Hondenbench voor in de auto kopen? Hier moet je op letten!

Een lange boswandeling, een dagje strand of zelfs op vakantie: onze honden gaan vaak mee in de auto. Net zoals wij onszelf en de andere personen in de auto veilig willen vervoeren, willen we dat ook voor onze trouwe viervoeter. Een hondenbench voor in de auto kopen is daarvoor de beste manier. In sommige landen is een autobench zelfs verplicht!

Er zijn echter veel verschillende modellen en materialen. Wat is nou belangrijk om op te letten? Welke bench is de beste voor jouw hond? Waarom zou je een hondenbench kopen en geen tuigje, zodat je de hond simpelweg in de gordel kan klikken?

Ik vertel je er alles over in dit artikel, dus lees lekker mee of klik in de inhoudsopgave hieronder op het onderwerp waar jij specifiek naar zoekt.

Hond auto onveilig
Dit ziet er leuk uit, maar is natuurlijk allesbehalve veilig

Is een hondenbench in de auto verplicht?

Op het moment van schrijven is het in Nederland niet verplicht om je hond in de auto in een bench te vervoeren. Zelfs een tuigje hoeft niet. Je mag je hond dus gewoon los op de achterbank of zelfs op de bijrijdersstoel vervoeren.

Je bent alleen wel strafbaar als er een onveilige situatie ontstaat omdat je hond door de auto aan het klimmen is en jij daardoor afgeleid raakt, of op je schoot gaat zitten en jij de auto niet goed kan besturen. Zulke dingen vormen een gevaar voor jezelf, inzittenden, je hond en ook medeweggebruikers.

Waarom een hondenbench in de auto?

Een hondenbench in de auto is dus niet verplicht, maar wel aan te raden voor ieders veiligheid.

Niet alleen tijdens het rijden is een bench in de auto wenselijk, maar hij komt ook in andere situaties handig van pas. Bijvoorbeeld wanneer je alleen met je hond kampeert en even moet douchen. Je kan je hond dan even veilig in de autobench laten, waar hij zich ook veilig voelt als het verblijven in een bench hem goed is aangeleerd. Is het warm, dan kun je de achterklep van de auto open zetten en dan nog zit je hond veilig.

Zo zijn er nog talloze scenario’s te bedenken waarin het heel fijn is dat je je hond even in de autobench kan laten.

Hondengordels

Wanneer hij .een gaat in de auto kun je je hond ook aan een autogordel klikken. Er zijn speciale tuigjes voor in de auto, en gordels die je aan zo’n tuigje kan bevestigen en in de autogordel ontvanger kan klikken. Je hond zit dan in principe aan een gordel.

Ik beveel ze echter niet aan, zeker niet voor grotere honden. De krachten die vrijkomen bij een botsing, zelfs bij gematigde snelheden, zijn groot. Het gewicht van grotere honden is dan al snel teveel voor de hondengordel. Ook zijn niet alle autotuigjes bestand tegen de klap, zoals blijkt uit tests van de ANWB. Je moet er toch niet aan denken dat, wanneer je plotseling hard moet remmen, het tuigje het niet houdt en je beste vriendje tegen het dashboard klapt!

Waar moet je een hondenbench plaatsen?

Een autobench is dus de veiligste optie om je hond te vervoeren.

De stevigste en veiligste plek voor een autobench is inde kofferbak, tegen de achterbank aan geplaatst. Voor extra stevigheid kan je hem aan de bodem of de achterbank vastmaken zodat hij absoluut niet kan schuiven en de meeste stevigheid en veiligheid biedt.

Hondenbench op de achterbank

Je mag een hondenbench ook op de achterbank van de auto zetten. Omdat hij dan kan schuiven, moet je de bench wel goed vast zetten. Dat kan door middel van gordels.

Er zijn zelfs benches die speciaal ontworpen zijn voor de achterbank of bijrijdersstoel, bijvoorbeeld de 4Pets Caree. De 4Pets Caree is echter alleen geschikt voor kleine honden en katten.

Past jouw hond daar niet in? Ook draadbenches kun je gemakkelijk op de achterbank zetten en door middel van gordels voorkomen dat ze schuiven, maar ik ben persoonlijk geen fan van draadbenches. De spijlen van deze benches zijn meestal niet zo stevig als ze eruit zien, waardoor ze weinig stevigheid bieden bij een ongeval.

Kunststof vervoersboxen die speciaal ontworpen zijn voor – de naam zegt het al – vervoer, zijn doorgaans een stuk steviger dan draadbenches en kunnen, mits goed vastgezet, ook op de achterbank gebruikt worden.

Ook vele nylon en polyester benches kunnen op de achterbank gezet worden. Deze zijn zacht en heerlijk comfortabel, maar het moge duidelijk zijn dat deze geen bescherming bieden bij een ongeval, en geen steun bieden aan het gewicht van de hond wanneer je plotseling moet uitwijken.

Wat is beste hondenbench voor in de auto?

De beste hondenbenches voor in de auto zijn metalen transportboxen of -kennels. Deze plaats je bij voorkeur achter de achterbank van de auto.

In 2018 heeft de ANWB een crash test gedaan met een aantal transportboxen, benches en tuigjes, waaruit heel duidelijk naar voren komt dat tuigjes en zachte benches maar weinig veiligheid bieden. Metalen transportboxen zijn het veiligst voor mens en dier. Ze zijn stevig genoeg om een flinke klap te incasseren zonder door te buigen.

Autobenches van kunststof kunnen breken. Losse stukken kunststof kunnen erg scherp en hard zijn en kunnen daardoor zelfs een gevaar vormen in plaats van een bron van veiligheid.

De meeste transportkennels zijn niet goedkoop, maar zijn wel veilig voor mens en dier. En veiligheid is uiteindelijk waar het om gaat. Je doet er dus het beste aan om zo’n metalen hondenbench voor de auto te kopen.

De 4 Pets Pro Box 2 Large komt als één van de beste uit de test van ANWB, en is ook in andere landen uitvoerig getest en geslaagd.

Beste autobench
De 4 Pets Pro Box 2 Large komt zeer goed uit de test van de ANWB en voldoet aan de strenge eisen van de TUV Zuid-Duitsland

Waar moet je op letten als je een hondenbench voor in de auto wil kopen?

Natuurlijk komt veiligheid op de eerste plaats. Maar hoe waarborg je die? Dit zijn de dingen waar je op moet letten als je een hondenbench voor in de auto gaat aanschaffen.

Er zijn een viertal belangrijke aandachtspunten die we hieronder gaan bespreken:

  • Afmetingen
  • Materiaal
  • Gewicht
  • Crash test

Afmetingen – hoe groot moet een autobench of transportkennel zijn?

In ons artikel over benches voor in huis zijn er duidelijke formules om de minimale afmetingen van je bench te berekenen. Voor een bench in de auto gelden echter niet dezelfde regels.

Je schaft een transportkennel aan omdat je de hond veilig wil houden, maar als hij teveel ruimte heeft in die bench kan hij alsnog een flinke smak tegen de tralies of wand aan maken bij een ongeval.

Je autobench moet dus ruim genoeg zijn voor je hond om comfortabel in te liggen, maar ook krap genoeg dat hij niet teveel bewegingsvrijheid biedt. De hond hoeft er niet rechtop in te kunnen staan of zich om te draaien; het is de bedoeling dat hij rustig in de bench gaat en blijft liggen tot jij hem eruit laat.

Alles voor uw hond - Dierenwinkel XL

Materiaal – wat is het stevigst?

Transportbenches van staal of aluminium zijn veruit het stevigst en meest veilig. Ook die van hard plastic zijn relatief sterk en veilig. Vaak zijn ze ook wat goedkoper dan de metalen benches. Zoals we hierboven al hebben gezien, kunnen kunststof autobenches echter ook risico’s met zich meebrengen.

Draadbenches, ook al zijn ze van metaal, zijn echter niet zo stevig als ze lijken. De tralies buigen gemakkelijk door bij impact.

Er zijn ook talloze benches van textiel. Hoewel deze handig kunnen zijn omdat er vaak handvaten aanzitten, bieden ze helemaal geen stevigheid en dus ook geen veiligheid in de auto. Wel zijn ze handig om mee te nemen naar de camping. Je creëert er een veilige plek voor de hond mee, maar kan hem ook even opsluiten als dat nodig is.

Gewicht – hoe zwaar is je hond?

Hoewel ze beiden groot zijn, is een greyhound een heel stuk lichter dan een mastiff. Bekijk de specificaties van de bench goed voordat je tot aankoop overgaat en zorg dat de bench het gewicht van je hond aankan.

Crash test – heeft de bench crash tests goed doorstaan?

Een goede bench is grondig getest en komt goed door een crash test heen. Deze informatie kun je bij de specificaties vinden. Als een transportbench op die manier getest is, staat dat er meestal wel bij.

Welke hondenbench past in mijn auto?

Meet allereerst de kofferbak van je auto op. Denk hierbij niet alleen aan de oppervlakte, maar ook aan de schuine kant waar het raam zit. Je hebt dan de maximale grootte die de bench mag hebben om in je auto te passen.

Dan ga je kijken hoeveel ruimte je hond nodig heeft om comfortabel te kunnen liggen. Hij ligt daarbij op één bil en op zijn ellebogen, dus niet helemaal uitgestrekt. Je kan het goed zien op de foto hiernaast (of hierboven, afhankelijk van of je dit artikel op een laptop of een mobiel leest). Deze honden hebben precies genoeg ruimte in hun transportbench.

Vervolgens ga je kijken of de bench in de lengte of in de breedte in de auto gaat komen. Als je meerdere honden hebt, en dus een hondenbench met twee compartimenten nodig hebt, kom je vrijwel altijd uit bij een bench die in de lengte in de auto moet. Een enkele kan ook in de breedte.

Wanneer je deze dingen weet, kun je gaan zoeken naar transportbenches die aan je eisen voldoen.

Transportbench groot
Hoe veilig denk jij dat dit is?

Hondenbench voor twee honden

Heb je meerdere honden? Om de veiligheid te waarborgen is het verstandig om iedere hond zijn eigen bench te geven. Zo kunnen ze rustig liggen en elkaar niet verwonden. Ook klappen ze bij een plotselinge beweging minder hard tegen de wanden aan door de kleinere ruimte.

Er zijn veel benches te koop met twee compartimenten, maar je kan een transportbench ook op maat laten maken als je meerdere honden hebt, of honden van verschillende afmetingen. Verderop in dit artikel vertel ik daar meer over.

Waar kun je een hondenbench voor in de auto kopen?

De meeste dierenspeciaalzaken hebben wel een kleine selectie benches staan, maar lang niet iedereen heeft transportbenches op voorraad. Je kan natuurlijk altijd even een blik werpen bij je lokale dierenspeciaalzaak, maar doorgaans is het aanbod van webshops groter. Denk bijvoorbeeld aan bol, Zooplus of Dierenwinkel XL.

Auto hondenbench

Bekijk hier ruim 300 benches voor in de auto!

Ook voor andere dierbenodigdheden kun je hier terecht

bol

Hondenbench voor in de auto kopen of zelf maken

Je hoeft geen hondenbench voor in de auto te kopen. Als je handig bent kun je er ook voor kiezen om er zelf één te maken. Denk wel heel goed na over het materiaal dat je wil gebruiken. Hoe stevig is het? Op welke manier maak je de onderdelen aan elkaar vast zodat hij het meest veilig is? Kan de hond zichzelf niet verwonden door bijvoorbeeld zijn poten of kop ergens doorheen te steken?

Zoals eerder in dit artikel besproken, is een metalen transportbench het veiligst. Ze zijn soms best prijzig, maar je kan je afvragen of het de moeite waard is om zelf aan het klussen te gaan. Kun je daarmee dezelfde veiligheid bieden, en is het economischer om hem zelf te maken? Dan zou ik dat zeker doen! Zo niet, dan raad ik aan om een metalen transportbench voor in de auto aan te schaffen.

Hondenbench voor in de auto op maat gemaakt

Er zijn ook mogelijkheden om een autobench op maat te laten maken. Kijk maar eens op de website van Kelders Kooien BV. Zij leveren maatwerk voor zowel personenauto’s als bussen voor bijvoorbeeld een hondenuitlaatservice. Ook bij Autobench.nl kun je terecht voor een transportbench op maat.

Conclusie

Je weet nu op welke 4 dingen je moet letten als je een hondenbench voor in de auto gaat kopen. Metalen transportbenches zijn het veiligst, terwijl die van zachte materialen heel weinig bescherming bieden. Tuigjes en gordels zijn ook een stuk minder veilig, maar wel veiliger dan de hond los in de auto laten. De beste autobenches zijn prijzig, maar geloof me: een operatie of blijvend letsel is nog veel duurder en brengt bovendien veel stress en lijden met zich mee.

Vond je dit een nuttig artikel? Kijk dan eens naar mijn blog voor meer informatie en inspiratie. Zijn er nog dingen die je wil weten en die ik niet aangekaart heb in dit artikel? Laat het me weten. Zo niet, dan wens ik jou en je hond een veilige reis!

/

Misschien vind je dit ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *