Lekker kamperen in een tentje samen met je hond, verbonden met de hond en de natuur. Overdag de wind in je haren voelen tijdens een mooie wandeling, en ’s nachts gezellig en knus je slaapzak in kruipen met je hond dicht naast je. Dat klinkt als een heerlijk avontuur, en dat is het ook! Geen wonder dat kamperen met je hond steeds populairder wordt.
Natuurlijk heb je wel wat extra spulletjes nodig wanneer je een hond (of, in mijn geval, twee honden) meeneemt om te gaan kamperen. Ook zijn er dingen die je vooraf uit moet zoeken of waar je aan moet denken. Maar wat dan? Je moet al aan zoveel denken als je gaat kamperen! Maak je geen zorgen. In dit artikel vind je een lijst met benodigdheden voor het kamperen met je hond. Ook krijg je tips over waar rekening mee te houden voordat je vertrekt.
Inhoudsopgave
Wat bedoelen we met kamperen?
Volgens Wikipedia is de definitie van kamperen als volgt: “Kamperen is een vorm van openluchtrecreatie waarbij men in een tent, caravan, camper, tenthuisje of ander relatief eenvoudige recreatiewoning op een buitenterrein verblijft. Dit is meestal één of meerdere nachten”.
Kamperen kan dus het overnachten in een aantal verschillende kampeermiddelen zijn, maar in dit artikel bespreken we specifiek het kamperen in een tent op een kampeerterrein of camping. Backpacken valt hier niet onder. Ook daarbij slaap je in een tentje, maar backpacken is toch een heel andere tak van sport waar nog veel meer bij komt kijken. Daarom kiezen we in dit artikel voor de meer populaire optie.
Niet voor alle honden geschikt
Voordat we verdergaan met wat er zoal komt kijken bij kamperen met je hond, wil ik eerst even benadrukken dat kamperen niet voor iedere hond is weggelegd. Honden die angstig of ziek zijn bijvoorbeeld, voelen zich beter in hun eigen, vertrouwde omgeving.
Je doet een hond die onzeker wordt van nieuwe prikkels geen plezier door hem mee te nemen naar een drukke camping. Ook honden die erg waaks zijn zullen niet kunnen ontspannen op zo’n plek. Meestal worden je mede-kampeerders ook niet blij van een hond die iedere voorbijganger wegblaft, en voor jezelf is het ook allesbehalve ontspannend.
Ga dus, voordat je enthousiast een vakantie gaat boeken, bij jezelf te rade en vraag je af of je je hond een plezier doet met een kampeervakantie. Is het antwoord ja, lees dan vooral even verder!
Eerst oefenen
Als je denkt dat ook jouw hond kamperen heel leuk zou vinden, is het aan te raden om wel eerst met hem te oefenen.
Relaxen op een camping, omringd door vreemde mensen, honden, geuren en geluiden vergt veel van iedere hond. Als hij dan ook nog eens moet gaan slapen in een bewegend stuk stof waar hij nog steeds al die prikkels meekrijgt, is het erg moeilijk voor hem om te kunnen ontspannen.
Voordat je naar een camping gaat, is het daarom verstandig om de hond op vertrouwd terrein te laten wennen aan de tent, en het slapen erin. Hij raakt op die manier alvast vertrouwd met de tent in een omgeving waarin hij kan ontspannen. Neem hem pas mee naar een camping wanneer hij aan de tent gewend is.
In dit artikel over kampeertraining staat alles wat je hierover moet weten.
Voordat je vertrekt
Ga je naar het buitenland, of blijf je lekker in eigen land? Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden voordat je een camping gaat boeken, wat je bestemming ook is. Welke dat zijn vind je hieronder.
Welke vaccinaties moet je hond hebben?
Binnen Nederland is alleen een geldige rabiës-vaccinatie verplicht. Ga je echter de grens over, dan kan het zijn dat ook andere vaccinaties verplicht zijn. Hier staat precies welke je nodig hebt per land. Doe dit ruim van tevoren, want sommige vaccinaties zijn pas enige tijd na toediening geldig!
Controleer ruim van tevoren welke vaccinaties je hond nodig heeft, want sommige vaccinaties zijn pas enige tijd na toediening geldig!
Mag jouw hond het land in, en moet hij dan een muilkorf om?
Sommige hondenrassen zijn verboden in bepaalde landen. Zo zijn onder andere de Akita Inu en de Rottweiler verboden in Spanje. Vraag het ruim op tijd na bij de Ambassade van het betreffende land.
Vraag daar ook meteen of en waar er een eventuele aanlijn- en muilkorfplicht geldt. Er zijn landen waar de hond helemaal niet los mag lopen.
Mogen honden op de camping?
Je denkt nu waarschijnlijk: “Dat staat toch op de website van de camping die ik uitgezocht heb? Natuurlijk is hij daar welkom!” Dat is natuurlijk zo, maar het doet geen kwaad om er toch nog even naar te informeren. Er zijn campings die honden alleen maar in bepaalde periodes toestaan, en dat is niet altijd goed terug te vinden op hun website. Even navraag doen kan teleurstelling voorkomen.
Uitlaatmogelijkheden
Ook niet onbelangrijk is om even te kijken hoe ver je met je hond moet lopen voordat hij zijn behoefte kan doen. Natuurlijk ruim je drollen zelf even op als die op of bij de camping gelegd worden, maar het is wel prettig als er ook wandelgebieden of zelfs een losloopgebied vlakbij de camping zijn waar je hond even lekker kan snuffelen en rennen.
Dierenarts
Zoek uit waar de dichtstbijzijnde dierenarts is! We gaan er natuurlijk nooit vanuit, maar wanneer je onverhoopt toch medische hulp voor je hond nodig hebt, is het fijn om te weten waar je terecht kan.
Chip registratie
Controleer of de chip van je hond correct geregistreerd is. Je kan hem bijvoorbeeld registreren op www.huisdier-registratie.nl of www.ndg.nl. Als hij zoekraakt en wordt gevonden door een vreemde, dan kunnen de gegevens van de eigenaar achterhaald worden.
Checklist benodigdheden voor kamperen met je hond
Nu is het dan eindelijk tijd om de spullen te gaan pakken! Dit is een lijstje met benodigdheden om te gaan kamperen met je hond:
- Huisdierenpaspoort
- Voer- en drinkbak (of drinkfles)
- Grondpen
- Lange lijn
- EHBO kit
- Handdoek
- Slaapmat (en evt een isolatiemat en extra deken)
- Geschikt voer
- Eventueel medicatie en supplementen
Is dat alles? Nee, dit is zijn alleen de essentiële benodigdheden om te gaan kamperen met je hond.
Heb je ruimte over voor meer bagage? Dan kun je natuurlijk nog meer meenemen, zoals een hondenren, speelgoed, een hondenmand… Je kan het zo gek niet bedenken. Maar met de lijst die ik genoemd heb, heeft ook je hond een ontspannen en veilige vakantie.
Paspoort
Naast je eigen identiteitsbewijs neem je ook het paspoort van je hond mee. Daarin zitten ook zijn inentingsbewijzen en staat zijn chipnummer.
Voer- en drinkbak (of drinkfles)
Er zijn handige, inklapbare bakjes voor water of eten gemaakt van siliconen. Opgevouwen zijn ze bijna plat, waardoor ze heel gemakkelijk tussen de rest van de bagage passen. Ideaal voor bij de tent, maar ook om mee te nemen tijdens een wandeling!
Grondpen
Op de meeste kampeerterreinen mag je hond niet loslopen. Ook als dat wel mag, is het prettig om je hond bij je te kunnen houden zonder de riem vast te hoeven houden. Daarom is een stevige grondpen heel belangrijk wanneer je gaat kamperen met je hond..
Ghost en Kaya liggen ieder aan een eigen grondpen op de camping, zodat het gemakkelijk is om de twee lijnen uit elkaar te houden.
Lange lijn
Om ze toch wat bewegingsvrijheid te kunnen geven is het fijn om een lange lijn bij je te hebben. Deze maak je gemakkelijk vast aan de grondpin en je kan hem ook meenemen op wandelingen.
De lijn hiernaast is van gerecycled nylon, een milieubewuste keuze dus, en 10 meter lang. Je hebt ook wel lijnen die nog langer zijn, maar op een camping is dat niet praktisch. Campingplaatsen zijn vaak niet zo groot dat een nog langere lijn nodig is, en bovendien is de kans dat de lijn om obstakels of zelfs om de hond heen gaat zitten alleen maar groter. Een lijn van 10 meter is daarom het handigst.
EHBO kit
Natuurlijk heb je voor jezelf en/of je medereizigers een EHBO kit bij je. Vergeet niet er ook eentje voor je hond mee t nemen! Een ongeluk zit ten slotte in een klein hoekje, zelfs tijdens de vakantie.
De set die hier is afgebeeld is zowel voor mens als dier te gebruiken. Zorg wel dat er voor het gehele gezelschap, inclusief de hond(en), een nooddeken beschikbaar is. In deze set zit er maar één.
.
Handdoek
Een hond in een tent betekent zand en haar. Een natte, vieze hond in een tent betekent een natte, vieze tent met zand en haar! Niet fijn. Om dat een beetje binnen de perken te houden is een handdoek cruciaal. Is je hond nat of vies? Dan kun je eerst het ergste uit zijn vacht wrijven met een handdoek voordat je hem de tent binnenlaat.
Slaapmat
Je wil natuurlijk ook dat je hond comfortabel kan slapen. Daarvoor kun je zijn eigen slaapmat of -mand van huis meenemen, maar als die teveel ruimte in beslag neemt is een Vetbed een uitstekend alternatief. Ze zijn goed op te vouwen of rollen, zacht en warm. Ze zijn niet heel dik, dus je zou er nog een tweede deken overheen of onder kunnen leggen voor comfort, en een isolatiedeken voor wanneer de grond koud of vochtig is.
Voer
Dat voer één van de belangrijkste benodigdheden is wanneer je wil gaan kamperen met je hond hoef ik je vast niet te vertellen, maar welk voer neem je mee?
Misschien voer je je hond wel vers vlees, wat erg onpraktisch is om mee te nemen. Het handigst vind ik zelf persbrokken, dat komt wat vertering het meest in de buurt bij vers vlees. Je kan persbrokken gewoon droog voeren, wat ze ook erg praktisch maakt op dagtochten en lange wandelingen.
Medicatie en supplementen
Misschien heeft uw hond medicatie of voedingssupplementen nodig. Vergeet ook deze niet, en leg ze op een plek waar ze niet kwijt raken.
Neem wat extra mee, voor het geval de vakantie langer duurt dan verwacht. Dat voorkomt dat je tijdens je vakantie, misschien wel in het buitenland, op zoek moet naar een dierenarts die de juiste medicatie kan voorschrijven.
Reisinspiratie
Ben je van plan Europa in te gaan? Bekijk dan deze boeken eens. Hierin staat veel informatie over campings en mooie plekjes die je gezien moet hebben.
Fijne vakantie!
Dat zijn alle benodigdheden voor je hond als je met hem wil gaan kamperen. Dat valt best mee, toch?
Natuurlijk zou je nog veel meer mee kunnen nemen, het is maar net hoe je wil kamperen. Wil je wat meer luxe en zal je veel op de camping zitten, dan is het misschien fijn om bijvoorbeeld ook speelgoed of een koelmat mee te nemen. Hou je van iets primitiever en reis je het liefst zo licht mogelijk, dan zijn de items in dit artikel voldoende om ook je hond een leuke vakantie te kunnen bieden.
Een hele fijne vakantie gewenst, en laat ons weten hoe het was. Wij zijn ook heel benieuwd naar foto’s!
Happy Dogventures!
Ik zou graag wat info zien over afrastering of netafscheiding bij de caravan.
Groetjes Erna
Beste Erna,
Bedankt voor je reactie.
Ik raad een netafscheiding niet aan. De reden daarvoor is de veiligheid. Als je hond verstrikt raakt in een net kan hij lelijk gewond raken.
Als je je hond niet aan een grondpen wil leggen, zou je een lijn op hoogte kunnen spannen, een waslijn bijvoorbeeld, en daar een karabijnhaak of een musketon aan hangen. Daar kan je dan zijn lijn aan klikken. Zo heeft hij wel wat bewegingsvrijheid, maar zit nog steeds vast.
Zelf vind ik een verplaatsbaar hek, zoals van een hondenren, ook handig. De huisdierenkooi of schuttingset van Vida XL hebben meer panelen dan de meeste hondenrennen, daar zou je eens naar kunnen kijken.
Een windscherm plaatsen is ook een optie wanneer je hond teveel prikkels krijgt op de camping. Door middel van een windscherm kun je zijn zicht beperken of zelfs je kampeerplaats afbakenen. Bijkomend voordeel is meer privacy voor jezelf!
Hopelijk ben je geholpen met deze informatie Erna, maar als je meer vragen hebt horen we het natuurlijk graag.