Fietskar voor je hond kopen? De beste hondenfietskar vind je hier!

Mijn oudste hond Ghost vindt fietsen fantastisch. Hij neemt enorme passen en ik moet flink trappen om hem bij te houden. Hij heeft een spelletje bedacht waarbij hij ineens stopt. Ik moet dan doorfietsen, en als ik ver genoeg weg ben, zet hij het op een rennen en haalt me dan in. Op het moment dat hij naast me rent kijkt hij me aan, roept “WOEF!” en rent een stukje door, om iets verderop hetzelfde spelletje te herhalen. Hij vindt het heerlijk om zich uit te sloven!

Maar Ghost wordt een jaartje ouder. Hij houdt rennen naast de fiets minder lang vol en heeft naderhand ook regelmatig last van pijntjes. Ik vind het lastig om onder ogen te zien, maar Ghost begint af te takelen. Het is tijd om na te denken over de aanschaf van een fietskar voor mijn hond.

Zelf heb ik nooit een hondenfietskar gebruikt en koop nooit zomaar iets zonder er onderzoek naar gedaan te hebben, en dat heb ik nu dus ook gedaan. Ik wilde bijvoorbeeld graag weten wat voor modellen er zijn, wat hun draagcapaciteit is en welke comfortabel zouden zijn voor mijn honden. Ik neem je graag mee in mijn bevindingen. Lees je mee?

Wat is een hondenfietskar?

Je hebt ze vast weleens gezien op fietspaden of landweggetjes: fietsers die een mysterieus karretje achter hun tweewieler hebben. Soms werpen ze het een liefdevolle blik. Dat is niet zo gek, want hun hond zit erin, heerlijk genietend van een uitje met zijn mensen en de omgeving in alle rust observerend.

Zo’n fietskar, speciaal ontworpen voor het veilig vervoeren van honden, die je achter een fiets kan monteren noemen we een hondenfietskar, en ze zijn er in vele soorten, maten en kleuren. Veel modellen hebben zelfs een dubbele functie, waardoor je de fietskar ook als buggy voor je hond kan gebruiken. Erg handig voor honden die niet meer zo mobiel zijn, of om een nestje pups veilig te laten wennen aan de indrukken van buiten.

Waarom een fietskar voor je hond?

Ghost en ik vinden het geweldig om samen te fietsen en nieuwe plekken te verkennen, en we kennen de meeste plekken die voor Ghost binnen fietsafstand zijn al. Dus is het tijd om te kijken naar andere manieren om onze gezamenlijke hobby uit te voeren.

Natuurlijk zijn er ook andere oplossingen, zoals met de auto naar een andere plek rijden om daar te gaan fietsen, maar ook daar zou Ghost alleen nog maar kleine stukjes mee kunnen rennen. Ook kan ik helemaal stoppen met fietsen met hem, maar voordat ik iets opgeef waar we beiden van genieten, wil ik zeker weten dat er geen andere oplossingen zijn. Dat is mijn reden om een geschikte hondenfietskar te zoeken.

Er zijn verschillende redenen voor het kopen van een fietskar voor je hond (of hondjes), bijvoorbeeld:

  • Je wil langere afstanden fietsen dan je hond kan rennen
  • Je hond heeft lichamelijke klachten
  • Je hondje past of wil niet in een fietsmand, maar gaat wel graag mee op avontuur
  • Je vindt het zelf prettiger om de hond in een fietskar dan rennend naast de fiets te vervoeren
  • Je hond vindt de auto eng
  • Je hebt een nest pups en wil ze graag veilig meenemen op avontuur

Een andere reden zou kunnen zijn dat je wel wíl dat je hond aan de fiets meeloopt, maar dat je gewoon niet weet hoe je hem dat moet leren. Gelukkig kun je daarvoor ook bij Dogventures.nl terecht! Bekijk het stappenplan in dit artikel over fietsen met je hond maar eens. Zo makkelijk kan het zijn!

Hond in fietskar
Hond in een hondenfietskar (Bron: Trixie)

Voordelen van een hondenfietskar

Een fietskar voor je hond heeft enorme voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je hond kan mee op lange fietstochten en zelfs fietsvakanties

  • Je hond zit comfortabel en droog

  • Veel modellen hebben extra ventilatiemogelijkheden voor als het warm is

     

  • Een fietskar voor de hond is betaalbaar

  • Geschikt voor bijna alle fietsen

  • Veel modellen kunnen snel omgebouwd worden tot buggy om mee te wandelen of joggen

  • Er kunnen meerdere hondjes tegelijk in vervoerd worden

Het grootste voordeel is natuurlijk dat de afstand die je aflegt niet beperkt wordt door de afstand die je hond naast de fiets mee kan lopen. Mits het fietspad breed en egaal genoeg is, kan je harige vriendje overal mee naartoe. Onderschat ook niet het enorme voordeel dat een buggy functie kan hebben, met name voor fokkers die hun pups op een veilige manier willen wennen aan allerlei prikkels, maar ook voor oudere of minder mobiele honden kan het fijn zijn om niet hele afstanden zelf te hoeven lopen.

Nadelen van een hondenfietskar

Toch zitten er ook wat nadelen aan, bijvoorbeeld:

  • Geen zicht op je hond

  • Geen vering in de meeste karren, waardoor een onverharde weg vervelend kan zijn voor je hond

  • Niet geschikt voor grote honden

  • Fietskar kan een lekke band krijgen

  • Breder dan de fiets, soms moet je met de fietskar door de berm rijden bij het passeren

Een groot nadeel van een hondenfietskar is dat de hond altijd achter je zit, en je dus geen zicht op hem hebt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een hondenmandje op het stuur, of een bakfiets voor je hond. Wanneer je hond ergens bang voor is of zich niet lekker voelt, heb je het misschien niet in de gaten.

Ook kan je niet zomaar overal fietsen met een hondenfietskar. Er zit vaak geen vering in, dus een hobbelig, onverhard bospad is misschien niet zo ontspannend voor je hond als voor jou. Ook moet je rekening houden met de afmetingen van de kar, vooral bij tegenliggers en obstakels.

En net als de banden van je fiets, kunnen ook die van de fietskar lek raken. Houd hier rekening mee wanneer je je reparatiekit inpakt.

Wat voor soort hondenfietskarren zijn er?

Iedere fietskar voor de hond heeft een ander design, maar omdat het gewicht belangrijk is – je moet tenslotte niet alleen het gewicht van je hond, maar ook dat van de fietskar achter je aan trekken op de fiets – is het frame doorgaans van aluminium en de kap van textiel. Let wel dat hoe zwaarder de hond, hoe steviger, en vaak zwaarder, ook de fietskar voor de hond moet zijn. Voor de ventilatie heeft een goede hondenfietskar horren in de zijramen en kan ook het voorste raampje geopend worden.

Er is keuze uit meerdere ontwerpen, zoals deze:

  • Opvouwbare hondenfietskar
  • Statisch (niet-opvouwbaar) frame
  • 2-in-1 fietskar en buggy voor de hond

Er zijn veel hondenfietskarren die zowel een 2-in-1 design hebben als opvouwbaar zijn. Dubbel handig dus! Vaak worden de onderdelen voor de ombouw al meegeleverd, maar soms ook niet. Let daar dus op bij de aanschaf, die informatie is gewoonlijk in de productomschrijving van de webshop te vinden.

Opvouwbare fietskar voor de hond

Een opvouwbare hondenfietskar heeft als voordeel dat je hem na gebruik in kan klappen en hij minder plek in beslag neemt. Dat is fijn als je een kleine schuur hebt, maar is ook handig als je hem mee wil nemen in de auto of op vakantie! Sommige hondenfietskarren kun je zelfs zo dun opvouwen dat ze makkelijk onder je bed passen. Een mooi voorbeeld daarvan is de Klarfit Husky met zijn SmartSpace design, die je ook op de afbeelding ziet.

Wat veiligheid betreft is een opvouwbare fietskar van goede kwaliteit net zo veilig als een ‘gewone’.

Of een fietskar opvouwbaar is of niet staat bij het productomschrijving van de webshop. Lees die goed voordat je tot aankoop overgaat.

Hoe kies je de beste fietskar voor je hond? Tips en 5 belangrijke overwegingen

Wanneer je besloten hebt een fietskar voor je hond aan te schaffen, moet je een aantal keuzes maken. Naast het de design aspecten die hierboven besproken zijn (2-in-1 functie, wel of niet inklapbaar?) zijn er meer punten van belang.

  1. Het gewicht van je hond moet lager zijn dan de maximale draagcapaciteit van de fietskar
  2. Je hond moet liggend in passen
  3. Zijn er speciale omstandigheden waar je rekening mee moet houden, zoals een stijve rug of een hond die overal achteraan wil rennen?
  4. De hondenfietskar moet gemonteerd kunnen worden aan jouw fiets
  5. Wat zijn de ervaringen van andere gebruikers?

1 – Draagcapaciteit fietskar / gewicht hond

Allereerst moet je het gewicht van je hond (of honden, als je de fietskar voor meerdere honden tegelijk wil gebruiken) weten. Niet alleen hebben verschillende fietskarren verschillende afmetingen, maar ook de dikte van de grondplaat verschilt. Sommige hondenfietskarren hebben die zelfs niet eens. Een lekkere deken of kussen is dan ook wel prettig voor de hond, of er nou wel of geen grondplaat in de fietskar zit.

Let dus goed op de maximale draagcapaciteit en overschrijd die niet. Het laatste wat je wil is dat de kar onderweg het gewicht niet meer houdt en uit elkaar valt, waarbij zowel hond als fietser gewond kan raken.

2 – Afmetingen van de hond

Ook de afmetingen van je hond zijn belangrijk. Je wil dat hij ontspannen en comfortabel kan liggen of zitten in de kar, dus meet op hoeveel ruimte hij nodig heeft om comfortabel te kunnen liggen. Zitten is minder belangrijk; als de hond dan niet past kun je vaak het dakraampje open ritsen zodat hij zijn kop naar buiten kan steken. Een hond ligt comfortabel als hij rechtop ligt en op één bil gekanteld ligt, hij hoeft niet per sé plat te kunnen liggen (maar als dat wel kan, is dat een bonus).

Fiets hondenkar
(Bron: Trixie)

3 – Bijzonderheden bij de hond

Sommige honden hebben misschien wat extra ruimte nodig omdat ze een aandoening hebben. Ghost, bijvoorbeeld, heeft spondylose en kan zijn rug bijna niet buigen. Rechtop liggen kan hij gelukkig wel, maar het liefst ligt hij plat op zijn zij. Hij is fors en stijf in zijn bewegingen, dus om hem voldoende comfort te bieden zal ik een hondenfietskar nodig hebben die een flink oppervlak heeft en ook gemakkelijk zijn ruim 40 kilo kan dragen.

Ook zijn er honden die angstig zijn in het verkeer. De vraag is of je hem dan wel een plezier doen met een fietstocht. Als het antwoord op die vraag ja is, kun je zoeken naar een model waarvan een deel van de vensters afgesloten kunnen worden, zodat je hond minder last heeft van langsrazende auto’s.

Ook bij honden die de neiging hebben achter alles wat beweegt aan te willen rennen, of naar wandelaars en/of andere honden blaffen is dat een optie.

4 – Compatibiliteit met de fiets

Niet iedere hondenfietskar past achter iedere fiets. Kijk goed bij de productomschrijving of de koppelstukken aan jouw fiets passen. Soms kun je losse koppelstukken bestellen. Vraag het na bij de webshop of fabrikant als je het niet zeker weet.

5 – Ervaringen van anderen

Je bent niet de eerste die geïnteresseerd is in een fietskar voor honden. Maak daar gebruikt van! Zoek online naar ervaringen en reviews en neem die in overweging. Heb je op papier de perfecte fietskar voor je hond gevonden, maar vind je in de ervaringen van anderen regelmatig uitingen als “wel afremmen voor bochten, anders valt hij om”, zoek dan liever een ander model.

(Afbeelding: bol)

Wat is de beste fietskar voor mijn hond?

Op basis van de criteria die we hierboven genoemd hebben, kun je op zoek gaan naar de juiste fietskar voor jouw hond. De meest logische plek om te beginnen met je oriëntatie is online. Er zijn talloze webshops die allerlei soorten fietskarren voor honden aanbieden. Vaak kun je filteren op bepaalde eigenschappen, maar niet altijd.

Om je een handje te helpen, hebben we per gewichtsklasse van de hond een drietal goede hondenfietskarren opgezocht.

Fietskar voor een hond tot 30 kilo

Hieronder vind je een drietal populaire hondenfietskarren voor kleine en honden tot 30 kilo.

Trixie Hondenfietskar Large

De prijs-kwaliteit verhouding van deze populaire fietskar voor de hond is uitstekend. De ombouwset tot buggy is apart verkrijgbaar, maar het koppelstuk voor de fiets wordt wel meegeleverd. Verder is de Trixie Hondenfietskar Large voorzien van reflectoren en zelfs van lussen om verlichting in te hangen. Ook is de kar voorzien van een reflecterend vlaggetjes zodat hij niet zomaar over het hoofd gezien wordt. Er zit een korthouder in de kar om het tuig van je maatje aan vast te klikken, zodat die veilig meereist.

De gazen inzetstukken aan de voor- en bovenkant zijn afsluitbaar in geval van regen of kou. Aan de zijkant zitten vakjes voor een waterfles of andere spulletjes.

Van binnen biedt de kar ruimte voor een kleine hond, ondanks dat hij tot 30 kilo kan dragen. Voor een middelgrote hond is hij al snel te krap. Ook is er geen vering en geen grondplaat, dus een zacht kussen voor de hond om op te liggen is aan te raden.

Trixie Hondenfietskar Opvouwbaar

Deze fietskar voor honden tot 30 kg is wat duurder dan de Trixie hondenfietskar Large, maar het grote voordeel is wel dat hij makkelijk en klein opgevouwen kan worden, waardoor hij gemakkelijk op te bergen en te vervoeren is. Ook gaat het bevestigen aan de fiets snel en gemakkelijk. Hij is ook makkelijk om te bouwen naar een buggy met een los verkrijgbaar voorwiel.

Net als de Large, heeft ook de opvouwbare hondenfietskar van Trixie reflectoren, lussen voor lampjes en een vlaggetje. Er zit ook een korthouder in bevestigd om je hond veilig op zijn plek te houden.

Deze hondenfietskar is voorzien van een vaste grondplaat en een kussentje. Voor jouw gemak zitten er ook opbergvakjes in. Om je hond droog en warm te houden, zijn de vensters aan de voor- en bovenkant af te sluiten. Door middel van een stangetje aan de onderkant kun je de fietskar op de rem zetten, wat het in- en uitstappen voor je hond een stuk veiliger en meer ontspannen maakt.

De meeste gebruikers zijn erg enthousiast over deze fietskar voor hun hond, en als Ghost erin zou passen, zou ik deze zelf ook willen proberen.

InnoPet Sporty Evolution

Dit is de duurste van de drie, maar komt wel inclusief ombouwset naar een buggy, fietsstang en regenhoes. Een lekker zacht kussen om erin te leggen is helaas niet inbegrepen.

Wel hebben de achterwielen beiden een eigen rem, en is de duwstang in hoogte verstelbaar. In het voorste gaasvenster zit nog een kleiner gaasvenster die met een rits te openen en te sluiten is, zodat je de optie hebt om de hond alleen zijn kop naar buiten te laten steken. Met zijn stoere, volledig zwarte spaken en grove banden heeft deze 2-in-1 fietskar en wandelbuggy voor je hond een stoere uitstraling.

Fietskar voor een hond tot 40 kilo

In de categorie hondenfietskarren voor honden tot 40 kilo springen onderstaande modellen in het oog.

Duvo+ Pet Trailer

Dit is een betaalbare hondenfietskar voor mensen met een klein budget. Hij is dan ook erg basic, maar dat hoeft geen probleem te zijn.

De Duvo+ Pet Trailer is voorzien van reflectoren en een veiligheidsvlaggetje. Het grote raam aan de voor- en bovenkant is af te sluiten bij slecht weer, zodat je vriendje beschermd en comfortabel zit. Een kussen zit er echter niet bij, die zal je los aan moeten schaffen.

Gezien de afmetingen van de binnenkant is deze kar niet geschikt voor grote honden, maar kleine en middelgrote honden passen er goed in. Er zijn geen opbergvakjes voor je spullen.

Thule Courier

De Courier van Thule is een zeer veelzijdige fietskar. Eigenlijk is het een basismodel dat geschikt is voor twee kinderen of voor bagage. Om er een hondenfietskar van te maken, heb je de Dog Trailer kit nodig. Helaas wordt deze niet meegeleverd, maar hij is wel los te koop op Bol.

Deze fietskar heeft grote vensters aan alle kanten, zodat je hond lekker om zich heen kan kijken. Hij heeft geen geïntegreerde korthouder om je hond mee vast te zetten, dus die moet ook los aangeschaft worden, maar er is wel een bevestigingsband voor de korthouder. De Thule Courier is voorzien van reflectoren, een vlaggetje en reflecterende randen in de wielen voor goede zichtbaarheid.

Een groot voordeel van deze hondenfietskar (die overigens een draagcapaciteit heeft van 44 kg) is dat hij twee voorwielen heeft in plaats van de gebruikelijke één. Hierdoor blijft hij stabiel, ook als je hond wat onrustig is. Andere voordelen zijn de relatief grote opbergruimte aan de achterzijde en de verstelbare duwstang. Ook hoeven de voorwielen niet los meegenomen te worden, want die kun je gemakkelijk omhoog en omlaag klappen.

Tectake WoofRider

Ondanks dat deze hondenkar een draagcapaciteit van 40 kg heeft, is hij alleen geschikt voor kleine en middelgrote honden. De ruimte binnenin is beperkt en aan de bovenkant is weinig ruimte voor een grotere hond om zijn kop naar buiten te steken.

Desalniettemin is dit een mooie, complete 2-in-1 fietskar voor je hond. Je maakt er gemakkelijk een buggy van. Helaas heeft hij echter geen parkeerrem, waardoor in- en uitstappen voor de hond wat spannend kan zijn. De wielen blokkeren met stenen of blokken is aan te raden.

Een nadeel is dat de wielen redelijk ver naar voren staan, waardoor deze kar gemakkelijk uit balans raakt wanneer je hem als buggy gebruikt. Een voordeel is juist dat aan alle kanten reflectoren te vinden zijn, er een vlaggetje op zit en een korthouder in zit voor veiligheid. Het voorste gaasvenster is af te sluiten bij regen en kou. Ook zijn de wielen voorzien van vering, zodat de hond comfortabel meereist.

Fietskar voor een hond tot 45 kilo

De sprong van fietskarren voor grote honden van 40 naar 50 kilo is een grote. Veel herders, waaronder ook Ghost, wegen tussen de 40 en 45 kilo, vandaar deze tussencategorie.

Croozer Mikke XL

De mooie Mikke XL van Croozer is een toppertje. Hij heeft een lage instap aan voor- en achterkant zodat je middelgrote of grote hond er niet in hoeft te springen of te klimmen. Ook heeft hij wielvering en banden met een grof profiel, waardoor zelfs een ritje over een onverhard fietspad comfortabel is voor je hond. Er is zelfs een extra kussen (los verkrijgbaar bij Bol) voor extra comfort. Zowel dat kussen als de liner die er al standaard in zit zijn uitwasbaar, zodat je hond altijd in een schone fietskar zit. De grote vensters maken dat hij heerlijk om zich heen kan kijken.

De Mikke XL is voorzien van een bumper, waardoor je hem niet alleen makkelijk vast kan houden wanneer hij opgevouwen is, maar je kan er ook een kettingslot doorheen leggen wanneer je je fiets parkeert. Zo wordt diefstal ervan bemoeilijkt.

Dit is één van de weinige fietskarren met een achterlicht. Er moet wel een batterij in (niet meegeleverd), maar je hoeft niet zelf te prutsen met losse lampjes.

De Mikke XL is gemaakt van goed en stevig materiaal. Het zal niet snel scheuren en de stof zal ook niet zomaar tegen het wiel komen wanneer je hond tegen de zijkant ligt.

De voorste en bovenste gaasvensters zijn af te sluiten bij slecht weer, maar er is ook een losse regenhoes verkrijgbaar.

Klarfit Husky

De Husky van Klarfit is een stuk betaalbaarder dan de hondenfietskarren van Croozer, maar missen dan ook wel wat aan luxe en kwaliteit. Desalniettemin is de Husky een prima hondenfietskar om een fijne fietstocht mee te maken. Het is wel zaak om op verharde wegen te blijven, want de Klarfit Husky is niet ontworpen voor offroad. Wel heeft hij aan de voor- en achterkant en in de wielen en het vlaggetje reflectoren voor goede zichtbaarheid.

Wat hij wel als pluspunt heeft, is dat de achterkant lager is dan de voorkant. Je hond zal hierdoor eerder geneigd zijn om met zijn kop naar voren te gaan zitten of liggen, wat zorgt voor een betere balans. Ghost is zo’n onrustige hond die veel draait, en voor hem zou dit ontwerp zowel hem als mijzelf helpen onze balans te houden, vooral in bochten.

Ook is deze hondenkar gemakkelijk te bevestigen aan de fiets en snel in en uit te klappen. Wat hij niet heeft, is een jogger functie. Je kan er dus geen buggy van maken. De Husky is alleen ontworpen als fietskar voor de hond.

Trixie Hondenfietskar Heavy Duty

Deze leuke fietskar voor je hond wordt standaard niet alleen met een trekstang geleverd (ombouwset tot buggy is los verkrijgbaar), maar ook met een heerlijk kussen van memory foam. Ook is hij voorzien van vering, dus je beste vriendje zit heerlijk comfortabel. Je kan hem veilig vastmaken aan de geïntegreerde korthouder.

De wielen klik je er heel snel op en af, en de duwstang is verstelbaar. Aan de zij- en achterkant zitten opbergvakjes.

De buggy kun je aan de voor- en achterkant voorzien van reflectoren. Ook zitten er reflectoren in de wielen en zit er een vlaggetje op voor zichtbaarheid. Er zit een veiligheidsrem op, zodat je hond veilig kan in- en uitstappen. Deze hondenfietskar is zelfs voorzien van een loopplank, zodat je hond niet hoeft te springen! De vensters zijn af te sluiten bij regen en guur weer.

In het filmpje hieronder kun je zien hoe gemakkelijk deze fietskar van Trixie in elkaar gezet kan worden, en hoe je hem gebruikt.

Demonstratie van montage en gebruik door Trixie

Fietskar voor een hond tot 50 kilo

Er zijn gelukkig ook fietskarren voor honden tot 50 kg, al zijn dat er niet veel. Dit zijn een paar hondenfietskarren voor grote honden die van goede kwaliteit zijn.

DoggyRide Novel 20

Aan deze fietskar van DoggyRide kun je zowel een trekstang voor een normale fiets bevestigen, als een Britch Lite voor elektrische fietsen (mits de motor NIET achterop zit). Het is uit de omschrijving niet altijd duidelijk OF en WELKE trekstang meegeleverd wordt, dus informeer eerst bij de verkoper. De set om deze hondenfietskar om te bouwen naar een buggy is los verkrijgbaar.

Deze fietskar heeft geen schokdempers, maar je kan er natuurlijk wel een lekker kussen voor je hond in leggen. De achterkant is voorzien van reflectoren en ook zit er een vlaggetje op voor betere zichtbaarheid op de weg. De stof is voorzien van reflecterende stroken.

Aan de achterzijde zit een klein opbergvak voor je spullen en het grote gaasvenster kan afgesloten worden om regen regen buiten te houden, en er zit een bevestiging voor de hondenriem.

InnoPet Hercules 2.0

De InnoPet Hercules 2.0 is een 2-in-1 fietskar en buggy voor je hond. Hij wordt geleverd inclusief trekstang en regenhoes. De vensters hebben geen eigen regenbescherming, dus de regenhoes is wel een must in natte omstandigheden. Er zit geen vering in, dus een hobbelige weg is al snel oncomfortabel voor je hond. Gelukkig is er wel een orthopedisch kussen voor de Hercules los verkrijgbaar bij bol.

In tegenstelling tot andere hondenfietskarren, hoef je bij de Hercules 2.0 het voorwiel niet te verwijderen wanneer je hem als fietskar voor je hond wil gebruiken. De fietsstang is gemakkelijk te verwijderen wanneer je hem weer tot buggy wil ombouwen.

Aan de achterzijde zitten een aantal opbergvakken voor je spullen. De duwstang is in drie hoogtes verstelbaar, en door de voetenstang aan de onderkant te gebruiken kun je op- en afstapjes moeiteloos nemen.

Helaas hebben alleen de wielen reflectoren, en er zit ook geen vlaggetje op. Om beter zichtbaar te zijn in het verkeer zou je die zelf kunnen bevestigen, maar er zijn geen daarvoor ontworpen bevestigingspunten te vinden op de fietskar.

PetSafe Happy Ride

Deze hondenfietskar bestaat in twee kleuren, waarbij rood de kleinere kar voor honden tot 23 kg is, en de blauwe de grotere voor honden tot 50 kg. Dit is veruit de meest betaalbare hondenkar in dit segment, maar dat merk je ook aan de kwaliteit. De afwerking is net wat minder, en de uitvoering meer basic. Er is weinig opbergruimte voor spulletjes. Er zitten geen lussen voor reflectoren op, en geen vlaggetje voor zichtbaarheid op de weg. Wel zijn de wielen voorzien van reflectoren.

Daarentegen heeft deze fietskar voor je hond wel een brede wielbasis, wat er niet alleen voor zorgt dat hij stabiel op de weg ligt, maar ook dat de stof niet tegen het wiel schuurt wanneer je hond tegen de zijkant leunt. Minder slijtage en meer veiligheid dus.

De vensters aan de voor- en bovenkant zijn af te sluiten bij regen en kou, en de kar is makkelijk op te vouwen. De kar is voorzien van een stevige grondplaat en een afneembaar kussen. Dit is wel echt een fietskar, je kan hem niet ombouwen tot buggy. Deze fietskar is NIET geschikt voor elektrische fietsen.

Fietskar voor een hond tot 80 kilo

Ik heb één fietskar kunnen vinden voor honden tot maximaal 80 kilo. Dat is de Doggy Deluxe Exclusivio. Die is geschikt voor grote honden. Afhankelijk van hun formaat en gewicht, zou je er zelfs twee grote honden in kunnen vervoeren. Op het moment van schrijven is deze fietskar hoor grote honden niet te koop bij Bol of mijn andere affiliate partners, maar wel op Fietskar Winkel.

De Exclusivio is opvouwbaar en eventueel tot buggy om te bouwen. Controleer wel de beschrijving van de webshop, want je kan deze hondenfietskar zowel met als zonder ombouwset kopen.

Het is een zeer stevige fietskar die je voor je grote hond of voor meerdere kleinere honden kan gebruiken. De zijkanten zijn verstevigd met een extra stang en er zitten twee bevestigingen in voor korthouders, zodat je honden veilig mee op avontuur kunnen. De vloer is voorzien van een anti-slip mat en natuurlijk kun je er zelf ook een kussen in leggen voor extra comfort. De vensters zijn af te sluiten tegen regen, wind en kou en de koppeling is voorzien van vering.

De wielen en achterzijde van de kar zijn voorzien van reflectoren, en aan de onderkant zit er veiligheidsstang waar de kar op leunt wanneer hij niet aan de fiets bevestigd is. De cabine is overigens ook los als bench te gebruiken door de wielen er gemakkelijk af te halen.

Doggy Deluxe Exclusivio

Voor mij persoonlijk is de Doggy Deluxe Exclusivio de meest interessante optie, omdat ik met deze fietskar beide honden tegelijk mee kan nemen. Ghost is degene die fietsen het leukst vindt, maar Kaya mag ook graag haar pootjes strekken en Ghost wil niet zo vaak meer met haar racen.

Hondenfietskar voor elektrische fiets

Heb je een elektrische fiets? Ook daarvoor zijn hondenfietskarren te verkrijgen. De meeste zijn zelfs geschikt voor zowel gewone fietsen als e-bikes.

In de productomschrijving van iedere fietskar hoort te staan voor welk soort (en soms zelfs maat) fiets hij geschikt is. Voor fietsen waar de motor bij het achterwiel zit en niet voor of in het midden, is een ander koppelstuk nodig. Lees de specificaties goed door en doe navraag bij de verkoper of fabrikant als de informatie niet duidelijk is.

Hondenfietskar voor scootmobiel

Op het moment van schrijven is het wettelijk verboden om achter een invalidenvoertuig een aanhanger te hangen (artikel 5.18.1 Regeling Voertuigen). Je mag dus ook geen hondenkar achter je scootmobiel hebben.

Fietskar voor je hond huren

Wanneer je op vakantie bent met je hond en je een stuk wil gaan fietsen, kun je overwegen om een hondenfietskar te huren. Kijk bijvoorbeeld eens bij Actief Twente. Bij hen kun je zelfs kiezen voor extra opties zoals pech onderweg service.

Nu weet je alles over fietskarren wat je moet weten, nu rest alleen nog het selecteren van de fietskar die het beste bij jou en je hond past. Dat geldt ook voor mij: ik moet ook nog vergelijken en kiezen. Uiteraard doe ik verslag van onze fietskar avonturen wanneer die er is!

Conclusie

Er zijn veel verschillende modellen fietskar voor de hond te koop. De prijzen lopen ver uiteen, en een goedkopere hondenfietskar betekent niet automatisch dat de kwaliteit minder is. Welke je aanschaft, heeft vooral te maken met de eigenschappen en gezondheid van je hond, en waarvoor je de hondenfietskar wil gebruiken. Gebruik je de fietskar vaak voor lange ritten of neem je je hond mee op fietsvakantie? Kies dan altijd voor een stevige fietskar die veel comfort biedt.

Welke fietskar gebruik jij voor je hond? Wat zijn jouw ervaringen daarmee, en heb je nog tips? Laat het weten in een reactie!

Vond je dit artikel nuttig? In het blog staan nog meer leuke en nuttige artikelen over allerlei onderwerpen.

Misschien vind je dit ook leuk:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *