Ghost staat al op en neer te stuiteren op het moment dat ik de fiets pak. Het enthousiasme straalt van zijn gezicht af! Net als ik, vindt hij het geweldig om samen te fietsen. Er gaat wel wat training vooraf aan fietsen met je hond, want ook fietsen moet de hond leren.
Je hebt vast weleens iemand gezien die op zijn fiets door de straat getrokken wordt door een hond. Misschien is jou dat zelf weleens overkomen. Zou het niet fijn zijn als jouw hond netjes met de fiets meeloopt? In dit artikel lees je hoe je hem dat aanleert en alle andere informatie die je nodig hebt.
Inhoudsopgave
Waarom ik fiets met mijn honden
Als een hond netjes naast de fiets loopt, loopt hij in een regelmatig tempo, zonder plotselinge bewegingen en meestal op een vrij gelijkmatige ondergrond. We noemen dit ‘vlakke bewegingen’. Hierdoor is fietsen voor de hond minder belastend voor zijn gewrichten dan bijvoorbeeld spelen met een bal of een andere hond. Zo krijgt de hond (en de eigenaar!) dus beweging en gebruikt hij zijn spieren zonder zijn gewrichten te overbelasten. Een uitstekende manier om kracht en conditie op te bouwen.
Ook is fietsen een goede manier om conditie op peil te houden. Mijn honden zijn fit en dat wil ik graag zo houden. Dat is het beste voor hun gezondheid en welzijn. Ik heb niet elke dag tijd voor een lange wandeling, en dan is een stuk fietsen een uitstekend alternatief.
Ten slotte is het voor honden met bepaalde aandoeningen, bijvoorbeeld spondylose, heel goed om deze vlakke bewegingen te maken. Ze zijn door hun aandoening niet meer zo soepel in hun lichaam, maar fietsen voorkomt dat ze verstijven en houdt de spieren sterk.
Hoe fiets je met een hond?
Ten eerste loopt je hond altijd rechts van de fiets, nooit links. Zo hou je je hond uit de weg van inhalers, maar ook van tegemoet komend verkeer. Bovendien zal hij, als hij een sanitaire stop moet doen of plotseling iets interessants ruikt, in de berm of goot stoppen en niet midden op de weg. Wel zo veilig!
Je gebruikt een vaste lijn bij het fietsen, geen rollijn. Met een rollijn kun je niet tijdig ingrijpen als je hond ineens van tempo of richting verandert. Ook is het voor de hond niet duidelijk hoeveel afstand van de fiets hij moet houden. Gebruik dus altijd een vaste lijn.
Zorg dat die in een losse lus hangt en er geen spanning op de lijn staat. Een strakke lijn zorgt ervoor dat zowel jij als de hond gemakkelijk uit balans getrokken wordt.
Daarnaast oefen je eerst met je hond voordat je hem aan de fiets laat lopen. Hoe dat in zijn werk gaat lees je verderop!
Vanaf welke leeftijd kun je met een hond gaan fietsen?
Het is belangrijk om rekening te houden met de belastbaarheid van het lichaam van je hond. Overbelasting kan tot ernstige, al dan niet chronische, gezondheidsproblemen leiden. Wacht met fietsen tot de jonge hond volgroeid is. Hoe lang dat duurt, verschilt sterk per ras. Bij grote honden kan het wel 18 maanden duren voordat ze volgroeid zijn, maar kleine honden zijn dat veel eerder.
Een oudere hond daarentegen kan gezondheids- en gewrichtsproblemen hebben, en zijn conditie wordt minder ondanks regelmatige beweging. Hou ook daar rekening mee.
Fietstraining
Voordat je hond netjes aan de fiets mee kan lopen, moet je dat wel oefenen met hem. Je wil natuurlijk niet dat hij je meesleurt naar de eerste de beste andere hond die hij ziet, dus is het van belang dat er geen spanning op de lijn staat.
Is je hond volgroeid en gezond? Dan kun je met hem gaan trainen.
Is je hond ziek of heeft hij aandoeningen? Overleg dan eerst met de dierenarts.
Is je hond volgroeid en gezond? Dan kun je met hem gaan trainen. Hoe doe je dat? Volg het stappenplan hieronder voor de beste opbouw zodat je samen ontspannen op pad kan.
Is je hond ziek of heeft hij aandoeningen? Overleg dan eerst met de dierenarts of fietsen met je hond wel de juiste keuze is. Met bepaalde aandoeningen kan een hond prima fietsen, maar met andere veroorzaak je teveel ongemak. Een dierenarts kan je hier meer over vertellen.
Stappenplan
- Stap 1: Om te beginnen ga je wandelen met je hond aan je rechterkant, en je fiets aan je linkerkant. Zo kan hij wennen aan het lopen naast de fiets, en de geluiden en bewegingen die de fiets maakt. De hond moet daarbij netjes naast je blijven lopen zonder te trekken
- Stap 2: Kan hij dat, dan ga je zelf links van de fiets lopen, zodat de fiets tussen jullie in rijdt. Weer moet de hond netjes naast de fiets meelopen zonder te trekken
- Stap 3: Vervolgens stap je op de fiets en fietst een paar meter. Stap weer af voordat je hond kan gaan trekken of in paniek raakt
- Stap 4: Je kan nu telkens iets langer op de fiets blijven voordat je weer afstapt, maar zorg ervoor dan de hond ontspannen blijft
Als je de stappen volgt en de afstand rustig opbouwt zal je al snel heerlijk met je hond kunnen fietsen.
Hoe lang mag je eigenlijk fietsen met je hond?
Behalve deze stappen is het ook belangrijk om rekening te houden met conditie en de voeten van de hond. Bouw de afstand die hij naast de fiets loopt rustig op en ga niet meteen kilometers fietsen. Ten eerste moet er conditie opgebouwd worden, maar ook moet hij eelt krijgen onder zijn voeten, net zoals onze eigen voeten eelt vormen bij lopen op een ruw oppervlak. Controleer daarom na een tocht altijd de voeten van je hond.
Sommige honden hebben van nature al een dikkere huid op hun voetkussens dan andere. Kaya heeft een hele dunne huid en als ik met haar niet goed oplet, loopt ze haar voetkussens kapot. Als ik met haar ga fietsen bouw ik dat eerst langzaam op en probeer zoveel mogelijk over zandwegen te fietsen.
Wanneer een hond zijn eelt goed ontwikkeld heeft en een goede conditie heeft kan de afstand die de hond meefietst gemakkelijk oplopen tot een kilometer of tien, soms wel meer. Hou je hond wel goed in de gaten, dwing hem niet om harder te lopen dan hij aankan. Laat je hond het tempo bepalen. Wanneer hij echt moe is of even op adem moet komen, gun hem dan een pauze en ga daarna op een rustig tempo weer verder. Je kan ook een stukje meelopen naast de fiets.
Hou natuurlijk ook rekening met het formaat van de hond. Voor een fitte Mechelse herder is 10 kilometer misschien een peulenschil, terwijl een veel kleinere Sheltie zich de poten uit het lijf rent.
Wanneer moet je juist niet fietsen met je hond?
Zoals al eerder genoemd, hou altijd rekening met de gezondheid en leeftijd van je hond. Overleg bij twijfel met je dierenarts of fysiotherapeut voor dieren.
Met honden met een korte snuit kun je ook beter niet gaan fietsen. Deze hebben vaak al moeite met ademhalen en raken snel buiten adem bij inspanning, waardoor ze te weinig lucht kunnen krijgen. Ga met deze honden liever een stuk wandelen.
Ga niet direct nadat hij gegeten of veel gedronken heeft met hem fietsen. Dit loopt niet alleen onprettig, maar kan ook een maagtorsie veroorzaken. Dat is extreem pijnlijk voor je hond en fataal als er niet direct ingegrepen wordt. Wacht het liefst minimaal 30 minuten na zijn laatste maaltijd voordat je hem laat rennen.
Is het warmer dan 20 graden Celsius, ga dan niet fietsen met je hond! Brandwonden op de voetzolen en oververhitting zijn een reëel gevaar.
Last, maar zeker not least: hou rekening met de temperatuur! Is het warmer dan 20 graden Celsius, ga dan niet fietsen! Honden kunnen niet zweten en raken warmte kwijt door te hijgen en door hun voetzolen. Op heet asfalt kan hij dus geen warmte kwijtraken en kan hij zelfs zijn voeten verbranden! Ik zal je foto’s besparen, maar geloof mij maar dat dat er heel naar uitziet en ongelooflijk pijnlijk is voor de hond.
Fietsbeugel voor de hond
Zelf heb ik altijd de lijn in mijn rechterhand tijdens het fietsen met een hond, zo heb ik er de meeste controle over. Ik kan direct ingrijpen wanneer er iets onverwachts gebeurt. Maar als je een hond hebt die goed met de fiets meeloopt en niet plotseling van richting of snelheid verandert of uitvalt naar passanten, kun je ook prima een fietsbeugel gebruiken.
Een fietsbeugel bevestig je aan je fiets en bestaat uit een metalen staaf met een veer eraan, waar je de hondenriem aan kan klikken. De staaf houdt de hond op de juiste afstand. Op deze manier heb je je handen vrij tijdens het fietsen.
Kan mijn hond ook mee met de fiets?
Laat je hond alleen naast de fiets meelopen als hij volgroeid en gezond genoeg voor is. Zoals hierboven ook besproken, kan een hond met sommige aandoeningen best fietsen, maar het beste is om te overleggen met de dierenarts of fysiotherapeut voor dieren.
Is je hond te oud, te klein, te ziek of ga je te ver fietsen om hem naast de fiets mee te kunnen nemen? Dan bestaan er ook opties om hem toch mee te kunnen nemen. Kijk maar eens hieronder.
Fietsmand
Er bestaan fietsmanden voor zowel voor- of achterop de fiets. Uiteraard zijn deze alleen geschikt voor kleine honden.
Let er bij een fietsmand wel op dat zowel de mand als de hond zelf goed vastzit. Sommige honden willen eruit springen als ze bijvoorbeeld een haas of kat zien wegrennen, of wanneer een andere hond passeren.
Maak de hond nooit vast aan een halsband. Als het hem lukt om uit de mand te springen of hij raakt verstrikt in de lijn is er een groot risico op nekletsel en zelfs verstikking. Doe hem liever een tuigje om en klik de lijn daaraan vast.
Er zijn ook fietsmanden waar een soort traliewerk overheen zit, zodat de hond er niet uit kan springen of vallen. Die zijn natuurlijk het aller veiligst.
Bekijk hier mooie, praktische fietsmanden om je te helpen een keuze te maken.
Fietskar
Heb je een wat grotere hond, dan is een fietsmand niet handig. Wat je dan zou kunnen doen, is een fietskar achter je fiets maken waar hij in kan. Er zijn karren voor verschillende maten en gewichten hond, dus hou daar wel rekening mee bij de aanschaf. Bekijk ook het artikel over fietskarren voor tips.
Voor mijn Ghost, die fietsen hartstikke leuk vindt maar een jaartje ouder wordt, zou een fietskar een goed alternatief zijn. Die staat hoog op onze verlanglijst!
Een fietskar is niet alleen ideaal wanneer je een hond hebt die niet (meer) zo goed mee kan rennen met de fiets, maar ook voor gezonde, fitte honden. Wanneer je een lange fietstocht wil maken is het fijn voor hem als hij niet de hele afstand hoeft te rennen, maar ook een deel van de tijd lekker mee kan liften in de fietskar om tussendoor even uit te kunnen rusten. Vergeet ook niet regelmatig een drinkpauze in te lassen voor de hond.
Bekijk hier een zeer uitgebreid assortiment fietskarren!
Welke past het beste bij jullie? Vergelijk gemakkelijk verschillende opties.
Bakfiets
Ten slotte zou je je hond ook mee kunnen nemen voor een mooie tocht in een e-bakfiets. Bekijk bijvoorbeeld deze prachtige Cangoo Family 3 inclusief zitje met gordels voor twee kinderen voor een heerlijke fietstocht met het hele gezin! Je hebt er zelfs een verwijderbare huif bij voor als het regent. Datzelfde geldt voor de Cangoo Easy. Je hebt je hond in zicht wanneer je een bakfiets gebruikt, dus je kan hem beter in de gaten houden dan wanneer hij in een fietskar achter je fiets zit. Een prettig idee!
Happy Dogventures!
Voor mijn hondje werkte het Kvisp fiets zitje het beste. Hij zit veilig vast met het veiligheidstuigje en het is extra genieten dat hij zo dicht bij me tussen m’n armen zit – echt een aanrader.
Wat een leuk ding, de Kvisp! Ik kende hem nog niet. Het lijkt inderdaad een leuk en veilig zitje voor kleine hondjes. Wat zal je hondje genieten van het uitzicht!