Korte wandeling met hond op de Holterberg – bos, heide en heuvels

Dat het weer druilerig en grijs was mocht de pret niet drukken tijdens deze korte wandeling op de Holterberg vandaag. Integendeel: het zorgde er juist voor dat mijn honden en ik bijna alleen waren, en dat kwam de ervaring alleen maar ten goede! Ik wilde graag genieten van het bos dat uit zijn winterslaap ontwaakt en al die groene pracht in me opnemen.

Degenen die mijn blogs eerder hebben gelezen, zullen waarschijnlijk wel weten dat mijn honden niet zo vriendelijk zijn naar andere honden. Geloof me, ruim 70 kilo aan boze Mechelaars die in hun riemen hangen om bij een andere hond te komen is geen grap! Ik doe wat ik kan om dat te voorkomen (helaas doen andere hondeneigenaren dat lang niet altijd, wat bepaald niet helpt), waaronder wandelingen maken in prachtige gebieden op dagen dat het er rustig is. Dat is vandaag gelukt!

Parkeren op de Holterberg

Voor deze korte wandeling op de Holterberg kun je parkeren bij het dagrecreatieterrein Holten. Een afslag vanaf de Holterbergweg (plaatselijke mensen noemen dit de Toeristenweg) brengt je daar naartoe.

Aan weerskanten van de parkeerplaats liggen grote velden waar kinderen kunnen spelen. Er zijn ook wat speeltoestellen zodat ze zich kunnen vermaken wanneer jij even rustig van een meegebracht mokje koffie of thee wil genieten. Een eet- of drinkgelegenheid is niet aanwezig, maar wel een toilet. Je bent echter midden in het bos, dus verwacht geen luxe.

Mocht de parkeerplaats onverhoopt vol zijn, zet je auto dan niet aan de kant van de weg. Dat is hier streng verboden en er wordt op gecontroleerd. Je kan de auto dan beter bij het Natuurmuseum Holterberg (ook een bezoekje waard trouwens) parkeren en van daaruit lopend naar het recreatieterrein komen.

De route vanaf het dagrecreatieterrein

Tussen het toiletgebouwtje en de informatieborden, tegenover de plek waar je het parkeerterrein opkomt, ligt een breed pad. Daar start onze korte wandeling op de Holterberg en lopen we rechtstreeks het bos in. Direct loop je op de brede zandwegen die kenmerkend zijn voor dit deel van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug.

Al snel kom je een kruising tegen. Een fietspad weeft zich slingerend tussen de bomen door, wat hem vanaf de kruising een romantisch karakter geeft. Vanaf een punt vlak voor de kruising vind ik het net een filmlocatie, of misschien ligt dat aan mij. Bekijk de foto en oordeel zelf.

Fietspad bos Holterberg

Het pad waarop we onze weg vervolgen is minder romantisch en wat meer rechttoe- rechtaan. Het strookje bos tussen het zandpad en het fietspad maakt wel weer wat goed gelukkig. Het geeft de illusie dat je alleen in het bos bent, zelfs wanneer er een fietser op een paar meter afstand langs fietst.

De route volgt wat brede zandwegen die het bos wat zakelijk doen lijken, maar er wel voor zorgen dat honden elkaar niet al te dicht hoeven te passeren.

Om die reden zoek ik paden als dit juist op, want andere honden passeren op een breed pad is voor veel honden echt een stuk fijner dan wanneer ze elkaar op een smal pad tegenkomen. Dat geldt niet alleen voor reactieve honden zoals mijn eigen Kaya, maar ook voor wat onzekere of angstige honden. Ook honden die liever gewoon geen interactie hebben met andere honden zijn gebaat bij wat meer afstand tussen hen en tegenliggers.

Loslopende hond

Wij kwamen ook een tegenligger tegen op één van deze wegen. Die vond het wel oké om zijn hond los te laten lopen in een nationaal park tijdens het broedseizoen, ver buiten de losloopgebieden. De hond liep recht op mijn honden af, waardoor ze direct veel spanning opbouwden en ik Kaya er nog maar net van kon weerhouden om tekeer te gaan.

Gelukkig zag ik een smal paadje waar Ghost, Kaya en ik even in doken om die meneer en zijn hond op gepaste afstand te laten passeren.

Dit was meteen een goede mogelijkheid om even wat voertjes te strooien zodat de honden even konden snuffelen en zo wat spanning kwijt konden.

Blij dat het passeren van een loslopende hond zonder problemen verlopen was vervolgden we onze korte wandeling op de Holterberg.

In april is het bos werkelijk een plaatje om te zien met al dat jonge blad en bloeiende struiken. Overal om je heen hoor je vogels en bruist de natuur van het leven.

De heide was echter een heel andere ervaring.

Hond passeren Holterberg
Even wachten op een zijpaadje terwijl een andere hond passeert
Holterberg top hond
Bijna op de top, tijd voor een foto!

We bereikten de hoek van het heideveld, waarvandaan je omhoog kijkt richting de top van de Holterberg. Tot mijn grote verbazing zag ik niemand anders. Ik ben vaker op deze plek geweest, maar altijd was het er redelijk druk omdat er verschillende wandel- en fietsroutes langs voeren en er een prachtig uitzichtpunt vlakbij is.

In het bos, met de bomen en struiken om je heen, ervaar je de levenskracht en energie van de lente. Hier op de heide is het weids, stil en uitgestorven. Althans, zo lijkt het…

Ik maakte een klein gelukssprongetje omdat ik dit moment even helemaal voor mezelf had en liep toen verder over de zandweg. Die kreeg een merkbare helling, maar is allesbehalve steil.

Uitzichtpunt Holterberg

Na een kleine klim over een smal en heel mooi pad komt je bij de 60 meter hoge top van de Holterberg. Er staat een bankje dat uitkijkt over de heide en het bos. In de verte kun je, bij goed weer, de kerktoren van Deventer zien.

Mocht het niet zulk goed weer zijn, dan kun je nog steeds genieten van een mooi uitzicht. Er staat namelijk een klein afdak waaronder je kan schuilen en even wat te eten of te drinken uit je rugzak kan halen. Het is een geweldige plek om even te stoppen.

Terwijl we bovenop de Holterberg stonden en ik de omgeving nog eens goed bekeken zag ik dat er nog steeds niemand anders in de buurt was. Dit had ik nog nooit meegemaakt, en daar moest ik even goed gebruik van maken. We hebben op de top lekker even op het bankje gezeten en relaxed.

Het pad terug naar beneden was een stuk steiler en spannender dan de weg naar boven. Hier en daar waren stukken pad deels weggeslagen door al die regen van de laatste maanden, en soms lag er een omgevallen boom. Die laten zich uitstekend gebruiken als hulpmiddel of onderwerp voor mooie foto’s, waar ik er uiteraard ook wat van heb genomen (zie verderop in dit artikel).

De dode bomen geven de heide nog meer een uitgestorven gevoel, maar als je even stopt en om je heen kijkt, zie en hoor je toch overal leven. Je ervaart het alleen op een andere manier dan in het bos, waar alles dicht op elkaar staat.

Bos van Zichzelf

Onderaan de helling liepen we het bos weer in en kwamen we een informatiebordje tegen dat een klein stukje van het pad af stond. Wanneer je ervoor staat, sta je dus eigenlijk in het onderwerp van dit bord: het Bos van Zichzelf.

Het Bos van Zichzelf bestaat uit 12 hectare bos dat helemaal met rust gelaten wordt door de mens. Er lopen geen wandel- of fietspaden doorheen, er wordt niet gekapt en dode bomen blijven liggen.

Het Bos van Zichzelf is een initiatief van twee heren uit Holten, die Staatsbosbeheer in 2017 vroegen om een deel van het bos op de Holterberg met rust te laten. Gelukkig stond het daar positief tegenover.

Op deze plek kun je dus het Bos van Zichzelf inkijken en je een voorstelling proberen te maken van hoe het eruit zal zien over 50 of 100 jaar, wanneer het wat ouder is, want het was nog niet zo lang geleden productiebos.

Wandelkaarten Sallandse Heuvelrug

Mocht je zelf een wandeling, of een variatie op deze wandeling, willen plannen, dan is een uitgebreide wandelkaart geen overbodige luxe. Er staat veel meer op aangegeven dan op de informatieborden die je bij parkeerplaatsen vindt, en is bovendien veel uitgebreider en overzichtelijker.

Hieronder vind je een paar duidelijke en zeer uitgebreide kaarten om zelf routes te plannen of andere informatie te vinden.

Sallandse Heuvelrug 18 SBB
ANWB Wandelregiokaart – Sallandse Heuvelrug

Avontuur met hond onderweg

Wat kun je tijdens deze korte wandeling op de Holterberg doen om het een leuk avontuur voor jou en je hond te maken?

Losloopgebieden op de Sallandse Heuvelrug

De enige plekken waar honden los mogen lopen op de Sallandse Heuvelrug zijn de drie losloopgebieden, deze vind je hier. Onze wandeling loopt daar niet doorheen, dus de hond dient gewoon aangelijnd te zijn.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niets leuks te beleven valt voor onze harige vriendjes. Ook aan de riem zijn er leuke avonturen te beleven.

Sniffari

Je hond mag zo vaak en zo uitgebreid snuffelen als hij wil.

Snuffelen is de manier waarop honden de meeste informatie binnenkrijgen. Je doet hem een enorm plezier om hem gewoon even hond te laten zijn en al die informatie via zijn neus in zich op te nemen.

Zoals jij geniet van de mooie heide of het bruisende bos, geniet hij van de wereld zoals hij die ervaart: door zijn neus.

Voerstoppertje

Voer strooien in het mos of verstoppen in boomschors om je hond ze vervolgens te laten zoeken: dat vindt hij geweldig! Hij moet zijn neus gebruiken, iets wat hij van nature al doet, en wordt daarvoor beloond omdat hij iets lekkers vindt.

Je kan dit spelletje ook inzetten wanneer je een andere hond moet passeren. Ik doe dat zelf heel vaak, omdat het met name voor Kaya heel goed werkt. Zij is erg reactief maar ook heel erg voer gemotiveerd (ze doet bijna alles voor iets lekkers). Wanneer ik een andere hond tegenkom waarbij Kaya gespannen raakt, strooi ik voertjes in de struiken omdat ze dat bijna altijd belangrijker vindt dan de andere hond.

Op die manier vermijden we veel confrontaties, wat voor zowel Kaya, Ghost en mij als voor de andere hond en eigenaar prettig is.

Poseren

We hebben allemaal weleens moeten poseren voor een schoolfoto, of bij de fotograaf voor een portret. Vaak is dat heel ongemakkelijk en dat zie je terug in de foto’s. Alleen wanneer de fotograaf iets bedenkt om de sfeer luchtig te maken en een echte glimlach op je gezicht te krijgen, krijg je echt mooie foto’s.

Voor honden geldt hetzelfde. Wanneer je ze in een bepaalde pose wil neerzetten om een leuke foto te maken, weigeren ze in de lens te kijken of knijpen ze met hun ogen. Dat komt omdat ze zich erg ongemakkelijk voelen.

Tijdens deze korte wandeling op de Holterberg zijn er veel mogelijkheden om echt mooie foto’s van je hond te maken, maar dan wil je natuurlijk wel dat hij er leuk op staat. Maak poseren leuk voor je hond, bijvoorbeeld door hem uitgebreid te belonen wanneer hij doet wat je wil. Wanneer hij ontspannen in de lens kijkt, ben je extra enthousiast. Zo leert hij dat poseren leuk is en hem iets oplevert.

Ghost en Kaya weten dat ik heel blij ben als ik even foto’s van ze mag maken, en dat ze daarna uitgebreid beloond worden. Daarom vinden ze het leuk om te doen

Langs het pad over de heide vind je een aantal omgevallen bomen. Deze vragen om een foto, en wat is nou leuker dan je hond fotograferen in een mooie setting? Laat de fotograaf is jou los en leef je uit!

Leuke foto Holterberg
Holterberg hond boom

Eten en drinken tijdens deze korte wandeling op de Holterberg

Zowel bij de parkeerplaats als tijdens de wandeling zijn er geen faciliteiten waar je eten of drinken kan kopen. Je zal het dus zelf mee moeten nemen. Onderweg zijn enkele bankjes waar je even kan gaan zitten, en vooral die bij het uitzichtpunt Holterberg is een aanrader. Het uitzicht is om te smullen!

Wanneer je het dagrecreatieterrein verlaat kom je weer op de Holterbergweg. Als je rechtsaf gaat kom je na een kilometer of 8 bij de parkeerplaats van Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Daar zijn verschillende eetgelegenheden.

Wanneer je linksaf gaat vanuit het dagrecreatieterrein kom je bij het parkeerterrein van Natuurmuseum Holterberg. Ook daar vind je verschillende eetgelegenheden.

Wandelingen in de buurt

Ben je langer in de omgeving en wil je ook eens wandelen door een ander landschap? Bekijk dan deze wandeling eens in de buurt van Lochem. Bij Laren ligt Landgoed Verwolde, waar je ook schitterende wandelingen kan maken, bijvoorbeeld deze.

Wanneer je wel op de Sallandse Heuvelrug wil wandelen maar behoefte hebt aan een iets pittigere uitdaging, kun je ook deze mooie wandeling over het hoogste deel van het natuurgebied proberen.

Meer dingen in de buurt om te doen met je hond

Natuurmuseum Holterberg

In het natuurmuseum Holterberg zijn aangelijnde honden welkom. In het museum vind je prachtige diarama’s met vakkundig opgezette wilde dieren in verschillende habitats van dit prachtige natuurgebied. Niet alleen jij als bezoeker wordt hier ondergedompeld in een zee van natuur en wilde dieren, maar ook je hond! Die ziet en ruikt daar al die dieren en door de speakers zijn de wind en verschillende dierengeluiden te horen. Zowel jij als je hond wanen zich er midden tussenin!

Overnachten met je hond op de Sallandse Heuvelrug

Op Booking.com vind je veel mogelijkheden voor overnachtingen met je hond in de buurt van de Sallandse Heuvelrug, met name hotels en chalets.

Wil je liever met een eigen kampeermiddel op een huisdier vriendelijke camping overnachten? Dan is SVR Camping de Molenhoek een aanrader.

Ons oordeel

Ondanks dat de meeste paden nogal rechttoe rechtaan waren en niet echt tot de verbeelding spraken, was het bos prachtig. Eigenlijk was het maar goed dat het voornamelijk brede, vlakke zandwegen waren, anders was ik vast ergens over gestruikeld omdat ik liever naar het bos keek dan naar het pad.

De brede wegen hebben nog meer voordelen. Ten eerste natuurlijk dat ze overzichtelijk zijn en je meestal niet verrast wordt door tegenliggers met hond.

Het andere grote voordeel is dat, mits de hond niet constant het bos in loopt, hij minder teken verzamelt op een breed zandpad.

Het uitzichtpunt en de smalle paden er naartoe zijn geweldig! Je kan onderweg en vooral bovenop heerlijk genieten van mooie vergezichten, maar ook van uitzichten op de heide en het bos dichterbij.

Wanneer je geen tijd of zin hebt in een lange wandeling over de Sallandse Heuvelrug is deze korte wandeling over de Holterberg een echte aanrader. In korte tijd zie je het bos en de heide, maar beklim je ook een heuvel naar een prachtig uitzichtpunt.

Dit is de Sallandse Heuvelrug in een notendop.

Misschien vind je dit ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *