Review – De Flexi rollijn: regelrechte ramp of ware verademing?

Een doorn in het oog van veel hondenprofessionals, maar een ware verademing voor veel gebruikers ervan: dat zijn de welbekende rollijnen van Flexi. Waarom deze tweedeling? Waarom zijn zoveel mensen tegen het gebruik ervan? In deze review van de Flexi rollijn ga ik je dat vertellen, en weeg ik de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Gebruik jij een Flexi rollijn? Waar wel of juist niet, en wil je weten waarom jij misschien boze gezichten ontvangt van mede-hondenbezitters? Lees mee en je komt erachter!

Over Flexi rollijn

Flexi is een Duits merk, die zijn producten ook nog steeds in zijn thuisland produceert. Miljoenen hondeneigenaren in meer dan 90 landen hebben een rollijn van dit merk, dat in 2010 is opgenomen op de lijst “Merken van de Eeuw”.

Er bestaan twee types rollijn:

 • Rollijn met koord
 • Rollijn met tape

Van beide types kun je lijnen vinden in verschillende lengtes, van 2 tot 10 meter. Ook kun je de lijnen onderverdelen naargelang het gewicht van de hond waarvoor ze gebruikt worden. Een kleinere, lichtere Flexi rollijn voor kleine, lichte hondjes en grotere XL lijnen voor grote honden.

Er zijn verschillende modellen te koop voor beide types, bijvoorbeeld eentje met een leder look, eentje met reflecterende tape of koord, en eentje met glitters.

Ook zijn er accessoires te koop van Flexi, bijvoorbeeld verlichting en poepzakjeshouders.

Duurzaam

Er zijn wel meerdere merken die rollijnen produceren. Veel ervan zijn goedkoper dan hun tegenhangers van Flexi. Maar wat Flexi onderscheidt van de rest is de duurzaamheid van hun producten. Niet alleen de casing kan een stootje (of twee) hebben, maar ook het rolmechanisme aan de binnenkant van de casing gaat jarenlang mee, zelfs bij intensief gebruik.

Het koord, de tape en eigenlijk alles aan de lijn is van hoge kwaliteit. Ook de musketon zal je niet in de steek laten.

Training meerdaagse wandeltocht hond
Mijn honden aan hun Flexi lijnen

Eigen ervaringen

Toen Ghost nog een puppy was heb ik een Flexi rollijn van 8 meter voor hem gehaald. We woonden op loopafstand van een afgelegen natuurgebied waar het meestal heel rustig was, en hij gehoorzaamde goed dus ik gunde hem de vrijheid om, binnen een straal van 10 meter om mij heen, zijn eigen tempo te bepalen en daarbinnen te snuffelen waar hij wilde.

Ik gunde ook mezelf het comfort van niet telkens te hoeven stoppen als meneer iets interessants rook of weer eens zijn poot optilde tegen de zoveelste boom. Aan een rollijn zou hij dat allemaal kunnen doen terwijl ik gewoon doorliep.

In de winkel schrok ik nogal van de prijs. Ghost was toen al fors en nog niet uitgegroeid, dus ik zou een grote maat moeten hebben die tegen zijn gewicht bestand zou zijn als hij er eens flink aan zou trekken. De mogelijke kandidaten waren behoorlijk aan de prjis.

Flexi rollijn met koord van Ghost

Ik besloot het toch te doen en voor de Flexi Comfort Long 3 met 8 meter koord te gaan. Dit model is voor honden tot 50 kilo en wordt nu niet meer geproduceerd, maar ik heb hem nog steeds en gebruik hem bijna dagelijks en in ieder weertype. Hij werkt nu, 8 jaar na aankoop, nog steeds perfect! Ghost weegt inmiddels bijna 40 kilo en samen hebben we al heel wat regenbuien getrotseerd met deze rollijn, dus dat zegt veel over de kwaliteit en duurzaamheid van dit product.

Flexi rollijn met tape voor Kaya

Toen Kaya een paar jaar later onze gelederen kwam versterken wilde ik voor haar ook een rollijn. Ik besloot een ander, goedkoper merk te proberen en kocht eenzelfde model voor haar van het merk Zoofari.

Met haar 24 kilo is Kaya een stuk lichter dan grote broer Ghost, maar ze trekt wel veel vaker en harder aan de lijn. Daarom kocht ik voor haar een lijn voor honden tot 35 kilo.

Binnen een paar weken werkte hij echter al niet meer. Het rolmechanisme was kapot en niet meer te repareren. De lijn was dus helemaal uitgerold en sleepte over de grond als hij niet strak stond.

Ook lag het model van Zoofari lang niet zo lekker in mijn hand als die van Flexi. Ik moest mijn pols omhoog gebogen houden om te zorgen dat mijn vingers niet in de verdrukking kwamen door het gewicht van de rollijn.

De rollijn van Zoofari lag dus al heel snel in de prullenbak. Goedkoop is duurkoop bleek wel, en een beetje schaapachtig vertrok ik naar de dierenwinkel voor een rollijn van Flexi.

De Comfort Long was inmiddels echter niet meer te koop, en mijn oog viel op de New Classic. Ik wilde deze keer geen koord maar tape, omdat dat beter zichtbaar is en ik benieuwd was of dat ook zo goed zou werken.

Ook deze keer koos ik voor een lijn die ruimschoots voldoende was voor Kaya’s gewicht zodat ik er zeker van zou zijn dat hij bestand zou zijn tegen haar gedrag aan de lijn.

Zelfs de rollijnen van Flexi hebben minpunten

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn als het om de rollijnen van Flexi gaat. Ze zijn bijvoorbeeld vrij prijzig. Ook zijn ze best zwaar, dus is het wel belangrijk dat de rollijn goed in je hand ligt voor comfort.

Het rolmechanisme van Kaya’s tape lijn werkt minder goed in de regen, met name wanneer er ook nog zand op de lijn komt. Hij rolt dan soms maar deels op. Met de koord lijn heb ik dat probleem nooit gehad.

Ook krijgt de wind veel makkelijker vat op de tape dan op het koord. Vooral als de lijn helemaal uitgeschoven is en het waait flink, dan heeft de tape lijn de neiging om te gaan wapperen. Je kan dat horen en voelen, en voor nerveuze honden kan dit stress veroorzaken.

Ook heeft de tape lijn de neiging om gedraaid te blijven zitten, waardoor hij soms minder goed op kan rollen. Met een koord lijn heb je daar geen last van.

Voor- en nadelen van de Flexi rollijn

Kortom: er zitten voor- en nadelen aan het gebruik van een Flexi rollijn. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

 • Robuust

 • Duurzaam

 • Zelf door blijven lopen terwijl de hond even stopt

 • De lijn is op iedere gekozen lengte vast te zetten met een knop

 • Biedt veel bewegingsruimte

 • Ideaal in het buitengebied of in het bos

Nadelen

 • Niet alle modellen liggen even comfortable in de hand

 • Prijzig

 • Tape wappert in de wind, wat stress veroorzaakt

 • Tape rolt niet zo goed op als er modder op komt

 • Tape heeft de neiging om gedraaid te gaan zitten

 • Alleen geschikt wanneer je hond goed onder appèl staat

Maar waarom nou al dat commentaar op rollijnen?

Een rollijn (alle rollijnen, niet alleen die van Flexi) zorgt ervoor dat een hond zomaar de straat op kan schieten. Dat levert niet alleen gevaar voor de hond, maar ook voor zijn begeleider en andere weggebruikers. Honden aan een Flexilijn die zomaar een fietspad oversteken zijn de nachtmerrie van fietsers. Niet alleen kunnen ze de hond aanrijden, maar de lijn kan ook verstrengeld raken in de fiets. De gevolgen zijn dan niet te overzien.

Als een hond zomaar de weg op kan schieten, betekent dat ook dat hij ongevraagd naar voetgangers toe kan gaan. Ook kan hij, en dat zie ik helaas maar al te vaak, al blaffend naar andere honden toe rennen. Niet alleen zijn lang niet alle voetgangers blij om begroet te worden door een overenthousiaste hond die op ze af rent, maar andere honden ervaren dit (ook) als zeer bedreigend en raken in paniek of gaan in de aanval.

Wanneer twee hondenbegeleiders elkaar moeten passeren en één of beiden hebben hun hond aan een rollijn, zie je dan ook heel vaak deze escalatie. Zelfs wanneer de hond kort gehouden wordt door de knop in te drukken die ervoor zorgt dat de lijnlengte vaststaat, hangen deze honden vaak al blaffend en grommend in de lijn. Met een rollijn heb je veel minder controle over je hond dan met een vaste lijn.

Daar komt de frustratie van tegenstanders vandaan.

Flexi rollijn koord Ghost
Ghost vindt de vrijheid van een lange lijn fijn

Ervoor zorgen dat je hond niet bij een andere hond kan komen door de lijn te gebruiken is overigens niet hetzelfde als je hond onder controle hebben. Het is alleen damage control.

Je hebt je hond onder controle wanneer je de lijn niet nodig hebt om hem bij andere dieren, voetgangers en ander verkeer weg te houden.

Om deze redenen is het gebruik van een Flexi lijn niet aan te raden wanneer je je hond dichtbij moet houden. Dat is bijvoorbeeld bij een blokje om of tijdens een les.

Sterker nog: ik raad een Flexi lijn alleen maar aan aan mensen die hun honden zodanig onder controle hebben dat ze eigenlijk geen lijn nodig hebben, ook niet bij het passeren van andere honden. Een riem hoort een veiligheidsmaatregel te zijn, geen besturingsmechanisme! Je bestuurt je hond met commando’s.

Ik gebruik de Flexi lijnen alleen tijdens wandelingen in het buitengebied, wanneer er genoeg ruimte is voor mijn honden waarin ze de lengte van hun lijn kunnen benutten.

Wanneer andere mensen ons passeren kort ik de lijn in, maar dit doe ik eigenlijk alleen om die mensen te laten zien dat ik ze gezien heb en maatregelen neem voor het veilig passeren. Ik heb de lijn niet nodig om mijn honden te besturen, daarvoor heb ik commando’s.

Wanneer het je niet lukt om je hond met commando’s te besturen of zijn gedrag in goede banen te leiden, raad ik je aan om naar een goede hondenschool te gaan. Bij een goede hondenschool leer je niet alleen je hond trucjes, maar leer je vooral zijn gedrag te observeren en te begeleiden.

Wellicht ben je een ervaren hondeneigenaar en schaam je je om toe te geven dat je wel wat hulp kunt gebruiken, weet dan dat ook ervaren instructeurs en gedragsbegeleiders voor uitdagingen hebben staan met hun eigen honden. Heel veel honden vallen uit of zijn op zijn minst onvriendelijk naar andere honden. Honderdduizenden andere hondeneigenaren worstelen met hetzelfde probleem. Geef het goede voorbeeld en zoek hulp.

Conclusie

Er kleeft wat mij betreft dus een grote MAAR aan het gebruik van Flexi lijnen. Ze zijn zeker niet voor iedereen weggelegd. Maar als jij je hond goed onder appèl hebt en je kan anderen, met of zonder hond, passeren zonder dat je überhaupt een lijn nodig hebt, is de Flexi rollijn echt iets voor jou!

Ik ben een groot fan van Flexi rollijnen en gebruik ze bijna dagelijks. Ik hoef niet steeds de lijnlengte handmatig aan te passen of te stoppen omdat bijvoorbeeld een hond moet plassen.

Tijdens de trainingswandelingen voor onze tweedaagse wandeltocht gebruik ik ook mijn Flexi lijnen om te voorkomen dat Ghost en Kaya zichzelf uitputten door teveel te rennen.

Een rollijn van Flexi kan op het eerste gezicht duur lijken, maar ze zijn zeer robuust en weerbestendig. Door de hoge kwaliteit van de materialen gaan ze jarenlang mee. Ik heb de mijne nog nooit hoeven te vervangen!

Tot zover de review van de Flexi rollijn. Welk model past het beste bij jou en jouw hond?

Flexi rollijn
Flexi rollijn

Beoordeling door Kelya,

21 jan 2023
5

Een rollijn van Flexi is zeer robuust en weerbestendig. Door de hoge kwaliteit van de materialen gaan ze jarenlang mee. Ik heb er twee, en heb ze respectievelijk 8 en 5 jaar, en ik heb ze nog nooit hoeven te vervangen!

Happy Dogventures!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *