Desalniettemin vind ik dit een klein kritiekpuntje. Ik zeg klein, want een andere manier van bevestigen van de draaischijf zou misschien minder veilig zijn geweest voor de hond, en veiligheid gaat boven alles.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Unieke elementen

Ik moet toegeven dat alle elementen op dit intelligentiespel ook wel op andere puzzels te vinden zijn. Echt iets nieuws biedt hij niet. Waar deze puzzel het van moet hebben is zijn vorm. Die maakt dat hij geschikt is voor iedere hond. Beginners, gevorderden, kleine en grote honden kunnen zich allemaal vermaken met deze puzzel en zullen er niet snel op uitgekeken zijn als hij met geduld aangeleerd wordt.

Voor- en nadelen

Moeilijk is dat zeg, nadelen vinden aan puzzels van dit merk! Het enige wat ik echt als een nadeel kan zien is dat de verstopruimtes onder de pionnen klein is, waardoor er alleen maar hele kleine voertjes onder kunnen.

 • Geschikt voor beginners en gevorderden

 • Geschikt voor honden van ieder formaat

 • Veel variatie mogelijk

 • Alles aan de Birthday Cake is stevig

 • Losse onderdelen (erg handig in aanleerfase en voor schoonmaken)

 • Wordt geleverd met een stickervel met getallen

 • Alle onderdelen bewegen zonder frictie

 • Lange levensduur

 • Extra pionnen zijn los te bestellen

 • Prijs

 • Kleine verstopruimtes onder de pionnen

 • Draaischijf zit vast waardoor reinigen minder goed mogelijk is

 • Hout kan werken als het vochtig is

Persoonlijke ervaringen

Ik heb een review geschreven over de Birthday Cake van My Intelligent Dogs omdat deze hondenpuzzel hoog in onze Top 10 van allerbeste hondenpuzzels staat. Puzzels van My Intelligent Dogs nemen maar liefst vier plaatsen in (en allevier zelfs in de top 5!). Ghost, Kaya en ik vinden ze fantastisch!

Zoals hierboven al beschreven zijn ze dus erg stevig en veelzijdig. Doordat ze van een goede kwaliteit materiaal zijn en er zo veel te variëren is, blijven ze ook jarenlang leuk en goed. Ik heb nog nooit (onderdelen van) een hondenpuzzel van My Intelligent Dogs hoeven te vervangen, ongeacht hoe vaak ze gebruikt worden.

Conclusie

Ja, de Birthday Cake van My Intelligent Dogs is een dure hondenpuzzel. En ja, hij heeft wat nadelen.

Maar wat een geweldige kwaliteit weer van deze Oostenrijkse fabrikant, en wat vind ik hun puzzels altijd fantastisch! De kwaliteit van het materiaal is zo goed, waardoor de puzzels erg lang meegaan. Uit deze review van de Birthday Cake van My Intelligent Dogs blijkt dat hij geschikt is voor alle niveaus en zelfs alle formaten hond, en door de mogelijkheid tot variatie blijft hij ook heel lang leuk.

Happy Dogventures!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *