Mijn oudste hond Ghost vindt fietsen fantastisch. Hij neemt enorme passen en ik moet flink trappen om hem bij te houden. Maar Ghost wordt een jaartje ouder. Hij houdt rennen naast de fiets minder lang vol en heeft naderhand ook regelmatig last van pijntjes. Ik vind het lastig om onder ogen te zien, maar Ghost takelt langzaam maar zeker af. Het is tijd om na te denken over de aanschaf van een fietskar voor mijn hond.
Is een fietskar ook geschikt voor jouw hond? Waar moet je op letten bij de aanschaf? Ik vertel het je in dit artikel.
Inhoudsopgave
Waarom een fietskar voor je hond?
Waarom kies ik voor een fietskar voor Ghost? Ik kan ook gewoon kortere afstanden fietsen, of helemaal niet meer fietsen en lekker met hem wandelen.
Dat klopt inderdaad. Maar wij vinden fietsen en nieuwe plekken ontdekken allebei heel fijn en ik wil hem dat plezier niet ontnemen. Ik kan natuurlijk de auto nemen en naar een nieuwe plek rijden om daar te gaan wandelen. Dat doe ik ook regelmatig, maar als ik een fietskar zou hebben zou Ghost nog steeds afwisselend kleine stukken kunnen meelopen naast de fiets, en dan weer terug in de fietskar. Ik denk dat we daar allebei heel gelukkig van zouden worden.
Een fietskar is dus ideaal voor als je graag fietst met je hond maar hij niet kan of mag meelopen, en hij niet in een fietsmand past. Ook voor puppy’s en honden die niet van autoritten houden is het een uitkomst.
Wil je toch eigenlijk meer weten over andere manieren van fietsen met je hond? Lees dan dit artikel.
Wat voor soort hondenfietskarren zijn er?
Een fietskar voor de hond is een soort van aanhanger voor je fiets. Je monteert hem dus achter de fiets. Dit in tegenstelling tot een hondenbakfiets, waar de hond vóór je zit.
De kap van een fietskar is gewoonlijk van textiel gemaakt om hem licht van gewicht te houden en de hond toch te beschermen tegen de elementen. Het frame is van metaal. Voor de ventilatie heeft een goede fietskar horren in de zijramen en kan ook het voorste raampje geopend worden.
Je hebt echter keuze uit hondenfietskarren die inklapbaar zijn, of juist niet. Ook zijn er fietskarren die om te bouwen zijn naar een hondenbuggy zodat hij ook voor wandelingen gebruikt kan worden. Vaak worden de onderdelen voor de ombouw al meegeleverd, maar soms ook niet. Let daar dus op bij de aanschaf, als je hem ook als buggy wil gebruiken.
Opvouwbare fietskar voor de hond
Een opvouwbare hondenfietskar heeft als voordeel dat je hem na gebruik in kan klappen en hij minder plek in beslag neemt. Dat is fijn als je een kleine schuur hebt, maar is ook handig als je hem mee wil nemen in de auto of op vakantie!
Wat veiligheid betreft is een opvouwbare fietskar van goede kwaliteit net zo veilig als een ‘gewone’ die van stevig materiaal is.
Of een fietskar opvouwbaar is of niet staat bij het productomschrijving. Lees die goed voordat je tot aankoop overgaat.
Waarop moet je letten als je een hondenfietskar gaat aanschaffen?
1 – Draagcapaciteit fietskar
Allereerst moet je het gewicht van je hond (of honden, als je de fietskar voor meerdere honden tegelijk wil gebruiken) weten. Niet alleen hebben verschillende karren verschillende afmetingen, maar ook de dikte van de grondplaat verschilt. Let dus goed op de maximale draagcapaciteit en lees ook de ervaringen van anderen.
2 – Afmetingen hond
Ook de afmetingen van je hond zijn belangrijk. Je wil dat hij gaat liggen of zitten in de kar, dus meet op hoeveel ruimte hij nodig heeft om comfortabel te kunnen liggen. Zitten is minder belangrijk; als dat niet past kun je vaak het dakraampje open ritsen zodat de hond zijn kop naar buiten kan steken.
3 – Bijzonderheden hond
Sommige honden hebben misschien wat extra ruimte nodig omdat ze een aandoening hebben. Ghost, bijvoorbeeld, heeft spondylose en kan zijn rug bijna niet buigen. Rechtop liggen kan hij gelukkig wel, maar het liefst ligt hij plat op zijn zij. Hij is fors en stijf in zijn bewegingen, dus om hem voldoende comfort te bieden zal ik een hondenfietskar nodig hebben die een flink oppervlak heeft en ook gemakkelijk zijn 40 kilo kan dragen.
4 – Compatibiliteit
Niet iedere fietskar voor de hond past achter iedere fiets. Kijk goed bij de productomschrijving of de koppelstukken aan jouw fiets passen. Soms kun je losse koppelstukken bestellen.
5 – Ervaringen van anderen
Het is belangrijk om ook de beoordelingen van andere kopers goed te lezen. Zowel de slechte als de goede. Sommige hondenfietskarren worden vrij hoog beoordeeld, maar toch vind je in de toelichtingen regelmatig uitingen als “wel afremmen voor bochten, anders valt hij om”. Als ik zulke dingen lees, zeker van meerdere kopers, ga ik er niet aan beginnen. Veiligheid en comfort van de hond staan bovenaan, en een kar die omvalt in een scherpe bocht is veilig noch comfortabel.
Welke fietskar is het beste voor een grote hond?
Ghost is fors. Als ik een kar vind die groot genoeg is voor hem, dan past Kaya er sowieso ook in, want zij is veel kleiner. Voor mijn honden heb ik een kar nodig die een minimale capaciteit van 40 kilo heeft. Maar er zijn natuurlijk ook honden die nog forser zijn. Het kan lastig zijn om een kar met voldoende capaciteit te vinden voor zulke honden, want van de meeste is die een stuk lager. Ook kun je er bij webshops niet altijd op filteren. Daarom heb ik er een paar op een rijtje gezet voor je.
Fietskar voor een hond tot 40 kilo
- Animal Boulevard Hondenfietskar maat M
- Boon Runner 2
- Doggy Liner Hondenfietskar Juliette
- Doggy Ride Hondenfietskar Original
- Croozer Mikke XL of Tammo XXL
- Croozer Jokke XL of Bruuno XXL
- Klarfit Husky 250
- Pet trailer 2
Fietskar voor een hond tot 50 kilo
- Animal Boulevard Hondenfietskar maat XL
- Doggy Ride Hondenfietskar groen/grijs
- DoggyRide Fietskar Novel 15 Cabin
- DoggyRide – Fietskar Novel 20 Cabin
- DWXL Pettrailer 3
- InnoPet Hercules 2.0
- Travel Large
Fietskar voor een hond tot 80 kilo
Ik heb één fietskar kunnen vinden voor honden tot maximaal 80 kilo. Klik op de knop onder de foto om er meer over te weten te komen.
Voor een grote, zware hond is het echter handiger om een bakfiets te gebruiken. Deze zijn steviger en de hond zal er meer ruimte in hebben. Niet alle bakfietsen zijn ontworpen voor honden, maar in velen kun je toch een hond kwijt. Let er wel op dat je de hond vast kan zetten in de bakfiets.
Hondenfietskar elektrische fiets
Heb je een elektrische fiets? Ook daarvoor zijn hondenfietskarren te verkrijgen. De meeste zijn zelfs geschikt voor zowel gewone fietsen als e-bikes.
In de productomschrijving van iedere fietskar hoort te staan voor welk soort (en soms zelfs maat) fiets hij geschikt is. Dat zie je bijvoorbeeld duidelijk bij Huisdierplezier. Bij iedere hondenfietskar staat het duidelijk in de specificaties vermeld.
Staat het er niet bij, informeer dan bij de verkoper zodat je het zeker weet.
Fietskar voor je hond huren
Wanneer je op vakantie bent met je hond en je een stuk wil gaan fietsen, kun je overwegen om een hondenfietskar te huren. Kijk bijvoorbeeld eens bij Actief Twente. Bij hen kun je zelfs kiezen voor extra opties zoals pech onderweg service.
Nu weet je alles over fietskarren wat je moet weten, nu rest alleen nog het selecteren van de fietskar die het beste bij jou en je hond past. Dat geldt ook voor mij: ik moet ook nog vergelijken en kiezen. Uiteraard doe ik verslag van onze fietskar avonturen wanneer die er is!
Happy Dogventures!