Hoe kun je je hond bezighouden na een operatie? Ontdek het hier!

“Hoe kan ik deze hond in vredesnaam bezighouden na zijn operatie?” vroeg ik mezelf af toen de dierenarts me de röntgenfoto’s van Ghost’s knie liet zien. Het was duidelijk dat de botten niet op de goede plek zaten. De knieband was kapot, en die rotdingen groeien nou eenmaal niet vanzelf weer aan elkaar, dat wisten we uit ervaring. Een nieuwe operatie was dus helaas niet te vermijden. Ik zeg “nieuwe”, want Ghost heeft twee jaar geleden dezelfde operatie gehad aan zijn andere knie!

Na zijn eerste operatie moest hij ook rust houden, en dat bleek een stuk lastiger dan verwacht. Ghost is heel actief en slaapt overdag weinig. Hij is altijd ergens mee bezig. Vrijwillig rustig aan doen omdat hij geopereerd was, was teveel om op te hopen, zo bleek twee jaar geleden wel. Ik moest iets verzinnen om hem tegelijkertijd bezig EN rustig te houden. Wat ik uiteindelijk allemaal met hem gedaan heb lees je in dit artikel.

Heb jij ook een hond die rust moet houden en heb je inspiratie nodig om hem de tijd door te helpen? Dan ben je op de goede plek!

Rust houden is lastig, maar belangrijk

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je hond rust nodig heeft. In Ghost’s geval is het een operatie, maar soms kan een blessure of ziekte daar ook een oorzaak van zijn. Het lichaam heeft dan tijd nodig om te herstellen, en dat gaat nou eenmaal moeilijk als de hond telkens in de weer is. Rust is dan noodzakelijk.

Veel honden vinden het moeilijk om langere tijd rustig op hun plaats te blijven liggen en hun lichaam zo weinig mogelijk te belasten. Een bench of afbakening van een kleine ruimte rondom hun slaapplaats kan helpen om ervoor te zorgen dat hij niet te veel kan lopen, maar zorgt niet altijd voor ontspanning. In Ghost’s geval zou het zelfs voor stress zorgen, en stress is allesbehalve goed voor een lichaam dat moet herstellen.

Ghost wil graag vrij kunnen bewegen en raakt gestrest als hij daarin teveel belemmerd wordt. Om ervoor te zorgen dat hij toch zoveel mogelijk ontspannen op zijn plaats blijft liggen, moet ik dus zorgen dat hij er zelf voor kiest om daar te blijven en te gaan slapen. Om dat voor elkaar te krijgen, moet ik zorgen dat hij zich niet verveeld. Hij moet dus moe en ontspannen raken terwijl hij gewoon op zijn plaats ligt.

Hoe doe ik dat? Nou, zo!

Hiermee kun je een hond bezighouden na een operatie

Ghost heeft een TPLO operatie gehad. Daarbij wordt een stuk van het bot doormidden gezaagd, een stukje gekanteld en met implantaten weer vastgezet in een nieuwe hoek, zodat het kniegewricht weer op elkaar aansluit. Je kan je voorstellen dat een hond na zo’n operatie veel pijn heeft. Daarbij hebben veel honden ook last van de narcose. Sommige zijn alleen duf, maar anderen zijn er ook echt ziek van.

Pijn en onrust

Wanneer een hond net geopereerd is, heeft hij niet alleen pijn maar ook nog last van de narcose. Ghost voelde zich afgelopen donderdag, toen hij weer thuis was, nog helemaal niet lekker. Hij was rusteloos, ging vaak liggen en stond toen weer op om vervolgens naar een andere plek te lopen en daar opnieuw te gaan liggen. Hij had duidelijk pijn en kon geen fijne positie vinden om in te liggen, ondanks alle pijnstillers en andere medicatie in zijn lichaam. Het was hartverscheurend om te zien, vooral wanneer hij bij mij om hulp kan vragen. Dat doet hij altijd als hij pijn heeft, maar deze keer kon ik niets doen om het te verlichten.

Op momenten als dit heeft een hond ook geen behoefte om bezig gehouden te worden. Dan heeft hij teveel pijn, en daarvan ook stress, om iets anders te doen dan proberen verlichting te vinden. Het enige wat je dan voor hem kan doen is hem rustig toespreken en aaien op een plek die hij fijn vindt, mits hij daar behoefte aan heeft. Probeer geen spelletjes met hem te doen, daar heeft hij waarschijnlijk geen zin in. Probeer hem juist te helpen ontspannen door zelf rustig te blijven en te zorgen voor een ontspannen sfeer.

De eerste dagen na een operatie zijn voor de hond, maar ook voor ons als eigenaar, het moeilijkst. De onrust en stress die ik hierboven noemde, kunnen dagen aanhouden en dat is heel naar. Maar er komt ook een dag dat de hond zich beter gaat voelen. Hij gaat zich zelfs zo goed voelen dat hij niet meer wil blijven rusten, maar juist wil gaan rondlopen en spelen. Soms, zoals na een TPLO operatie of andere ingreep aan de poten, is dat echter onwenselijk en is het jouw taak om ervoor te zorgen dat de hond toch rustig blijft. Doet hij dat niet, dan kan dat zijn herstel in de weg staan of zelfs schade aanrichten.

Activiteiten zonder actief te zijn

Dus, hoe kun jij jouw hond bezighouden na een operatie, zonder dat hij actief hoeft te zijn? Misschien vind je het lastig om iets te bedenken, of lukt het niet om genoeg te varieren. Gelukkig ben je niet de enige die in een dergelijke situatie terecht is gekomen, en hebben al vele bezorgde en toegewijde eigenaren hun hoofd over dir probleem gebogen. Zo ook ik, en dit zijn een aantal van de activiteiten die ik met Ghost doe nu hij rust moet houden:

  • Detectie
  • Puzzelen
  • Hersenwerkjes
  • Praatknoppen aanleren
  • Verzorgingsoefeningen
  • Bijtspeelgoed

Hoe doe ik dit allemaal? En kan dat echt allemaal terwijl de hond gewoon op zijn plaats blijft liggen? Jazeker! Ik zal het je laten zien.

Detectie op de plaats

Detectie kun je overal doen. In een kleine ruimte zoals een huiskamer, een groot gebouw zoals een school, maar ook buiten in de tuin of zelfs in het bos! Ook kun je bepaalde onderdelen van detectie training gewoon doen terwijl je hond rustig op zijn plaats blijft liggen.

Weet je niet wat detectie is? In dit artikel leg ik je precies uit wat het is en wat het verschil is met andere vormen van neuswerk,

Zoals je ook in dit artikel over het zelf beginnen met detectiewerk kunt lezen, worden in de aanleerfase geurbussen gebruikt. Deze geurbussen gebruik je wanneer je je hond een nieuwe geur aanleert. Je kan ze dus ook gebruiken wanneer jullie al een ervaren detectie team zijn en een extra geur willen toevoegen om mee te werken. Ook kun je de geur(en) waar je nu al mee werkt gebruiken en deze versterken door afleidingsgeuren gebruiken in de andere bussen.

Als je niet teveel geurbussen tegelijk gebruikt, en je hond niet in een zittende of staande houding hoeft te verwijzen, kan je deze oefeningen ook met hem doen terwijl hij blijft liggen. Wanneer je het toch wat moeilijker wil maken door meer geurbussen te gebruiken, zou je zelf op zoek kunnen naar compactere alternatieven voor de standaard geurbussen.

Puzzelen op de plaats

Een andere vorm van neuswerk is puzzelen. Moet jij je hond bezighouden na een operatie? Puzzelen is daar ideaal voor! Er zijn honderden, zo niet duizenden, verschillende hondenpuzzels te verkrijgen. Of je nou nog nooit met je hond gepuzzeld hebt, of er al talloze onder de knie hebt: er is altijd een leuke puzzel voor jullie te vinden! Kijk maar eens bij Bol om een idee te krijgen van de variatie in hondenpuzzels.

Neuswerk, waar detectie en puzzelen onder vallen, vergt concentratie en oefening van de hond. Dat zorgt dat hij moe wordt. Bovendien werkt snuffelen ontspannend voor honden. Het ideale recept voor een tevreden en ontspannen hond!

Op de foto’s hieronder is duidelijk te zien dat Ghost na een paar potjes puzzelen lekker ontspannen op zijn mat ligt. Hij is klaar om een paar uur lekker te gaan slapen, en dat was precies wat ik probeerde te bereiken.

Puzzelen rust houden hond
Ghost puzzelt al liggend op zijn plaats
Na een paar keer puzzelen is hij tevreden en ontspannen

Hersenwerkjes

Ook hersenwerkjes zijn een uitstekende optie om je hond afleiding te bezorgen als hij rust nodig heeft. Dit zijn zelfbedachte puzzeltjes die je maakt van alledaagse objecten zoals een muffinvorm, lege keukenrollen of oude bloempotten. Het mooie aan hersenwerken is dat je bijna alles kan gebruiken, en het formaat van hersenwerkjes dus kan aanpassen aan dat van je hond. Je kan eindeloos variëren met materialen en opzet, omdat je zo veel verschillende dingen kunt gebruiken.

Hersenwerkjes zijn dus enorm veelzijdig en handig, maar je hebt er wel een beetje creativiteit voor nodig. Gelukkig barst Helen Hagestein van de creativiteit, en heeft honderden verschillende hersenwerkjes verzonnen en die uitgebracht in haar boeken. Lijkt hersenwerken je leuk, maar heb je wat inspiratie nodig? Kijk dan maar eens naar haar boeken.

Spellen voor Honden 1
Spellen voor Honden 2
Spellen voor Honden 3
Spellen voor Honden 4

Praatknoppen aanleren op de plaats

Ik heb al een tijdje een oogje op praatknoppen voor honden. Met deze knoppen kan je hond jou vertellen dat hij bijvoorbeeld water wil, moet plassen of gekriebeld wenst te worden. Natuurlijk kunnen ze dat ook prima op andere manieren en gebruiken honden (en mensen ook trouwens, ook al zijn we ons er veel minder bewust van) voornamelijk lichaamstaal om te communiceren, maar toch ben ik benieuwd of mijn honden zullen snappen wat ze ons met deze knoppen duidelijk kunnen maken.

Ik besloot het dus te proberen en bestelde ze online. Wanneer we ze ontvangen hebben kun je onze ervaringen en voortgang volgen via ons blog en ons YouTube kanaal. Kijk je mee? Misschien heb je wel tips of vragen voor ons, en die willen we natuurlijk graag horen!

Verzorgingsoefeningen

Voor honden die dat niet vervelend vinden (we willen ten slotte dat ze zich ontspannen zodat ze lekker rustig op hun plaats blijven liggen), kun je de omstandigheden gebruiken door wat oefeningen te doen die betrekking hebben op de verzorging. Hierbij kun je denken aan het bekijken van het gebit, betasten van lichaam en poten, en het knippen van de nagels. Dit natuurlijk in combinatie met lekker veel kriebelen en kroelen, want zo hou je het leuk voor allebei!

Bijtspeelgoed

Een nieuw speeltje om in te bijten werkt voor veel honden ook heel goed. Ghost bijvoorbeeld is gek op kauwen en bijten op speelgoed en gaat ’s avonds vaak even liggen bijten op een Kong voordat hij in slaap valt. Je ziet hem dan echt genieten.

Sommige speelgoedjes, zoals Kongs, kun je vullen met iets lekkers. Ook dat werkt geweldig wanneer je je hond moet bezighouden na een operatie, of om welke andere reden dan ook rust moet houden. Je kan zelfs zijn hele maaltijd in Kongs of likmatten stoppen. Op die manier is hij langer bezig met zijn maaltijd. Bovendien kan hij dan gemakkelijk liggend eten.

Conclusie

Er zijn tal van activiteiten-zonder-actief-te-zijn te bedenken om te doen met je hond wanneer je hem moet bezighouden na een operatie. Mijn eigen Ghost moet rust houden van de dierenarts na zijn TPLO operatie, en dit zijn een paar van de dingen die ik nu met hem doe. Ze ontspannen hem, waardoor hij het niet meer zo moeilijk vindt om rustig te blijven liggen en zijn poot tijd geeft om te herstellen. Een bijkomend voordeel is dat deze activiteiten ook onze band versterken.

Heb je iets aan deze tips, of heb jij misschien nog tips voor mij? Wat doe jij met hem wanneer jouw hond rust moet houden? Wat vind je moeilijk? Laat het weten in de reacties!

Misschien vind je dit ook interessant:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *