Een korte wandeling door Exel: klein dorp omringd door grootsheid

Een mooie plek om korte of middellange wandeling te maken is de bosrijke omgeving van het kleine dorpje Exel.

Exel is een klein dorp in de gemeente Lochem. Bij Lochem denk je waarschijnlijk direct aan de Lochemse Berg, een bekende wandelomgeving. Lochem heeft echter meer te bieden dan alleen de Lochemse Berg, waar het inderdaad heel mooi maar vaak ook behoorlijk druk is.

Zo is er ook kasteel Ampsen en het bijbehorende landgoed, waar deze wandeling grotendeels overheen voert.

Gaatje graven tijdens een korte wandeling in Exel
Ghost graaft in een hoop zand en bladeren

Parkeren in Exel

Op de plek waar de wandeling begint en ook eindigt is een kleine parkeerplaats met ruimte voor zo’n 15 auto’s. Daar is eigenlijk altijd wel plek, maar als die vol is kun je langs één van de boerenweggetjes die de route kruisen parkeren.

De route

We starten deze korte wandeling bij Exel op de parkeerplaats midden in het bos. Je kan vanaf daar veel kanten op, maar wij steken eerst de openbare weg over en volgen die een klein stukje. Het mag dan wel een landweggetje zijn, maar hij is breed met goede bermen, en doordat het verkeer afgeremd wordt door een paar haakse bochten wordt er niet hard gereden. Je zal er dus niet zomaar van je sokken gereden worden.

Zodra we de tweede haakse bocht bereikt hebben, duiken we echter direct het bos in en laten het verkeer achter ons. Direct loop je in een oase van rust.

Wij liepen deze route op een dinsdagochtend, en er was niemand te bekennen. Het enige geluid kwam van de stevige wind die de bomen roerde.

De wandeling voerde grotendeels door de bossen, maar ook kwamen we weilanden tegen langs de bosrand. Op deze plekken is vaak wild te zien.

Een klein stukje van de route liep langs een sloot. Door alle regenval van de laatste maanden was het daar behoorlijk zompig en verloor ik zelfs bijna mijn schoen!

Ik kon zien dat andere wandelaars daarom langs de rand van de naastgelegen akker hebben gelopen, want die ligt iets hoger en droger. De boer had daar echter duidelijk een bord met “verboden toegang” neergezet.

Veel akkers en weilanden in deze streek zijn niet afgerasterd, wat het een fijn, open karakter geeft. Het zou jammer zijn als boeren zich gedwongen zouden voelen om toch afrasteringen te plaatsen doordat mensen (of hun honden) over hun grond gaan lopen. Daarom bleven Ghost en Kaya aan de lijn en liep ik door de modder.

Het dorpje Exel

Onze korte wandeling leidt ons door Exel, dat minder dan 200 inwoners kent. Het is een klein dorpje net buiten Lochem. Vroeger was het een buurtschap. Behalve woonhuizen en boerderijen is er niet veel te vinden, er zijn geen winkels. Wel is er Aziatisch restaurant Lu Lin, dat “Het Groene Bos” betekent. Lu Lin wordt hoog aangeschreven en een aanrader als je in de buurt wil blijven eten.

Het grondverzetbedrijf Elweco-Medo is gevestigd in een oud gebouw met even oude bijgebouwen en een flinke toren. Deze zou de omgeving van het dorpje domineren als hij niet zo dicht bij de bosrand zou staan, waar de bomen nog hoger zijn. Evengoed is het een mooie toren. Helaas kan ik nergens vinden waarvoor hij vroeger diende.

Exel ligt tussen twee landgoederen in. Aan de ene kant is er landgoed Ampsen, waar we overheen wandelen. Aan de andere kant is er het landgoed dat hoort bij Huis Verwolde. Onze huidige route loopt niet over landgoed Verwolde, maar deze wel. Op beide landgoederen is het prachtig wandeling door het karakteristieke coulissenlandschap. Je kan zelfs een lange wandeling maken waarin je beiden combineert, en daarbij zelfs nabijgelegen landgoed Kranengoor aandoen.

Wandelen in Twente
De mooiste netwerkwandelingen: Twente

Zo veel landgoederen!

Er liggen dus drie prachtige landgoederen in de directe omgeving van Exel. Landgoed Ampsen ligt het dichtstbij en hoort bij kasteel Ampsen. Dit mooie gebouw uit de 17e eeuw is al sinds jaar en dag in handen van dezelfde familie en helaas niet van binnen te bezichtigen. Desalniettemin is een blik door de poort zeker de moeite waard, want het is een collectie prachtige gebouwen.

Kasteel Huis Verwolde is wél te bezichtigen. Meer informatie over openingstijden en tickets vind je hier. Honden zijn binnen niet toegestaan, maar buiten en op het terras wel.

Op het landgoed Verwolde vind je bovendien een aantal gigantische bomen, waaronder de befaamde Dikke Boom. Deze eeuwenoude eik is goed bereikbaar via een duidelijk gemarkeerde wandelroute.

Landgoed Kranengoor heeft geen bijbehorend landhuis en hoorde vroeger bij landgoed Verwolde. Dit gebied verschilt daar echter van, en wordt daarom beheerd als zelfstandig landgoed. Het is klein, maar wat mij betreft een waar pareltje. Het bos is zeer rijk en gevarieerd, er zijn veel waterpartijen en er liggen weilandjes in het bos. Er lopen maar een paar paden doorheen, maar die bieden je veel moois van het landgoed zelf, maar ook van de landelijke omgeving met heerlijk veel ruimte en rust.

Avonturen onderweg

Iedere wandeling is voor je hond al een avontuur. Er zijn echter manieren om ze voor je hond nog leuker te maken. Dit zijn enkele mogelijkheden:

Lekkers verstoppen

In de bossen waar deze korte wandeling bij Exel je doorheen voert, staan veel dennen. Hun schors is vaak diep gegroefd en leent zich uitstekend om lekkers in te verstoppen. Je kan een boom uitkiezen om er wat lekkers in te verstoppen wat de hond kan gaan zoeken. De meeste honden zijn gek op deze zoekspelletjes en door al het snuffelen raken ze ook nog eens ontspannen.

Natuurlijk kun je ook meerdere bomen gebruiken en er een soort van parcours van maken. Een leuk spel voor je hond en heerlijk om naar te kijken!

Lekkers zoeken
Lekkers hoeft niet altijd verstopt te worden, je kan het ook op de grond strooien

Pootje baden

Je komt tijdens deze wandeling meerdere waterpartijen en sloten tegen. Wanneer het water schoon is en stroomt kun je je hond toestemming geven om pootje te gaan baden. Niet iedere hond vindt dat leuk, dus bedenk of je je hond er een plezier mee doet.

Zitten en ontdekken

Er staan verscheidene bankjes langs deze korte wandeling. Op de enige noemenswaardige kruising in Exel staat er ook één, en vlak daarachter, in het bos, staat een picknickbankje. Er komen een aantal wandelpaden samen en er hangen dus heel veel interessante geurtjes. Dit is een perfecte plek om zelf even uit te rusten en je thermosfles, als je die mee hebt, tevoorschijn te halen. Geef je hond de lange lijn en laat hem de omgeving onderzoeken. Hij vindt vast van alles om lekker aan te snuffelen.

Snuffelen is ontzettend belangrijk voor een hond. Hij beleeft de wereld door zijn neus. Net zoals jij waarschijnlijk voornamelijk door je ogen van deze wandeling geniet, doet hij dat via zijn neus. Geef hem dus de tijd om zo lang te onderzoeken als hij wil, het zal hem goeddoen.

Staan met die banaan!

Je komt verschillende objecten tegen waar je hond met zijn twee of meer poten op zou kunnen staan. Kaya vindt het bijvoorbeeld erg leuk om op omgezaagde boomstronken te gaan staan en wil daar dan een beloning voor. Ze doet dat uit zichzelf, zonder dat ik haar een opdracht geef, want ze weet dat ze daar iets lekkers voor krijgt.

Rekening houdend met de gezondheid van jouw hond, zou je hem met zijn voorpoten op een boomstronk kunnen lokken en hem daarvoor belonen. Misschien vindt hij het wel net zo leuk als Kaya!

Sterrenbos

Het laatste stukje van deze korte wandeling bij Exel loopt door het Sterrenbos, dat naast het kasteel ligt. Dit is niet het enige sterrenbos in Nederland, er zijn er nog een aantal, bijvoorbeeld bij Enschede en Tilburg.

Een sterrenbos is een bos waarin rechte lanen aangelegd zijn in een sterpatroon die in een middelpunt samenkomen. De lanen noemt men zichtassen. Ze werden vroeger gebruikt door jagers die vanuit het middelpunt van het sterrenbos het wild door de zichtassen goed kon zien en makkelijk konden schieten.

Tegenwoordig zijn ze alleen decoratief, en dit sterrenbos bij Lochem heeft een groot aantal waterpartijen die de statige lanen prachtig uit laten komen.

Staan met die banaan!
Staan met die banaan!

Eten en drinken

In Exel zelf is Lu Lin de enige eetgelegenheid, maar je kan er ook terecht voor een kopje koffie. Het gaat echter pas om 16:00 open.

In vlakbij gelegen Lochem zijn echter tal van eet- en drinkgelegenheden. Bij de VVV in Lochem (en op enkele andere plekken) kun je bovendien d’Exelse Kracht, een lokaal speciaalbier uit Exel, vinden.

Ook in Laren, iets verderop, zijn goede eetgelegenheden te vinden.

Overnachten

Overnachten met je hond in de omgeving van Lochem kun je hier. Er zijn ook veel campings en vakantieparken in de omgeving waar honden welkom zijn.

Andere activiteiten met je hond in de omgeving

Naast deze korte wandeling in de omgeving van Exel zijn er nog veel meer die je kan doen. Bij de VVV in Lochem zijn een aantal routes verkrijgbaar, maar ook op de borden van Wandelnetwerk, die op veel plekken te vinden zijn, kun je kiezen uit vele routes van verschillende lengtes.

Het gebied rondom Exel en Lochem is een wandel- en fietsgebied bij uitstek. Naast wandelen zou je dus ook een stukje kunnen fietsen met je hond, als hij daar fit genoeg voor is en de weersomstandigheden het toelaten. Als je een fietskar voor je hond hebt kun je hem zelfs op lange fietstochten meenemen!

Wil je graag wat meer informatie over fietsen met je hond? Dan is dit artikel het lezen waard. Hier vind je zelfs informatie specifiek over hondenfietskarren.

Heb je een hond die dol is op zwemmen? Dan is een bezoekje aan de Schipbeek, tussen Exel en Markelo, een must! De beek is er breed en rustig en hij kan er naar hartelust zwemmen.

Vond je dit een leuk artikel? Ken je de omgeving, en heb je een toevoeging voor me? Laat het me weten in de reacties!

Binnenkort verschijnen er nog veel meer artikelen met wandelingen door allerlei verschillende gebieden. Hou ons blog dus is de gaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *