Kampeertraining voor je hond: hoe maak je je hond ‘campingklaar’?

“Hebben jullie een plekje op een rustig veld?” vroeg ik aan de eigenaresse van de kleine SVR camping. Ik had die camping zorgvuldig uitgezocht, niet ver van huis zodat snel weer konden vertrekken als het niet goed ging. Mijn vriend en ik gingen namelijk een nachtje ‘oefenkamperen’ met Ghost en Kaya, en die zijn behoorlijk waaks. Ik hield er dus rekening mee dat ze weleens veel zouden kunnen blaffen naar andere campinggasten.

Daarom had ik een stappenplan gemaakt genaamd “kampeertraining voor je hond“. Daarmee kunnen eigenaars hun honden goed voorbereiden op een kampeervakantie op een camping.

Wil jij ook graag kamperen met je hond, en ben je benieuwd naar de kampeertraining? Wil je weten hoe onze eerste nacht op een camping was? Lees dan snel verder!

Oefenen kamperen met hond
Een paar dagen op een camping als deze is het doel waar wij naartoe werken met Ghost en Kaya.

Ons plekje eigen maken

“Er staan maar 6 caravans, op beide velden 3. Alle andere plekken zijn nog beschikbaar. Zoek maar een mooie uit,” vertelde ze. Ze wist dat we voor kampeertraining voor de honden kwamen. Wij waren de enige tentkampeerders, maar dat was niet erg. Het ging mij erom dat de honden ontspannen bleven terwijl er toch vreemde mensen in de buurt, en in zicht, waren.

Het werd een plekje in de hoek van het veld. We zouden hier in ieder geval niet teveel drukte om ons heen hebben en de honden konden rustig wennen aan het campinggebeuren. We lieten ze onze kampeerplek goed besnuffelen en draaiden direct de grondpennen in de grond, een paar meter uit elkaar. Op die manier lagen Ghost en Kaya vast, maar zouden ze niet zo snel met hun lijnen in de war komen.

Blaffen

Terwijl mijn vriend en ik de tent opzetten en inrichtten, liepen er wat mensen heen en weer op het andere veld. Ghost vond daar iets van en liet dat blijken met wat geblaf. Gelukkig had hij snel door dat dat niet nodig was en dat die mensen voornamelijk bij hun eigen caravan bleven. Hij had wel zichtbaar moeite met zich stil te houden, en ik merkte dat ik dat zelf heel spannend vond. Wat als hij niet kon ontspannen en het blaffen uit de hand liep? Ik wilde niet dat andere gasten zich aan ons ergerden.

Hoe zou jij deze situatie aanpakken?

Ik vertel je verderop in dit artikel hoe ik dat deed.

Stappenplan kampeertraining voor je hond

Er was al best wat training aan dit moment vooraf gegaan. Om een hond zomaar mee te nemen naar een camping zonder enige voorbereiding, en dan te verwachten dat hij zich netjes gedraagt, is niet eerlijk tegenover hem. Daarom ben ik ruim op tijd begonnen met kampeertraining voor mijn honden, want ik ben dol op kamperen. Hoe gaaf zou het zijn als ze met me mee konden?

Ik ben dus een trainingsplan gaan uitwerken, wat er uiteindelijk als volgt uitzag.

  • Stap 1: Oefenen op bekend terrein – tent opzetten
  • Stap 2: Oefenen op bekend terrein – eerste nacht in een tent
  • Stap 3: Kleine, rustige camping – voor het eerst op de camping
  • Stap 4: Kleine, rustige camping – achterlaten
  • Stap 5: Drukkere camping – eerste nacht op een drukkere camping
  • Stap 6: Steeds drukker tot gewenst resultaat bereikt is
Kampeertraining stappen
Ghost ligt ontspannen de camping te bestuderen.

Het verschilt erg per hond hoe snel deze stappen doorlopen kunnen worden. Ghost en Kaya vonden de tent direct leuk en waren steeds al snel toe aan de volgende stap. Er zijn echter ook honden die lang moeten wennen aan een tent en nieuwe prikkels. Een tent beweegt in de wind en maakt geluid, wat voor sommige honden heel spannend kan zijn.

Vraag je af of je je hond wel een plezier doet door met hem te gaan kamperen. Zieke, oude en angstige honden zijn vaak liever in hun eigen, vertrouwde omgeving.

Jij kent jouw hond het beste. Zou hij kamperen leuk vinden? Kan hij mee met alle activiteiten die je voor ogen hebt? Zou hij kunnen ontspannen op een camping? Als het antwoord op al deze vragen ja is, kun je beginnen met hem voor te bereiden.

Dat kun je doen aan de hand van deze kampeertraining voor je hond.

Laten we de verschillende stappen eens bekijken.

Stap 1: Eerst oefenen op bekend terrein

Ondanks dat dit onze eerste oefenkampeertrip was, is ook hier best wel wat voorbereiding voor nodig geweest. Mijn honden hadden bijvoorbeeld nog nooit in een tent geslapen. Voordat we ook daadwerkelijk naar de camping zijn gegaan, hebben we eerst uitgebreid geoefend in onze eigen achtertuin.

Tent opzetten

Daar heb ik eerst de tent opgezet en ben er zelf in gaan zitten zodat de honden er ook ontspannen in zouden zijn. Gelukkig zijn ze niet snel bang van vreemde objecten. Ze liepen er eigenlijk direct al in en besnuffelden alle hoekjes. Ze reageerden zelfs heel enthousiast op de tent, alsof ze al wisten dat we er iets leuks mee zouden gaan doen.

Ik heb een hele fijne tent die groot genoeg is voor ons allemaal, maar die ik wel in mijn eentje op kan zetten voor wanneer ik alleen kampeer. Helaas is het exacte model niet meer te koop, maar de Cortes 3 van Coleman lijkt er heel veel op en is ook gemakkelijk in je eentje op te zetten.

Mocht jouw hond het nog spannend vinden om in de tent te liggen, ga er dan zelf in zitten of liggen en ontspan met een boek of een spelletje. Je hond ziet dan dat de tent een fijne plek is. Dwing hem nooit om de tent in te gaan, dan wordt het een spannend of zelfs eng object en dat is niet wat we willen.

Ga pas naar de volgende stap wanneer je hond ontspannen in en om de tent is.

Stap 2: De eerste nacht in een tent

Ik heb de tent eerst een nacht in de tuin laten staan zodat ik kon zien of de honden de volgende dag niet ineens anders over de tent zouden denken. Gelukkig waren ze nog steeds ontspannen. Mijn vriend en ik hebben toen onze eigen slaapplekken en die van de honden ingericht. Het was een warme zomerse dag, dus we waren allevier de hele dag buiten, in en om te tent.

Die avond hebben we voor het eerst met de honden in de tent geslapen. Ghost zou Ghost niet zijn als hij niet ontevreden was over waar wij zijn slaapplek ingericht hadden. Kaya is gelukkig heel gemakkelijk en accepteert haar aangewezen plek zonder morren. Na een beetje reorganisatie was ook Ghost tevreden en konden we allemaal gaan slapen.

Gedurende de nacht hoorden we wat geluiden waarop ik dacht dat met name Ghost wel op zou reageren, want hij is waakser dan Kaya en blaft meer. Hij hoorde de fietsers en de parkerende auto wel, maar bleef rustig. Zelfs toen twee pratende mensen langsliepen bleef hij stil, maar wel waakzaam. Na een paar minuten ging hij weer slapen.

Al met al was het een zeer geslaagde eerste nacht. Iedereen was ontspannen en we hebben goed geslapen. Toch hebben we ditzelfde tafereel een paar keer herhaald om de honden nog meer te overtuigen van het feit dat ze niet hoeven te blaffen zodra ze iemand horen. Dat ging erg goed, er werd geen enkele keer geblaft.

We vonden het tijd om een stapje verder te gaan in onze kampeertraining voor de hond: een nachtje kamperen op een echte camping!

Stap 3: Voor het eerst op een camping

We kozen een doordeweekse dag vlak na de zomervakantie voor de grote test. In deze tijd zou niet hectisch druk meer zijn, maar ook niet verlaten. Ontspannen en stil blijven terwijl er kinderen over de camping renden en ouders druk in de weer zijn, zou op dit moment nog veel te veel gevraagd zijn van de honden. Net als iedere andere oefening, moet ook deze in stapjes aangeleerd worden. De honden bepalen daarbij het tempo van de opbouw, niet wij. Als de hond niet klaar is voor de volgende stap, nemen we die niet. Doen we dat toch te vroeg en kunnen de honden niet goed ontspannen, dan doen we ook gewoon weer een stapje terug.

Aangezien de vorige stap prima ging, waren we nu bij de eerste nacht op de camping beland. Er waren weinig campinggasten en wij hadden een rustig plekje in een hoek van een veld. Van daaruit konden de honden onze medekampeerders goed zien, maar waren ze niet zo dichtbij dat Ghost en Kaya vonden dat ze in de bewakingsstand moesten.

Hond op camping
Ghost wacht tot mijn vriend weer terugkomt.

Stap 4: Achterlaten

Mijn vriend was gelukkig met ons mee tijdens deze eerste kampeertrip. Natuurlijk is het altijd fijn om iemand bij je te hebben, maar voor deze oefening was het extra fijn. Er komt namelijk een moment dat je even weg moet van de kampeerplek. Je moet misschien even naar het toilet, douchen, of de afwas doen bij het toiletgebouw.

Je hond heeft op dit moment al veel te verwerken. Het is daarom niet wenselijk om hem dan ook nog eens alleen achter te laten, hoe kort ook. Als je de afwas moet doen is het misschien mogelijk om de hond even mee te nemen, maar als je naar het toilet moet of gaat douchen moet je hem echt even achterlaten. Het is in deze fase dan ook ontzettend fijn om iemand bij je te hebben met wie de hond al een vertrouwensband heeft. Die kan bij ze blijven terwijl jij even weg bent.

Nadat we allemaal gesetteld waren op onze kampeerplek en rustig zaten te relaxen, liep ik even naar het andere veldje. Tussen de twee veldjes lag een hoge heg, dus ik was heel even uit zicht, maar kwam bijna direct weer terug. Op die manier zouden de honden niet teveel spanning opbouwen of in paniek raken. Mijn vriend bleef rustig en ontspannen zitten en, hoewel de honden wel heel alert werden, keken ze ook naar hem en begrepen dat ze zich geen zorgen hoefden te maken.

Later ging mijn vriend even naar het toilet en gebeurde hetzelfde. De honden werden wel alert en stonden op, maar bleven verder wel rustig.

Ghost en Kaya zijn herdershonden. Zij houden er niet van wanneer hun ‘kudde’ niet bij elkaar blijft. Op onbekend terrein zorgt dat voor stress.

Gelukkig was mijn vriend ook mee. Als één van ons even weg was, bleef de ander heel ontspannen zitten. Zo wisten de honden dat er niets was om zich zorgen om te maken.

Mijn honden zijn herdershonden, het zit bij ze ingebakken dat ze hun ‘kudde’ bij elkaar moeten houden. Daarom zal die alertheid als er iemand uit onze kleine ‘kudde’ weggaat er waarschijnlijk nooit helemaal uitgaan, maar hoe vaker dit proces zich (op een ontspannen manier) herhaalt, hoe minder ze zullen vinden dat ze alle bewegingen moeten volgen.

Als je alleen kampeert en je kan of wil je honden (nog) niet alleen bij de tent laten, zou je ze even in de auto kunnen leggen. Hou daarbij wel rekening met de weersomstandigheden.

Uitlaten

Natuurlijk kun je niet de hele dag alleen maar relaxen in je campingstoel. De hond moet ook uitgelaten worden, en liever niet op de camping. Mocht daar onverhoopt toch een drol gedraaid worden, dan ruim je die natuurlijk wel netjes op.

Misschien heb je een camping uitgezocht waar mooie wandelroutes in de buurt liggen. Zelf moesten wij een stuk langs een, wat wij dachten rustig, landweggetje lopen voordat we bij wat mooie wandelpaden kwamen. Helaas bleek het ‘rustige’ landweggetje een sluiproute voor forensen te zijn, en omdat wij een doordeweekse dag hadden uitgezocht was het daar behoorlijk druk. Gelukkig ging alles wel goed en we hoefden ook niet ver te lopen, want voor de honden was dit al een dag met veel nieuwe prikkels. Ze waren dus al behoorlijk vermoeid, en wij ook! We hebben daarom ook niet zo ver gewandeld die dag.

Wandelen in Twente
De mooiste netwerkwandelingen: Twente

Slapen

Omdat we allemaal moe waren van de spanningen en prikkels van die dag, zijn we vroeg ons nest in gedoken. De andere campinggasten deden dat ook, en we hebben dan ook de hele nacht niemand gehoord. De honden, moe dat ze waren, hebben dan ook geslapen als een blok. Het was heerlijk!

Ik was een beetje bezorgd dat, ondanks onze goede voorbereiding, de honden toch zouden blaffen bij vreemde geluiden. Als dat zou gebeuren, zouden we onze spullen snel inpakken en weer naar huis gaan. Gelukkig ging het allemaal perfect, maar dat de andere campinggasten ook vroeg gingen slapen heeft daar wel aan bijgedragen denk ik. De volgende keer dat we gaan kamperen zou ik weer een camping in de buurt opzoeken, hoewel dan wel een iets drukkere, zodat de uitdaging iets groter is en we bij de volgende stap komen van de kampeertraining van de hond.

Oefen altijd in kleine stapjes en overvraag je hond niet. Een te grote stap kan een tegenovergesteld effect hebben, en dan moet je misschien wel een paar stappen terug nemen of helemaal opnieuw beginnen.

Stap 5: Kampeertraining met je hond op een drukkere camping

De volgende stap is een overnachting op een wat drukkere camping. Wegens gezondheidsproblemen van Ghost zijn wij daar zelf nog niet aan toegekomen, maar we gaan deze stap in het voorjaar zeker nemen.

Een camping waar wat meer gasten zijn zou dan ideaal zijn. Opnieuw zouden we dan een rustig plekje uitzoeken zodat de honden wel meer prikkels te verwerken krijgen, maar niet helemaal overspoeld worden.

We zouden het achterlaten weer stapsgewijs oefenen, want in een nieuwe setting kunnen de honden wel weer opnieuw moeten wennen aan het feit dat mijn vriend en ik om beurten even weg zijn. Ook zullen we dan ook wat langer gaan wegblijven om bijvoorbeeld even boodschappen te doen.

Camping met hond
Kaya verwerkt allerlei prikkels en vraagt zich af op welke ze moet reageren.

We hopen dat er dan wat meer mensen in de weer zijn op de velden zelf, en we gaan dan ook een praatje maken met andere campinggasten waar de honden dat kunnen zien en horen. Dat hebben we de vorige keer niet gedaan, omdat dit vaak een trigger voor ze is en ze dan gaan blaffen.

Als de eerste nacht goed gaat, is de volgende stap om er een tweede nacht achteraan te plakken.

Stap 6: Steeds drukker tot het doel bereikt is

Op deze manier, door de kampeertraining voor je hond steeds in stapjes op te bouwen, werk je naar je uiteindelijke doel toe. Voor de een is dat af en toe een nachtje op een rustige camping, en voor de ander drie weken lang op een hectische camping met veel prikkels. Wat je uiteindelijke doel ook is, oefen steeds in kleine stapjes en vraag niet teveel van je hond. Een te grote stap kan een tegenovergesteld effect hebben, en dan moet je misschien wel een paar stappen terug nemen of helemaal opnieuw beginnen.

Wat doe je als je hond blaft naar andere campinggasten?

Eerder in dit artikel vertelde ik dat Ghost al snel begon te blaffen naar campinggasten die over het veld liepen. Ik vroeg je wat jij zou doen in die situatie.

Wat ik zelf heb gedaan, is voertjes strooien op de grond. Vrij veel, en over een vrij groot oppervlak zodat de honden lang bezig waren met zoeken.

Dat deed ik om twee belangrijke redenen:

  • 1: snuffelen werkt ontspannend voor honden.
  • 2: tijdens het snuffelen registreren ze nog steeds dat er dingen om hen heen gebeuren, maar door niet direct te beginnen met blaffen zien ze ook dat die dingen niets met hen te maken hebben. De andere campinggasten deden hun eigen ding bij hun eigen caravan. Zodra Ghost dat doorhad, ontspande hij.

Natuurlijk zijn er ook andere dingen die je kan doen. Wat werkt goed voor jouw hond?

Tijd om je te gaan voorbereiden!

Nu je weet welke stappen je moet volgen voor de kampeertraining van je hond, kun je beginnen met oefenen.

Wil je deze kampeertraining voor je hond gaan doen, maar weet je niet welke spullen je nodig hebt om te kamperen? Lees dan het artikel over kampeerbenodigdheden. Je vindt daar een complete lijst.

Heb jij weleens in een tent gekampeerd met je hond? Hoe heb jij jouw hond voorbereid? Heb jij nog handige tips die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Happy Dogventures!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *