Wat is detectiewerk met een hond? Alles wat je wil weten!

Wat is precies speuren, en wat is detectiewerk met een hond? Weet jij het verschil?

Misschien heb je weleens een jager door de velden zien lopen met een hond die een spoor volgt, of heb je op het vliegveld gezien hoe een hond bagage aandachtig besnuffelt. Mensen noemen beide vaak speurhonden, maar in feite is maar één van de honden in deze voorbeelden aan het speuren. De andere doet detectiewerk. In beide gevallen gebruikt de hond zijn neus, maar speuren en detectie zijn toch heel verschillend.

In dit blogartikel wordt uitgelegd wat nou eigenlijk detectiewerk met een hond is, en wat het verschil tussen detectiewerk en speuren is.

Het verschil tussen speuren en detectie

Om het verschil tussen speuren en detectie uit te leggen, nemen we even het voorbeeld van de jager met zijn hond, en de hond op het vliegveld uit de inleiding erbij.

Detectie met hond
De hondenneus kan ontzettend goed geuren onderscheiden

De jachthond die een spoor volgt, is aan het speuren. Hij heeft een bepaalde geur in zijn neus, bijvoorbeeld dat van een ree. Die ree heeft over de velden en door het bos gerend, en zo heeft hij een geurspoor achtergelaten. De hond volgt dit geurspoor en leidt uiteindelijk de jager naar zijn prooi. Het gaat hier dus om een spoor dat gevolgd wordt.

De hond die aan bagage snuffelt bij de douane op het vliegveld is bezig met detectiewerk. Deze hond is getraind om een bepaalde geur op te sporen en het duidelijk aan te geven wanneer hij de bron ervan gevonden heeft. Hij volgt dus geen geurspoor, maar gaat systematisch op zoek naar de hem bekende geur in een bepaalde ruimte.

Wanneer je het speeltje van je hond ergens in huis of in de tuin verstopt (iets wat de meeste honden geweldig leuk vinden) en je laat hem zoeken, is hij dus bezig met detectiewerk en niet met speuren.

Hopelijk is je nu duidelijk wat detectie is, en wat het verschil met speuren is. Weet je ook waarvoor detectie gebruikt wordt? Welke praktische toepassingen heeft het? Laten we eens gaan kijken!

Waarvoor wordt detectie gebruikt? Enkele praktische toepassingen

Detectie kent vele toepassingen. Denk hierbij aan de hond die voor de douane op zoek gaat naar verboden middelen, de hond die na een lawine slachtoffers onder de sneeuw zoekt of reddingswerkers die met hun honden naar mensen zoeken die bedolven zijn geraakt onder het puin. Maar er zijn ook detectiehonden die bepaalde ziekten kunnen detecteren in een persoon. De hond in de header van dit artikel is gespecialiseerd in het zoeken naar truffels, die in de keuken van een lokaal restaurant gebruikt worden.

Dat zijn allemaal praktische toepassingen van detectiewerk, maar natuurlijk kun je ook hobbymatig detectiewerk doen met je hond. Het kan namelijk gewoon thuis en het is hartstikke leuk om te doen. Daarom stijgt het ook zo snel in populariteit. Er zijn ontzettend veel hondenscholen die cursussen in detectiewerk aanbieden, velen zelfs ook online.

Ook kun je zelf thuis aan de slag. Kijk hier bijvoorbeeld eens voor wat oefeningen waarmee je alvast een goede basis legt om mee verder te werken. Via de links naar Bol hieronder kun je zelfs een begin maken met het zoeken naar truffels, wat niet alleen superleuk is maar ook nog een leuk zakcentje kan opleveren!

Effecten van detectiewerk op gedrag

Detectiewerk is niet alleen leuk om te doen, het heeft nog meer voordelen. Neuswerk, en dus ook detectiewerk, kan ook positieve effecten hebben op de emoties, en daarmee het gedrag, van je hond. Ik zal uitleggen waarom dat zo is.

Natuurlijke behoeften

De meeste mensen beleven de wereld voornamelijk met hun ogen. Wij halen de meeste informatie uit wat wij zien. Onze andere zintuigen zijn doorgaans veel minder sterk ontwikkeld. Zelf heb ik bijvoorbeeld moeite met geuren onderscheiden.

Honden, daarentegen, hebben een heel sterk reukvermogen. Ze hebben zelfs een orgaan dat daar speciaal voor dient en dat wij niet hebben: het vomeronasaal orgaan. Honden beleven de wereld dan ook veel meer op basis van geur. Hun neus verschaft ze veel meer waardevolle informatie dan hun ogen. Het is dan ook niet zo vreemd dat ze graag snuffelen. Het is een basisbehoefte van iedere hond.

Door detectiewerk te doen wordt in deze basisbehoefte van de hond voorzien. Snuffelen kost veel energie (denk aan de concentratie die nodig is om een bepaalde geur te kunnen onderscheiden in een wereld die voornamelijk uit geuren bestaat), maar werkt ook stressverlagend door het vrijkomen van endorfinen in de hersenen.

Zelfvertrouwen

Detectietraining kent een stapsgewijze opbouw en wordt gedaan door middel van positieve beloning en zonder druk. Er wordt dus gemakkelijk begonnen en langzaam opgebouwd. De hond leert de geur die hij moet gaan zoeken en moet zelfstandig keuzes maken om die te vinden. De hond boekt succes, en daardoor groeit zijn zelfvertrouwen.

Detectiewerk is goed voor alle honden, maar voor angstige en onzekere honden valt er dus wat extra te winnen.

Onderlinge band

Niet alleen het zelfvertrouwen van de hond groeit, maar ook de onderlinge band tussen hond en begeleider. De hond moet zelfstandig keuzes maken, maar er wordt wel als een team gewerkt. De begeleider leert heel goed naar het gedrag van zijn hond te kijken, en de hond geeft aan zijn begeleider duidelijk aan dat hij de geurbron gevonden heeft, en waar die zich bevindt.

Iedere hond kan detectiewerk doen

De hond hoeft dit niet te leren, hij doet het van nature. Het enige dat hij moet leren met onze hulp, is een specifieke geur (gevorderde teams kunnen zelfs op meerdere geuren trainen) te onderscheiden en een duidelijk signaal aan zijn begeleider te geven wanneer hij die geur gevonden heeft.

In feite verfijn je gedrag dat iedere hond van nature al laat zien.

Daarom kan iedere hond detectiewerk doen. Of het nu een jonge Mechelse herder is die bommetje vol energie en werkdrift zit, een oude Labrador die last heeft van zijn gewrichten, of een angstige rescue hond. Alle honden hebben er baat bij.

Boeken over detectie

Wil je meer lezen over de hondenneus en waarvoor wij mensen deze in kunnen zetten? Deze boeken geven allen gedetailleerde informatie en zijn voorzien van duidelijke illustraties en foto’s.

De neus van de hond
De neus van de hond 1 – Detectie als sport en hobby
De neus van de hond 2 – Speuren als sport en hobby
Z'n neus achterna

Waar kan ik een cursus detectiewerk met mijn hond doen?

Er zijn hondenscholen die, naast hun andere cursussen, ook cursussen detectiewerk aanbieden. Daarnaast zijn er ook hondenscholen die gespecialiseerd zijn in neuswerk, waar ook detectie onder valt. Voorbeelden daarvan zijn:

Met een snelle zoektocht op het internet zijn er nog veel meer te vinden. Op de website van de Nederlandse Speur en Detectie Bond staat een lijst met aangesloten hondenscholen, maar lang niet alle hondenscholen die cursussen in detectiewerk geven staan op die lijst.

Steeds meer hondenscholen bieden ook online cursussen detectiewerk aan, zodat je thuis aan de slag kunt. Je kan dan zelf bepalen wanneer je traint, en waar. Bij Hondenschool Achterhoek bijvoorbeeld kun je zowel online een cursus volgen als op de hondenschool.

Heb jij een cursus detectiewerk gedaan? Hoe vond je het, en wat voor effect had het op je hond? Laat het weten in een reactie, want ik ben heel benieuwd!

Dit vind je misschien ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *